自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血勳章

大家覺得男方煮飯俾第一次見面嘅女方父母,係咪代表到佢好重視呢段關係?

事緣男方係國內人,身邊嘅朋友甚至我自己初時都有啲懷疑佢會唔會有目的。因為佢之前嘅婚姻失敗令佢個心放唔開,個人變得內斂同不善表達。

今次見家長前曾經鬧不愉快,溝通多咗關係改善咗,佢亦提議煮飯俾我屋企。

我怕當局者迷,想問問各位意見。我可否排除陰謀論?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

選擇一齊就要相信
有懷疑又点行落去

大宅

熱血勳章

YY1101 發表於 19-3-22 15:42
選擇一齊就要相信
有懷疑又点行落去

我都曾經經歷感情失敗,朋友都怕佢攻心計。
我都曾經因爲佢嘅行為而動搖,但今次我真係好感動。。。
我個囡囡7月24日出世啦~ 24/7 : 3.58kg, 49cm 25/8 : 4.93kg, 57cm 30/8 : 5.25kg 25/10 : 7.58kg, 61.5cm 17/11 : 7.85kg, 66cm 20/12 : 8.6kg 2/2 : 10kg, 70cm 2/16 : 9.485kg, 70.5cm 7/5 : 11kg, 80cm 3/11 : 12kg, 85cm 29/4 : 13.5kg, 85cm

珍珠宮

stopstop 發表於 19-3-22 15:45
我都曾經經歷感情失敗,朋友都怕佢攻心計。
我都曾經因爲佢嘅行為而動搖,但今次我真係好感動。。。
...

煮飯比女方父母,所以好感動?

唔太明,講啲唔講啲

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

經濟好,多數係酒樓食

wcpcelia    發表於 19-3-23 14:34

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

一段感情同煮餐飯有乜直接連系
除非在男方家裡煮,佢想讓女方父母了解他的居住生活狀況,我唸這樣的誠意較大

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

貓頭雀 發表於 19-3-22 15:46

唔太明,講啲唔講啲

其實, 只有你自己最清楚 ,佢個心想緊什麼~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

lina9316 發表於 19-3-22 15:47
經濟好,多數係酒樓食

又唔係喎,我就係鍾意喺屋企自己煮,在酒樓又嘈又食得急~

但在女方家煮就有點奇怪~

珍珠宮

用錢去處理事情好容易
但實實在在花時間唸住啲咩嘢合適,其實好麻煩,相信好多要煮飯嘅婦女都有同感
如果唔係成日煮仲怕煮衰咗冇飯食,壓力唔細

一個懂得煮飯嘅男人,而且願意為自己嘅女人煮飯,呢點值得欣賞

要一齊過日子唔一定要係香港,如果大家可以在內地生活一段時間,你可以慢慢探討一下大家嘅關係。如果真心想一齊走落去,佢一定會為個家努力。

大宅

熱血勳章

mizuho 發表於 19-3-22 16:04
用錢去處理事情好容易
但實實在在花時間唸住啲咩嘢合適,其實好麻煩,相信好多要煮飯嘅婦女都有同感
如果唔 ...

因為我有兩老同女喺香港,加上工作,所以佢知只有佢黎香港。

最重要嘅係,我嘅決定影響緊佢會唔會到外國工作。而我地只係相識咗一年,所以朋友怕我佢唔係真心。。。我好矛盾,我相信佢,但又怕自己當局者迷。。。
我個囡囡7月24日出世啦~ 24/7 : 3.58kg, 49cm 25/8 : 4.93kg, 57cm 30/8 : 5.25kg 25/10 : 7.58kg, 61.5cm 17/11 : 7.85kg, 66cm 20/12 : 8.6kg 2/2 : 10kg, 70cm 2/16 : 9.485kg, 70.5cm 7/5 : 11kg, 80cm 3/11 : 12kg, 85cm 29/4 : 13.5kg, 85cm

大宅

熱血勳章

貓頭雀 發表於 19-3-22 15:46

唔太明,講啲唔講啲

本身係話岀去食,我媽媽話喺屋企食ok,所以佢offer咗煮。

佢第一次黎香港,第一次見我父母。。。

大宅

stopstop 發表於 19-3-22 15:40
大家覺得男方煮飯俾第一次見面嘅女方父母,係咪代表到佢好重視呢段關係?

事緣男方係國內人,身邊嘅朋友甚 ...

我覺得佢係好有誠意,想話俾你屋企人聽佢係會第日照顧你,唔係喬哂雙手等人服侍果款。

但結唔結婚唔係齋睇哩D,哩個只係個indicator佢有誠意,啱唔啱大家又係第二件事了。

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

怕味拍耐d, 睇清楚D, 又唔係要立刻嫁!!!!

大宅

Sorry 講句丶你表達得唔係幾好…

第一次見家長同煮飯,同信唔信得過其實冇關係,不如你講多D其他背景大家幫你分析吓…

男爵府

雙方都有信任同默契, 有愛&包容先會keep到.
JM你了解佢有幾多??

侯爵府

回覆樓主:

Del

子爵府

識左一年見家長吾係問題
但佢會吾會為左香港id, 先係問題
最緊要係你有幾了解佢
同埋你地吾係第一次結婚, 米拍耐D拖先, 拍多幾年了解下先, 如果係想要hk id, 見禁耐都得吾到手, 會放棄的
見一次家長睇吾到D咩, 要成日相處, 成日對住先觀察到

子爵府

回覆樓主:

很有盛意,視大家將來是一家人,你們交往了一年,都應該相信自己的選擇

男爵府

煮飯?國內人?唔相信?懷疑目的?見家長?之間有咩關係。如果家長去男家府上探訪,咁煮餐便飯一齊食下無所謂,但如果男人買埋餸去女家作客,登堂入室煮餐飯就有點奇怪。

首頁

尾頁

跳至