自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

bemybride 發表於 19-3-22 13:46
點解女人搬入老公屋企就無問題?睇到d人講話結婚搬入老婆度好cheap講到好難聽,
其實同住老公屋企ge女人有 ...

買樓一齊住咪型囉,要寄居外家真係極難睇。

大宅

Cara2006 發表於 19-3-23 12:10
下?終於現型
你咁快打算佔用你媽層樓?

前面提過我同男友有能力自己買。
仲有人叫我應該要搵呀媽幫無需要自己試添。
如果我有細佬而我媽比晒佢買樓,咁完全偏心啦, 不滿好出奇?

大宅

spellcheck 發表於 19-3-23 12:12
老實講,係唔係妳同妳未來老公面對嘅問題先,講出來大家應該樂意幫手諗下。
...
唔係,我地自己買樓。
討論下唔洗一定係自己發生緊ge

大宅

bemybride 發表於 19-3-23 12:15
唔係,我地自己買樓。
討論下唔洗一定係自己發生緊ge

當一百個人覺得有問題只得妳一個覺得冇問題嘅話妳都唔會覺得係一個問題?

大宅

spellcheck 發表於 19-3-23 12:16
當一百個人覺得有問題只得妳一個覺得冇問題嘅話妳都唔會覺得係一個問題?
...

多人覺得無問題就等於啱?

男爵府

ash_yehyeh 發表於 19-3-23 01:18
呀樓主

你個post第一頁只係拋低男方住係女家度,人地無可能睇到咁多背後原因喎,梗係覺得個男人無用啦

你講得又岩架,重男輕女既家庭點都係最尾咩都係比晒個仔

男爵府

bemybride 發表於 19-3-23 12:06
而家對男仔黎講係唔fair, 剩係話個男人無用無能力,女人無責任,咁我提出其實女人都有份要承擔個責任,有 ...

其實討論男女平等好多人都會,但是通常會著眼在利益和待遇方面,例如同工不同酬,升男唔升女下屬。因為利益關係,會多人附和。

但你儍儍的討論男女平等責任,又同傳統價值觀有衝突,當然無人support你。

其實男女天生不一樣,是不是一樣待遇才叫公平?to what extent should there be the difference?真係有排講。

男爵府

bemybride 發表於 19-3-23 12:14
如果我有細佬而我媽比晒佢買樓,咁完全偏心啦, 不滿好出奇?

你唔洗強調你男朋友有能力買樓。
你咁在乎媽媽層樓,乜男家冇樓留比你地?

真正有能力,也無謂在乎父母的資產,
外家也好,男家也好,佢地將來比邊個,也無需計較。
有乜咁不滿。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

無問題, 最緊要有地方住

大宅

P-boy 發表於 19-3-23 12:21
其實討論男女平等好多人都會,但是通常會著眼在利益和待遇方面,例如同工不同酬,升男唔升女下屬。因為利 ...

其實而家香港女性已經進可攻退可守,唔跟傳統走去返工待遇又好,特首都係女人啦,唔返工又可以在家話係賢妻相夫教子。但男人因爲傳統價值觀就基本上只可以返工,當人工同女性平等,但就要負責買樓。
雖然暫時唔關我事,但我覺得提出下,都無錯下嘛?

象牙宮

spellcheck 發表於 19-3-23 11:35
其實老婆跟老公姓好似係洋人社會嘅制度嚟

另外,西方社會仔女過咗18,22 都會出去自己搵地方住,過自己獨 ...

其實唔知,自古以黎都係咁
其實我覺得西方國家係公平d既,大左搵錢出去住,男女都要返工!曾經係鐵路聽過一個鬼佬呻,點解個女人唔去返工,要養埋佢

男爵府

kaman0617 發表於 19-3-23 12:19
你講得又岩架,重男輕女既家庭點都係最尾咩都係比晒個仔

咁,去到尾,都唔係咁差。
女家資產,比女家男丁,
男家資產,比男家男丁。
女人,嫁咗係男家人,老公有得分,即係佢有份用,唔一定乜都冇。

大宅

Cara2006 發表於 19-3-23 12:24
你唔洗強調你男朋友有能力買樓。
你咁在乎媽媽層樓,乜男家冇樓留比你地?

你自己話我謀住我娘層樓先,答返你叫強調?
我care呀媽層樓係因為我care佢會唔會比晒d兄弟偏心。男家就算比100層樓我我都expect呀媽對我同其他兄弟姐妹要fair, 有幾難明?
靠晒男家,女家無家底都高攀人啦

大宅

Cara2006 發表於 19-3-23 12:29
咁,去到尾,都唔係咁差。
女家資產,比女家男丁,
男家資產,比男家男丁。

個女唔嫁咁點?d野比晒個仔

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

睇情況啦,一般地方唔夠住或置唔到業先會咁做啫,有得選擇 我又唔信有人會專登去老婆屋企住喎!

大宅

3Qlove 發表於 19-3-23 12:34
睇情況啦,一般地方唔夠住或置唔到業先會咁做啫,有得選擇 我又唔信有人會專登去老婆屋企住喎!

咁我都相信正常coup le如果有能力多數買樓搬出黎ge

男爵府

bemybride 發表於 19-3-23 12:26
其實而家香港女性已經進可攻退可守,唔跟傳統走去返工待遇又好,特首都係女人啦,唔返工又可以在家話係賢 ...

純討論,無錯,不過少人會明白,莫説有共嗚。

香港女性地位其實已經好高,但有些根深蒂固的觀念是未必會改變,甚至將來都不會變。可能要好多年後,會認為用「嫁」、「娶」會代表歧視;又或者永遠不會發生這件事。you never know. Just like we will use Chairperson more often than Chairman.

水晶宮

回覆樓主:

主要都係因為樓價貴,男方家女嘅唔想住,冇位住...,咪住女方家囉!
都係迫不得已的事

男爵府

有,最近遇到個大男人,面子問題,吾會搬去女朋友度住

男爵府

bemybride 發表於 19-3-23 12:30
你自己話我謀住我娘層樓先,答返你叫強調?
我care呀媽層樓係因為我care佢會唔會比晒d兄弟偏心。男家就算比 ...

放鬆 d ,又唔洗為層樓咁激動。
你又冇兄弟姊妹,唔洗擔心佢偏心,
但其實佢都唔一定留層樓比你,你如果在乎,叫佢寫定平安紙,留資產比你囉。
如果唔在乎,諗咁多做乜。

做人問心無愧就得,其他人家庭如何安排資產,外人也無謂理。

首頁

尾頁

跳至