自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

男爵府

回覆樓主:

其實男搬入女家女搬入男家又好,問題在於家庭每一個人係咪介意囉,如果四大長老真心歡迎,其他家庭成員又接受,搬入黎o個個又唔係痴飲痴食,其實冇問題架,熱熱鬧鬧。
而家個問題係其他家庭成員不滿,自己又覺得寄人蘺下,咁咪唔得囉,同性別無關的。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

冇問題喎,尤其係為儲錢買樓嘅

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

99/外母最好唔好同住啦

水晶宮

bemybride 發表於 19-3-22 14:08
未嫁,打算買樓2個人住,只係覺得男人住老婆屋企同女人住男人屋企無分別
...

分別在能力的問題,婚後無論點,做女人都想自己的男人有能力照顧自己是最底線的祈盼

大宅

bobo88hk 發表於 19-3-22 14:18
所以港女咪多賣剩蔗 太強勢
有辣有唔辣啦,有能力通常都想話事ge

珍珠宮

小肥兔 發表於 19-3-22 14:13
同觀念無關,。是能力問題
個"嫁"字意思係"女""家"
给女人一個家咁解。如果男仔OK,都無問題嘅,不過比人話都無辨法,別人覺得cheap 呢!

大宅

回覆樓主:

我有兩個好好嘅女性朋友都係老公同自己爸媽一齊住,一個因為獨女,娘家屋企超大又有工人,兩老經常去旅行同返外國住,所以無謂特登搬出去駛筆錢而一齊住,另一個朋友老公真係介意搬去外母屋企,但又要外母湊女,於是外母決定將自己層樓租出去,然後暗地裡補貼租層3房單位,外人唔知以為個男人接埋外母住成個好女婿,呢個外母真係好到爆

象牙宮

2024年龍年勳章

bemybride 發表於 19-3-22 13:46
點解女人搬入老公屋企就無問題?睇到d人講話結婚搬入老婆度好cheap講到好難聽,
其實同住老公屋企ge女人有 ...

外母錫女婿就OK.

珍珠宮

畀面勳章

TingTing 發表於 19-3-22 14:24
個"嫁"字意思係"女""家"
给女人一個家咁解。如果男仔OK,都無問題嘅,不過比人話都無辨法,別人覺 ...

自欺欺人, 唔咪能力問題, 跟外母住,出錢又力一齊住。又點會諗觀唔觀念問題, 理直氣壯, 一齊住就一齊住,。但如果係要靠女家先有個地方住, 才會覺得有觀念問題, 希望你懂

翡翠宮

回覆樓主:

A入B或B入A我都絕接受
無能力獨立根本吾會結

人地要搬入去住就吾關我事

珍珠宮

畀面勳章

bemybride 發表於 19-3-22 14:19
咪有個post話細佬好不滿家姐個未來老公搬入黎住,
d人話個男人搬入黎唔好嘛,但大把新抱搬入男家bor..仲嫌3 ...
外母同女婿的沖突少d, 但有兄弟姐妹又另講

公爵府

bemybride 發表於 19-3-22 14:19
咪有個post話細佬好不滿家姐個未來老公搬入黎住,
d人話個男人搬入黎唔好嘛,但大把新抱搬入男家bor..仲嫌3 ...

我覺得男嘅有返工有俾足家用,係絕對冇問題,根本宜家啲人多餘啫,咩結婚一定要買樓喎,個個都咁有財力咩?如果係有地方,大家又相處到的話,住男家女家都冇問題喎!
樓主你講個post唔同,事主屋企好細,而且佢家姐係疑似有預謀地坤亞媽買樓然後想趕走佢喎!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ash_yehyeh 發表於 19-3-22 14:05
都係因為個男人無本事

正解

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

如果凈係同外父母住,而佢地又無乜所謂,咁去女家住幾年儲錢買樓,咁都無乜所謂吖,但如果有其他兄弟姊妹介意,影響到佢地生活,咁搬入去女家就唔係咁好囉

伯爵府

最好一家一主

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

bemybride 發表於 19-3-22 14:14
其實而家男女搵錢都差唔多姐,我反而覺得住老婆屋企,老婆應該仲開心啦,邊有人想同奶奶住
...

你都識講邊有人想同奶奶啦,同樣道理,邊有人想同外母住?

水晶宮

bemybride 發表於 19-3-22 14:16
但住女家都唔一定係軟飯王丫,可能想儲幾年錢買樓姐,作為女人,如果要揀一邊,老公肯黎我度住我覺得佢好錫 ...

所以好多人都話無錢唔好結婚住

結婚後無錢給她一個家,仲唔係無能力

大宅

vivibabyvivi 發表於 19-3-22 14:41
你都識講邊有人想同奶奶啦,同樣道理,邊有人想同外母住?
所以唔應該剩係話個住老婆屋企ge男人肉酸wor, 咁應該係總之要同老人家住就男女都肉酸啦?

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

我覺得同外父外母一齊住唔係問題,但最好係男方買樓/租樓,然後邀請外父外母一齊住,而唔係男方搬去娘家屋企住。
其實同新抱99一樣,新抱去99屋企住,就好似低6299一個頭咁,好多嘢冇得話事,仲要被人話夫妻冇本事,要痴老人家住。
女婿亦一樣,搬去同外父外母住都會被人話冇本事,再加上男人比較要面要尊嚴,久而久之佢會覺得冇面,夫妻容易產生磨擦。
所以我覺得同6299、外父外母住都唔係問題,但最好係後生買樓/租樓,再邀請長老去住,咁就會被人讚孝順,而唔係被人話痴老人家

大宅

Ada2288 發表於 19-3-22 14:38
如果凈係同外父母住,而佢地又無乜所謂,咁去女家住幾年儲錢買樓,咁都無乜所謂吖,但如果有其他兄弟姊妹介 ...
咁如果d老公有家姐細妹,d新抱都唔應該嫁入去bor

首頁
12345...21

尾頁

跳至