想生BB

跳至

首頁
12345...20

尾頁

大宅

等待再等待, 有朋友也像我一樣嗎? 歡迎入嚟一齊傾下計,分享下過程中的方法、成敗或喜樂。

大家互相一齊支持鼓勵,期望一天好孕快到!

今個月我就43歲了,之前我同老公都一直專注事業,便錯過了很多時間,我知道今時今日的我, 要好孕已經是不易事,不過我仍然會存有一絲希望,期望有一天能等到送子鳥的駕臨。 你地呢?

別墅

kissyoubaby 發表於 19-3-22 16:09
等待再等待, 有朋友也像我一樣嗎? 歡迎入嚟一齊傾下計,分享下過程中的方法、成敗或喜樂。

大家互相一齊支 ...

我今年39了
你做左檢查未丫?
要快快ivf

大宅

大家互相一齊支 ...

樓主,我今年39, 做緊ivf 努力中

大宅

大家互相一齊支 ...

我同你一樣都係39 尾先醒覺。以前又係成日煩工作浪費時光。於是我開始了ivf。打算要用剩下的時間要盡量彌補我這個錯。不要放棄呀,可能還有機會的!!!

大宅

大家互相一齊支 ...

typo: 和你一樣的原因咁遲搞生育。
我39尾先醒覺。ivf 大半年了

大宅

大家互相一齊支 ...

呀,我講漏我媽咪係43 歲生我,當然是自然懷孕,所以我覺得我們還是有希望的。

大宅

大家互相一齊支 ...

我今年都快要39了,係一年內我已經試過放胎二次但唔成功,就係胚胎著床唔到,唉~ 都唔知仲要試幾多次先成功:-(

大宅

我檢查左了,但醫生說如做ivf,我是屬於不易成功的一群,所以,我們不考慮做了

大宅

因為卵數不多,她說這是正常年齡的質量

大宅

回覆 phylliskwc 的帖子

祝願你成功

大宅

回覆 yhyeung 的帖子

咁對比我,你都仲好後生,加油

大宅

回覆 as0602 的帖子

吾好灰心,希望在明天!不過你做咁多次,咪好貴?

大宅

kissyoubaby 發表於 19-3-23 07:48
我檢查左了,但醫生說如做ivf,我是屬於不易成功的一群,所以,我們不考慮做了 ...

請問你是否在香港看醫生? hk 醫生有時太現實,成功率不高就會叫人唔好試。或者你可試下搵送子鳥,佢地咦係似比較擅長高齡女性。我現在識有個43 歲jm 喺嗰度做緊,情況也不錯,佢認識有46 歲朋友喺送子鳥度成功。佢地都係少卵,透過抽多一次卵的做法,去集胚。她們都是用自己卵子。

你說卵子少質素差,請問amh fsh 多少?

或醫生只是好一般性概括高齡女性的情況?

當然,試自然是有可能成功,但畢竟那機會還是比做ivf 低很多。

大宅

yhyeung 發表於 19-3-23 08:35
請問你是否在香港看醫生? hk 醫生有時太現實,成功率不高就會叫人唔好試。或者你可試下搵送子鳥,佢地咦 ...

香港寶德醫務睇的,AMH忘記了,要返屋企睇睇,只記得不是非常差,但不是好那種

大宅

kissyoubaby 發表於 19-3-23 09:18
香港寶德醫務睇的,AMH忘記了,要返屋企睇睇,只記得不是非常差,但不是好那種
...

照時,只有6粒卵

大宅

kissyoubaby 發表於 19-3-23 09:19
照時,只有6粒卵

其實,40歲以上的jm, 大概都係呢個數。如果你未打針,6粒真係唔差。有時hk 醫生只想做成功率高的case. 台灣那邊是無咁容易叫人放棄。而實際上他們有不少40 多歲還成功的例子。

我覺得如果就咁聽佢意見放棄不ivf, 是很可惜。其實我的基礎卵泡也只是3-5 粒。所以我抽了幾次卵。當然,40 以上做ivf 是要比別人多付出努力,金錢,心血。可是,人生就只有一次,如果你也已經努力事業很久而有積畜,我自己角度會抓緊43 歲還可以有機會的時間,盡力一試。

我媽媽能43 歲自然生我,當然自然也不一定沒有機會,可是就只有聽天由命了。

大宅

kissyoubaby 發表於 19-3-23 09:19
照時,只有6粒卵
我今年38歲,第一次照時只有6粒基礎卵泡,amh只有0.83,fsh14.4, 醫生基本上話我中嘅機會係低過10%。我今年2月中IVF, 打針比正常份量多,27支針加高劑量,最後只抽到3粒卵子,其中兩粒受精。放哂兩粒,中左一粒,尋日亦照到胎囊,兩星期後希望照到心跳。

我個醫生講說話好直接,聽到唔好受,但我真係抱住一試無妨,唔試過唔到自己嘅心態。所以我開始前做好多食好多野,保持心境平靜,我相信係有幫助架,加油!

大宅

我好多謝你地的分享及鼓勵,其實真係好矛盾......

大宅

Beanbean123 發表於 19-3-23 09:53
我今年38歲,第一次照時只有6粒基礎卵泡,amh只有0.83,fsh14.4, 醫生基本上話我中嘅機會係低過10%。我今年 ...

聽你甘講,應該成功在望啦!很為你高興

別墅

kissyoubaby 發表於 19-3-23 10:27
我好多謝你地的分享及鼓勵,其實真係好矛盾......

要踏出第一步試下。。。再遲D就真係冇存貨
我岩岩都踏出第一步,到台灣開始做ivf

首頁
12345...20

尾頁

跳至