自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

讓座文化向來備受討論,有準媽媽於網上發帖,指搭乘西鐵未有人讓座,丈夫說了一句「無人會讓座給大肚婆」後,疑激怒一名小四男童,男童不知有心定無意,後腳踢到準媽媽的膝頭。事件引來網民熱烈討論,有人認為丈夫的說話語帶「挑機」意味,亦有人認為男童不論任何原因都不應傷人。

一名準媽媽在Facebook 群組「生仔要考牌系列」發文,指日前與丈夫乘搭西鐵,上車時沒有空位,加上未有人有意欲讓位,於是丈夫說了一句「無人會讓座給大肚婆。」準媽媽稱,他們全程無公審任何人,事實上亦不太願意坐,因覺得座位有小朋友踩完而不想坐,而她亦只是乘坐幾個車站便下車。

https://topick.hket.com/article/ ... B%E4%B8%80%E5%8F%A5

tsung    發表於 19-3-22 15:03

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

而家呢套關愛座嘅安排,最核心嘅精神就係「自願」

https://www.hk01.com/01%E5%8D%9A ... 2%E8%A6%8F%E5%89%87

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

T96 發表於 19-3-22 14:06
而家呢套關愛座嘅安排,最核心嘅精神就係「自願」

https://www.hk01.com/01%E5%8D%9A%E8%A9%95-%E9%A6%99% ...

不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

個人覺得個小朋友可能有情緒病, 但踢人地點都係唔岩, 小朋友父母要教同睇住佢!

另一方面, 事主老公唔需要咁樣講野, 如果真係有需要, 咁錫個老婆, 可以有禮貌地問下人先, 唔好成日覺得樣樣野必然同老馮!!! 我相信好多人都樂意讓座的(前提係要有禮貌!!)

伯爵府

C.yan110 發表於 19-3-22 14:39
個人覺得個小朋友可能有情緒病, 但踢人地點都係唔岩, 小朋友父母要教同睇住佢!

另一方面, 事主老公唔需要 ...

Agree

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

又話唔想坐但老公又咁挑機
如果乖乖認係想坐反而冇咁肉酸

子爵府

回覆樓主:

咁錫老婆就搭taxi/uber 吧!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我任何時都唔會expect會有人讓位比我,果位準爸爸講埋d咁既野,有點老馮。個細路唔知有冇心,但都唔岩,係公眾地方要小心d唔好整到人

伯爵府

Jnam 發表於 19-3-22 15:31

伯爵府

JO_100 發表於 19-3-22 15:37
咁錫老婆就搭taxi/uber 吧!

Agree

大宅

下次嫁個捨得搭的士ge老公

伯爵府

IamDirector 發表於 19-3-22 16:08
我任何時都唔會expect會有人讓位比我,果位準爸爸講埋d咁既野,有點老馮。個細路唔知有冇心,但都唔岩,係 ...
始終個媽媽是孕婦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

洋房

C.yan110 發表於 19-3-22 14:39

另一方面, 事主老公唔需要 ...

個人覺得, 唔理有咩病, 太有攻擊性, 要鎖住

小四都敢款, 大哥一定黑社會黎

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

最憎啲人出口術

水晶宮

唔知現場情況、果兩公婆都唔似善男信女、又說覺得人踩過唔想坐、但又單單打打

大宅

個男人衰格d!

珍珠宮

其實做人做乞人憎係單單打打,大肚婆有需要可以大方問人地讓座。如果俾小朋友踢到,可以清清楚楚講俾小朋友同家長,叫對方小心些。好多小學生對腳係唔停㗎,佢地未必有心,好心提下咪算囉

T96    發表於 19-3-22 16:40

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

agree,咁個男人個句說話講比邊個聽,不如吾好講

首頁

尾頁

跳至