婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

del

男爵府

你老公呢?生係你坐月都係你,坐月係裂休息,叫你老公搞掂佢班男家親友,坐月心情唔好情緒唔好都唔會身體好!

別墅

回覆 章魚妹妹 的帖子

別墅

同你老公講唔係唔俾探呀,咁我都要休息。個b都要休息,阿b飲完奶都訓啦,唔係整醒佢呀。日日上嚟帶埋d菌入屋,實有次中架。總之上嚟早一日話你知,邊個時間嚟邊個時間要走。一星期最多幾多次,如果唔係返娘家坐月,阿媽就唔俾人入屋。

男爵府

Jan0909 發表於 19-3-22 11:09
回覆 章魚妹妹 的帖子

佢覺得我好唔公平咁對佢家人,但佢係知佢家人就係話唔聽。好似男家拜神,我唔信佢地 ...

所以,你講左個重點,你老公都唔撐你保護你,佢屋企就更加唔會比面你,你真係要同你老公傾下,要佢尊重你呢個老婆先,比返個保護老婆仔女既責任佢!至於拜神果d我又覺得要出席下,最多唔裝香啫,起碼你出現盡左責任比左面你老公,如果你老公明知你唔係呢個宗教都照去,但唔識感恩,咁呢個老公你真係要諗下點同佢過啦!

別墅

Jan0909 發表於 19-3-22 10:39
唉每晚都愁遲下坐月可以點避下99 太99 男家d親朋戚友。我自己又真係自c既,自己父母親戚想上黎我又反而冇咩 ...

如果坐月我會謝絕探訪,除左雙方父母。畢竟頭一個月,bb免疫力比較差,同埋作為新手媽媽即使請埋陪月,都唔會有精力招呼人。初生bb一日差不多訓足20小時,唔係食就訓!

唔使愁強硬少少沒人怪你的!

公爵府

Jan0909 發表於 19-3-22 10:39
唉每晚都愁遲下坐月可以點避下99 太99 男家d親朋戚友。我自己又真係自c既,自己父母親戚想上黎我又反而冇咩 ...

深圳的月子中心是一個不錯的選擇,連撈家羅嘉良的老婆生囡囡時也是在果度坐月的(睇報紙有寫)深圳又近香港,但未知收費如何?

男爵府

陪月唔會敢頂撞你或你家人,佢亦都唔會做做下頂你哋唔順嘅

洋房

我覺得如果經濟許可請個陪月系幾好,
其實呢家d長輩上黎系睇孫,
生完bb最大需要照顧既系媽媽,
而且有冇諗過bb岩岩出世抵抗力好差,就算佢地洗完手抱bb 出面搭個車都會有菌啦⋯⋯
請陪月返黎吾系淨系幫你湊b 同洗野,
陪月要煮野幫你慢慢補返個身,洗完吾入得風,陪月都要幫你準備薑水沖涼好多立立雜雜野⋯
如果佢地話自己識好過陪月先講啦!又未淨系識得抱住個孫!曬氣啦!叫你老公叫佢地足月先黎⋯

翡翠宮

回覆樓主:

女家都吾比上黎咪得囉
一視同仁大家吾使嘈

大宅

回覆樓主:

咁要睇你老公有幾撐你了
你只俾女家上嚟,但男家一個都唔招呼,呢樣點講都唔公平
可唔可以好似探病咁set時限?同埋女家坐2個鐘,男家都只可以坐2個鐘,你做到咁先有牙力同你老公傾
如果太99真係朝9晚11上嚟,而又講唔聽阻住你休息,就搵定service apt,帶埋陪月去避世

但之後湊b呢?邊個幫你湊?避得一個月避唔到一世

男爵府

其實如果老公家人咁衰,但老公都唔會體諒你,你宜家大緊肚時,議價力已係最高,要努力爭取,我會直頭同老公講,頭一個月要休息,bb又弱,唔會見人,會返自己阿媽度坐月,佢唔同意佢可以同佢家人一齊唔洗黎。
今日唔反抗,他日生左個b出黎都唔會係你嘅,祝你好運。

別墅

回覆 可樂媽媽 的帖子

希望可以講得掂啦提早一日講,佢地真係好興咩都唔出聲突然話黎就黎

別墅

回覆 章魚妹妹 的帖子

C6都理解既其實,好多時佢都幫我檔下,不過99口衰咬住唔放,有時想和和氣氣咪大家都好囉,d長輩係要包拗頸,係要爭贏先開心

別墅

回覆 yuyuyu_ng 的帖子

都明呀,但自己真係好憎男家既人,決絕對男家親戚上黎我ok呀,不過自己親戚就唔忍心唔俾佢地上黎,佢地真係好錫我,唉好矛盾

大宅

企硬D, 對住咁霸道的男家長輩,有時唔可以太淋善。公平D, 男女家都唔好上來,或者set定時間比男女家上來,但叫你老公講明產婦極需要休息,bb也怕菌,必要時就話頭暈、虛之類要入房休息,佢哋要嬲就由佢哋。

翡翠宮

Jan0909 發表於 19-3-22 19:40
回覆 yuyuyu_ng 的帖子

都明呀,但自己真係好憎男家既人,決絕對男家親戚上黎我ok呀,不過自己親戚就唔忍 ...

我係你老公就好難受講真

別墅

回覆 美之選468 的帖子

聽聞好似要6萬左右,不過搞証件可能麻煩d

別墅

回覆 cometingliu 的帖子

岩既連陪月做得唔爽我都唔想

別墅

回覆 Yanzy3315 的帖子

始終有個外人做中間人好似好d,宜家都開始搵緊陪月,希望都可以搵到個好既陪月。

首頁

尾頁

跳至