論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB兩個月大,我下星期放完產假返工了,姐姐主動話我返工後佢餵夜奶,夜晚十二點個餐奶我之後都會自己餵,但通常BB 4點食一次夜奶,咁我之後駛唔駛比姐姐瞓晏覺好啲?姐姐依家7點起床,9點半入房瞓覺。

大宅

KLBB 發表於 19-3-22 13:13
BB兩個月大,我下星期放完產假返工了,姐姐主動話我返工後佢餵夜奶,夜晚十二點個餐奶我之後都會自己餵,但 ...

個人覺得
唔一定要跟
真係要比
好辛苦

我個女21個月大, 夠膽講可以比小小意見
湊NB同過一歲幾小朋友係好唔同

湊NB真係要好小心, 同好倦
我地NB時通常11點幾餵佢奶, 跟住掃半個鐘以上風, 真係掃到ER完都要掃,
唔好諗住掃左十MINS佢ER左就算

所以我地比工人下午BB訓幾耐, 佢訓幾耐

子爵府

夜晚我會堅持自己來,寧願工人日間有精神照顧BB。

大宅

但係當你個小朋友大左
我估10個月至一歲巳經唔洗掃風
同埋要睇你夜晚要唔要餵奶
我地十一點食, 第二個月開始BB巳經CONTROL 7點飲奶, 唔洗再餵夜奶
但有D BB 真係4點要飲奶

同埋BB大左, 工人要做野唔同
係呢到會有一個問題

佢地好興比左佢野一定要有, 你問佢拿返好煩

所以你現在比佢, 係要
但難處係遲下問佢收返叫佢做其它野, 佢未必肯
我自己就選擇炒左佢

但可以答你我工人湊NB係好OK

侯爵府

CheungKeeKee 發表於 19-3-22 14:04
夜晚我會堅持自己來,寧願工人日間有精神照顧BB。

.

男爵府

BB兩個月大,我下星期放完產假返工了,姐姐主動話我返工後佢餵夜奶,夜晚十二點個餐奶我之後都會自己餵,但 ...

你家除左姐姐仲有邊個係度睇住bb?

如日頭只有姐姐一個睇b, 我會情願自已辛苦啲餵埋餐夜奶, 等姐姐日頭有精神去湊。

如日頭有長老在場幫手, 你比姐姐夜奶+午覺呢個方法都可行。但你要留意, 午覺比開佢訓好難收番, 你個b唔會一直都食夜奶架嘛。你有冇諗過, b介左夜奶就番黎同你訓, 定繼續同姐姐訓? 如果繼續同姐姐訓, 你好難開聲收番佢午覺權。(佢可以話b夜晚扭計, 好攰)。

老實講, 好少老闆會睇得慣工人訓午覺。以免日後工人有 hard feeling, 你最好同工人講定, bb介左夜奶就番黎同父母訓, 到時佢就跟 fixed schedule 做野, 唔可以再訓午覺。
不過啲工人好無記性... 你最好錄底成個conversation keep record.

大宅

最關心BB問題熱投勳章

如果bb夠重可以試吓幫佢介夜奶?趁你仲有一星期查產假。我bb生長線50,我兩個月幫佢介左,而家就黎5個月都keep住50生長線。

男爵府

感謝大家回覆!我仲有個大仔六歲,一直和我們同房要我陪佢瞓,細佬出咗世就更加未甩到佢怕佢有hard feeling,依家我係陪大仔十一點瞓著,然後十一二點餵細佬,多數四點再食奶,然後七點多,的確係我自己想懶但有掙扎,想自己餵夜奶安心D但又怕返工後很累我再想一想,謝謝大家!

男爵府

koala_ys 發表於 19-3-22 14:13
如果bb夠重可以試吓幫佢介夜奶?趁你仲有一星期查產假。我bb生長線50,我兩個月幫佢介左,而家就黎5個月都k ...

當然想介夜奶,請問有無方法?佢生長線75,但半三四點會哭的,我怕嘈醒大仔通常快快比奶

大宅

最關心BB問題熱投勳章

KLBB 發表於 19-3-22 14:32
當然想介夜奶,請問有無方法?佢生長線75,但半三四點會哭的,我怕嘈醒大仔通常快快比奶
...

喊時 我會tum吓佢,比奶嘴抱吓,15-30分鐘吾訓返就比奶,如果比開120,夜奶就比60,慢慢減。我都有個大仔,佢又無因為妹妹喊嘈醒喎...
同埋我set定時間喂奶,例如7點開始3個鐘一次最後一餐10點,六餐。定時定侯,姐姐做嘢同埋畏奶既分工會易啲預。我兩個小朋友都係咁做,大仔3個月開始,用左2星期介到夜奶。好好彩,妹妹就兩個月多啲開始介夜奶,2日就可以跟到我set既時間表。不過我相信個個bb唔同,我覺得可能我好彩bb快介到。

男爵府

如果佢要半夜起身照顧bb,我會比佢小睡,因為怕佢日頭恰眼瞓冇精神仲大件事。但當然要講明瞓幾耐,幾時瞓,一過份咗就冇得瞓。
否則當然唔可以。

公爵府

牛年勳章

個人覺得
唔一定要跟
真係要比
好辛苦

水晶宮

KLBB 發表於 19-3-22 14:29
感謝大家回覆!我仲有個大仔六歲,一直和我們同房要我陪佢瞓,細佬出咗世就更加未甩到佢怕佢有hard feeling ...

大仔6歲, 11pm 才睡, 有點夜。

子爵府

我唔會俾姐姐餵夜奶,你快快手同BB介夜奶仲好。

日頭得姐姐同BB兩個,陣間姐姐瞓得冧,BB自己玩玩下,被仔遮到面咁點算

男爵府

無得話畀唔畀,到時佢晏晝無嘢做,屋企又無人,你唔畀佢「唔覺意恰著」架?

別墅

回覆 cometingliu 的帖子

Absolute agree!!講了便以後都係ka la

男爵府

cometingliu 發表於 19-3-22 23:04
無得話畀唔畀,到時佢晏晝無嘢做,屋企又無人,你唔畀佢「唔覺意恰著」架?
...

我無講到明比/唔比訓午覺。
有時見姐姐係沙發恰著 (家中無人) 我由得佢。
但佢知道不可入房訓 同埋 太太在家時不可訓著。
一直相安無事。
不過唔排除有啲姐姐老闆在家時公然入房訓午覺。
我朋友因為咁炒左佢前姐姐。但姐姐做野無問題的, 只係佢太得閒, 成日無僱主 approval 就走自已左去午睡! 激到我朋友勁嬲。

別墅

我覺得自己辛苦d,陪佢完全夜奶呢個過程會更好,或者真係快快手手,15分,30分鐘咁延遲佢夜晚飲奶既時間,因為比左工人午睡,真係好難收得返,我冇聽過有工人會响bb戒夜奶之後自律唔瞓午睡,通常只會扮冇事發生,繼續休息繼續瞓,佢地太多籍口喇~

男爵府

karbyb 發表於 19-3-26 11:57
我覺得自己辛苦d,陪佢完全夜奶呢個過程會更好,或者真係快快手手,15分,30分鐘咁延遲佢夜晚飲奶既時間, ...

係。
除非諗住介左夜奶就炒呢個工人... 否則

大宅

回覆 KLBB 的帖子

個人覺得唔應該俾姐姐瞓晏覺,夜晚最好自己湊返。姐姐瞓開晏覺遲啲你唔俾佢就唔開心了。你參考吓另一個post呀,有人問咗。

首頁

尾頁

跳至