烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

煮窩台式滷肉,就咁淋上白飯肉又得
炒飯又得。。。得咗,開得飯啦
仲有剩可以pack飯盒,今次煮得唔多,
冇整埋滷蛋。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

肉燥正呀

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

uhtcl2006 發表於 19-3-21 21:03
肉燥正呀

係呀,勁好送飯,煮麵加兩大匙就咩都唔駛加,好懷去台灣食嘅肉燥撈乾麵線,好食到想碗都舔埋。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

回覆樓主:

請問點整, 可分享下嗎?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

好正

王國長老

小vivi 發表於 19-3-22 14:10
請問點整, 可分享下嗎?

可以,首先係材料:當然要有肉,我平時買五花腩返嚟切細粒,今次快趣簡單用半肥瘦肉碎。
配料好重要係蒜頭半個同紅蔥頭兩個,全部切碎,先落少少油爆香。

王國長老

回覆樓主:

加肉碎入去爆炒一陣,一邊炒一邊用鑊剷去壓開壓散豬肉碎。
之後加入生抽、紹興酒、半塊片糖、一細粒冰糖、一粒八角、
兩片月桂葉、幾粒丁香、一塊桂皮、少許麻油,之後加清水

略至肉面就可以,如果想多汁,同埋浸埋蛋的話就加多少少水。

最後加上兩湯匙油蔥酥,煮到肉煮,略收汁。

男爵府

回覆 rose-mag 的帖子

煮幾耐?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

王國長老

kyky123 發表於 19-3-22 17:17

煮幾耐?

我用生鐵鑊煮,前後應該唔駛半個鐘,我冇計時,見到汁收到咁上下就熄火。因為用肉碎會快d, 如果肉切粒就要耐少少至淋同入味。記得唔好大火,滾咗轉中慢火慢慢煮,否則收汁太快會煮燶。

王國長老

kyky123 發表於 19-3-22 17:17

煮幾耐?

我用生鐵鑊煮,前後應該唔駛半個鐘,我冇計時,見到汁收到咁上下就熄火。因為用肉碎會快d, 如果肉切粒就要耐少少至淋同入味。記得唔好大火,滾咗轉中慢火慢慢煮,否則收汁太快會煮燶。

禁止發言

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

rose-mag 發表於 19-3-22 13:53
係呀,勁好送飯,煮麵加兩大匙就咩都唔駛加,好懷去台灣食嘅肉燥撈乾麵線,好食到想碗都舔埋。

...

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rose-mag 發表於 19-3-22 15:06
加肉碎入去爆炒一陣,一邊炒一邊用鑊剷去壓開壓散豬肉碎。
之後加入生抽、紹興酒、半塊片糖、一細粒冰糖、 ...

請問月桂葉,丁香,桂片呢啲邊到買?街市雜貨店有?煮啲咩餸會用?油葱酥又係咩黎

男爵府

rose-mag 發表於 19-3-23 01:12
我用生鐵鑊煮,前後應該唔駛半個鐘,我冇計時,見到汁收到咁上下就熄火。因為用肉碎會快d, 如果肉切粒就要 ...

謝謝呀

王國長老

eightnine89 發表於 19-3-23 23:22
請問月桂葉,丁香,桂片呢啲邊到買?街市雜貨店有?煮啲咩餸會用?油葱酥又係咩黎

...

月桂葉,丁香,桂皮(唔係桂片,我應該係打錯字,sorry) 呢d雜貨店有。如果有成日整滷水嘢,買定自己執滷水料會好方便架,我整滷水菜會用月桂葉,丁香,桂皮,草果,八角,呢d乾料每次唔駛用太多,所以每樣買一d有排用架啦。月桂葉煮西湯/肉醬都成日會用到,八角就煮中菜用到,丁香,草果濃味,比較用得少。油葱酥即係炸紅葱頭fried shallots, 台灣菜都幾鍾意用,食麵灑上面幾香。我今晚返屋企再照相俾你睇。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rose-mag 發表於 19-3-24 06:12
月桂葉,丁香,桂皮(唔係桂片,我應該係打錯字,sorry) 呢d雜貨店有。如果有成日整滷水嘢,買定自己執滷水 ...

講得好詳細!謝謝

首頁

尾頁

跳至