家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wallshar 發表於 19-3-22 18:08
中人壽有部份計劃係可以過左幾年後取回或唔取回的,唔取回的存款利率係5厘至5厘半。
...

可以選擇到期有得取回 或 繼續 是一個好選擇。如果自己有辦法令資金的投資回報高於保證利率,可提取;否則,繼續放來生息又可隨時提取而沒有penalty.

大宅

畀面勳章

HunjiAu 發表於 19-3-22 17:11
不是在銀行做?

到期果份系"保成"做既,本身之前仲買咗兩份'俊聲", 呢兩份就要15年後先打個和, 覺得超級搵笨, 所以呢份可以十年攞得已經好好, 同埋呢份講道明只可以擺十年, 呢份係好耐之前買落叫做唔知"俊乜".... 有朋友話有間細銀行, 推廣緊唔知係供兩年定三年, 可以保本保息所以上嚟問下大家

別墅

回覆樓主:

咁其實晉升好唔好,因為我都買咗份5年供斷

男爵府

wallshar 發表於 19-3-22 18:11
中人壽短期的好多時都好快賣完。舊年同今年的短期計劃都係賣左2個月都唔夠就賣夠數。
...

有限額架? 呢排成日係街見到有擺檔宣傳, 每年存5萬,存5年,十年後可取回37萬,我覺得好吸引,但有朋友說數字不是保證的.

禁止訪問

大宅

畀面勳章

joanchan0898 發表於 19-3-23 10:28
咁其實晉升好唔好,因為我都買咗份5年供斷

約十五年後先攞得返你當初供的金額+丁屎利息,如果我將五年本金買一隻大藍籌十五年期間利息應該不少……最慘系呢隻利息是不保証的,買的時候又話經濟好,差唔多要成四厘幾嘅利息, 點知年結單嗰度印住,得一厘幾到…… 所以都有啲後悔買咗, 所以如果真係買咗呢份嘅儲蓄保, 預咗自己六十幾七十歲先好攞

子爵府

770217 發表於 19-3-23 23:11
約十五年後先攞得返你當初供的金額+丁屎利息,如果我將五年本金買一隻大藍籌十五年期間利息應該不少……最 ...

樓主,你講"俊升"計劃,以前有位泛泛之交的朋友sell 我,但我睇過保證回本年期要十多年,所以無買,就算中國銀行有d計劃都唔合符我要求。

我只睇全筆本金的平手年期,平手年期越短越好,其他紅利的利率只作參考,總之份計劃書內的保證部份越多越好,所以我幾份儲蓄保的本金平手年期比較短,最重要是不會買有基金成份的儲蓄。

再睇下近年每間保險公司/銀行的保單兌現率的百分比又多一重保障。

大宅

PandaVV 發表於 19-3-23 23:43
樓主,你講"俊升"計劃,以前有位泛泛之交的朋友sell 我,但我睇過保證回本年期要十多年,所以無買,就算中 ...

多謝分享

大宅

畀面勳章

PandaVV 發表於 19-3-23 23:43
樓主,你講"俊升"計劃,以前有位泛泛之交的朋友sell 我,但我睇過保證回本年期要十多年,所以無買,就算中 ...

以前買過一份15年嘅基金, 點知供咗六年都係不停咁蝕錢, 所以忍痛cut咗佢, 食咗萬幾蚊

子爵府

770217 發表於 19-3-23 23:11
約十五年後先攞得返你當初供的金額+丁屎利息,如果我將五年本金買一隻大藍籌十五年期間利息應該不少……最 ...

未必。2007年至2008年,HSBC 的股票是$13x ~ $11x, 現在股價是6x, 就算每年派息(扣除費用4次)約$1500/ㄧ手。10年利息共$15,000 不過股價-$18,000 ($110 - $65 * 400)。

買股票都要適時合適,才有合適/可觀回報。
分散和分段投資是一個方法。

子爵府

770217 發表於 19-3-22 20:47
到期果份系"保成"做既,本身之前仲買咗兩份'俊聲", 呢兩份就要15年後先打個和, 覺得超級搵笨, 所以呢份 ...

睇清楚份計劃書內容的保證部份,不急於一時。

大宅

畀面勳章

PandaVV 發表於 19-3-24 13:58
睇清楚份計劃書內容的保證部份,不急於一時。

買嗰陣時又唔識, 個經纪又係當時嘅朋友, 以為做儲蓄保非常穩陣, 所以就買咗…… 不過呢份我都會到六、七十歲先會拎出嚟, 到時D利息應該會幾好, 由得佢長擺…… 基金就真係一啲都唔敢掂

男爵府

畀面勳章

PandaVV 發表於 19-3-22 18:23
可以選擇到期有得取回 或 繼續 是一個好選擇。如果自己有辦法令資金的投資回報高於保證利率,可提取;否則 ...

其實未到期。到左期就一定要取回,無得續續。只不過係計劃有一個特點俾我選擇會否在四年幾後取回一半己付款項而對整個計劃的IRR 沒有太大影響。
幾個月夠年期後我可以提走一半款項買派6厘幾的匯豐或保存在計劃內賺今日仍然係派5厘半的利息。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至