自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我99極少喺我屋企出現,佢無鎖匙。

JaneJaneT    發表於 19-3-23 11:20

大宅

我以前都好怕,佢令我每個星期一都好有壓力,佢逢星期二就會走上黎,試過唔講我地知,帶走左我兩個走出街癲左成日,我返到屋企唔見左對仔(工人只話麻麻帶走,去邊又唔知),我老公打鑼咁搵佢又唔聽電話,我仔第二日要考試夜一夜先返,書又無溫,真心我超嬲!仲好意思成日喊住打俾我老公投訴我,話當我係女,慳d啦! 我封利是只有$10,我老公同兩個仔每人$100(咁都已經咁出面地有分別啦)
係我面前就成日俾晒說話我聽! 果陣我一到星期二就唔想返屋企,每次都自己唔知可以去邊咁周街行,搵地方食埋野hea到九點幾十點先返屋企

男爵府

sandwich 發表於 19-3-22 15:16
因為佢會疲勞轟炸我(D芝麻綠豆事),我放工已經好攰

最慘無得吾聽

男爵府

ash_yehyeh 發表於 19-3-23 01:37

在老人家眼中係照顧

好似吾需要所以先吾買反屋企
D99系多事要買埋比你
根本都吾關佢系米好人事
吾需要就系吾需要,比人迫你用一樣佢覺得好但你吾鐘意既野,吾系照顧,系99自我感覺良好

成立得一個屋企只需一個女主人,99們點解吾識分莊閒,要管麻煩管反你自己屋企
仔大女大識分冷暖吾需要多管閒事
d人成日話99 對你好,照顧你又點點點,可吾可以吾好成日講到施恩比我地d身抱我地吾領情
其實你都要睇對象需吾需要你施恩

吾通話我捐錢比誠哥,誠哥就好感恩我咩?人地根本吾需要你d錢不喜勿插

侯爵府

brindlewin 發表於 19-3-23 08:13
其實咩叫疲勞轟炸?
佢若叫你做乜做物,你先生唔出聲?
如果只係想揾話題同你傾,你自己開個話題咯。

例如問我有冇提D仔女天氣涼著多件衫,夜晚去完廁所有冇去仔女房睇吓佢地有冇“副被”(我兩個細路已經係青少年),亞工人姐姐燙衫冇喷水,諸如此類......我放工真係好攰

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我99 冇乜事都唔會黎我屋企,佢唔鍾意去人屋企架,周身唔叙財 , 不過耐不耐見吓,佢都算好相處嘅

子爵府

人之常情姐

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

sfuhsg 發表於 19-3-23 09:06
係啊,果時311地震,我果個係咁話日本仔抵死,講足成餐飯,我真心覺得耳朵被強姦
...

我都有同感,有時感覺聽呢d說話,好厭惡。我最唔鍾意講人是非,而佢就最鍾意講。咁係冇辦法解決架喎,唔通作為後輩,直斥其非嗎?冇可能。
唯有自己避開下,但保持距離會令我地關係好一點。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

無糖車厘子 發表於 19-3-23 11:28
好似吾需要所以先吾買反屋企
D99系多事要買埋比你
根本都吾關佢系米好人事

我有同感,我唔明一個成年人,點解要奶奶(老人家)照顧?我概念係只有我照顧老人家,老人家係享福,唔係做妹仔。
佢肯唔照顧我,我仲要多謝佢。

記得新婚初期,試過佢上黎我屋企,幫我摺埋底衭。
果下我真心嬲,我都有私隱,可唔可以比返少少私隱我呢?我朋友話叫我算啦,你奶奶好好,肯上你屋企做家務。

問題係我唔需要人幫我做家務呀ma!你上黎坐,我serve你,我非常樂意;但要你服待埋我,我真係覺得自己好冇用、好不孝!

其實,相處真係冇分對錯,我都唔可以話我「啱」奶奶「錯」,問題只係「唔夾」,大家概念唔同,唔表示我唔愛佢。只係有時想保持少少距離

珍珠宮

mmki 發表於 19-3-23 08:38
我99喺我大仔出院當日叫老公陪佢打通宵牌(老公冇去),再第二日跟埋去健康院,兜口兜面同我講「我個仔有3 ...

咁嘅奶奶又幾乞人憎喎

子爵府

畀面勳章

brindlewin 發表於 19-3-23 08:50
佢咁講,你先生冇出聲?

開初我老公真係超媽寶,佢老母乜都啱,我乜都唔啱,因為咁,產後抑鬱,帶bb離家出走,見社工,心理醫生

我同老公一齊見心理醫生,之後老公改咗好多,一年之後佢终於承認99當日咁講好唔啱,佢都話我同99係要見少d,老公仲慢慢發覺99有時d行動說話有問題,會即時話99

因為產後抑鬱落咗record, 第二胎健康姑娘叫我千萬唔好再見99,笑死我,第二胎我完全冇事,因為產假只見過1-2次好短時間

到第三胎,又俾健康院重提,我話已經同99好少來往,以為close file, 點知生完要見醫生睇下我情緒先俾我出院

男爵府

tester5 發表於 19-3-23 12:24
我有同感,我唔明一個成年人,點解要奶奶(老人家)照顧?我概念係只有我照顧老人家,老人家係享福,唔係 ...

有得保持距離算好,慘在要一齊住
無啦啦開人櫃放d野落去,真係私隱問題,甘大個人吾系10歲小朋友,點可以打開人地d野,99你有權打開你個仔d野,但無權打開我d野
有時叫好心做壞事,好希望d99 吾好成日做多左,99們做完人地吾欣賞你地吾開心,我地身抱硬食都吾開心,做少樣野大家舒服

利申:自己買(99一蚊都無出,5係jm講果d寄人籬下忍下又5識感恩果d),係必須要一齊住,佢屋企得反我老公照顧佢一世都甘好大壓力

翡翠宮

回覆樓主:

我都係咁
老公響到就冇所謂
老公未返我返先就麻煩了
一定會揾嘢訓示我
最唔鐘意係咁

男爵府

peony_so_hk 發表於 19-3-23 15:10
我都係咁
老公響到就冇所謂
老公未返我返先就麻煩了

系,仲有d 99成日趁個仔吾系到訓示
老公系到就吾講
同老公講,個老公就話平時99對你甘好,可能吾系甘既意思
男人你識幾多野都吾明女人幾慘

翡翠宮

無糖車厘子 發表於 19-3-23 15:17
系,仲有d 99成日趁個仔吾系到訓示
老公系到就吾講
同老公講,個老公就話平時99對你甘好,可能吾 ...

我老公知99啲嘢
只係叫我忍下佢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

(Samantha) 發表於 19-3-23 11:06
我99極少喺我屋企出現,佢無鎖匙。

十年應該黎過兩次
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

peony_so_hk 發表於 19-3-23 15:19
我老公知99啲嘢
只係叫我忍下佢

男人淨系識委屈個老婆
我發現好多老公都系媽寶

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-3-23 15:26
十年應該黎過兩次

好99

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

無糖車厘子 發表於 19-3-23 15:27
好99

佢成日都好想嚟,不過我成日都話未執屋。要見就喺附近酒樓見, 剛裝修好、搬傢俬時有黎過一兩次食飯。
不過整體佢都係好嘅
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

畀面勳章

crystal媽咪 發表於 19-3-23 15:29
佢成日都好想嚟,不過我成日都話未執屋。要見就喺附近酒樓見, 剛裝修好、搬傢俬時有黎過一兩次食飯。
不 ...

我都係用未執屋。

首頁

尾頁

跳至