想生BB

跳至

首頁
12345...20

尾頁

大宅

yhyeung 發表於 19-3-23 08:35
請問你是否在香港看醫生? hk 醫生有時太現實,成功率不高就會叫人唔好試。或者你可試下搵送子鳥,佢地咦 ...

我睇番報告了

Amh 1.19, fsh 5.7, Lh 2.3

別墅

kissyoubaby 發表於 19-3-23 22:27
我睇番報告了

我3x歲時都係指數差,打算去做ivf, ivf前一個月自然懷孕,最緊要唔好有壓力!壓力係唔覺的

大宅

totoro_voyager 發表於 19-3-23 22:33
我3x歲時都係指數差,打算去做ivf, ivf前一個月自然懷孕,最緊要唔好有壓力!壓力係唔覺的
...

但係我已43歲呢

別墅

kissyoubaby 發表於 19-3-22 16:09
等待再等待, 有朋友也像我一樣嗎? 歡迎入嚟一齊傾下計,分享下過程中的方法、成敗或喜樂。

大家互相一齊支 ...

可嘗試看中醫,我曾經在香港及台灣做過ivf, 都不成功。但上年44歲生了囝囝,是自然懷孕的,之前食了3個月中藥。 其實以前睇過不同的中醫,都沒有幫助,而今以嘅中醫卻幫到我,所以我相信是人夾人。

你都加油,希望你成功

大宅

kissyoubaby 發表於 19-3-23 22:27
我睇番報告了

其實以40真係唔差!
fsh 仲幾靚,代表卵子質素唔錯。

大宅

yhyeung 發表於 19-3-23 22:36
其實以40真係唔差!
fsh 仲幾靚,代表卵子質素唔錯。

但fsh應該大過8,才是正常啊

別墅

kissyoubaby 發表於 19-3-23 22:34
但係我已43歲呢

我指數同你差唔多,所以唔關年紀事

大宅

kissyoubaby 發表於 19-3-23 22:37

fsh 越低越好

大宅

kissyoubaby 發表於 19-3-23 22:37

一、【AMH】ng/ml (Anti-Mullerian hormone)抗穆氏管激素

1.評估卵巢內卵子庫存量最重要指標。
2. AMH可在經期任何一天或週期與週期間測量。
3. 30~37歲婦女AMH衰退達50%。
4. AMH ng/ml > 2以上(正常值);AMH ng/ml < 2(卵子庫存量衰退);AMH ng/ml <0.8(卵子庫存量嚴重不足)
5. AMH ng/ml < 2,表示卵巢功能老化,建議及早計畫懷孕生子。

二、【FSH】 (Follicular stimulating hormone) 促濾泡激素

1.月經週期第2~3天抽血檢查內分泌指數,FSH可做為(卵巢內卵子庫存量)指標。
2. FSH<8卵子庫存量正常; FSH> 10(卵子庫存量衰退);FSH> 25接近更年期停經現象。
3.【AMH】評估卵巢內卵子庫存量指數準確度高於【FSH】。

大宅

我參考網上資料

大宅

但係我amh低啊!數量少

大宅

kissyoubaby 發表於 19-3-23 22:40
一、【AMH】ng/ml (Anti-Mullerian hormone)抗穆氏管激素

1.評估卵巢內卵子庫存量最重要指標。

amh 看卵子存量
fsh 看卵子質素
當然,要和廿幾三十歲比,40+ 機會一定差很多。但差很多不代表一定機會很微。我覺得hk 醫生很多時覺得機會低inefficient 就叫人唔好做。但做不做會影響的是我們自己的幸福。

我都是同樣看法。52 歲也有人自然懷孕。只是機率高或低。ivf 機會會高自然一點,因為會把胚胎做好了,還可用藥去改善黃體和內膜。也有像我媽媽甚麼也不用做就自然懷孕。然而,我的出生是要超級幸運,不知會否難過抽居屋。

大宅

我明白的,多謝你!岩岩去完廁所,姨媽黎到啦!唉!又失敗了

大宅

kissyoubaby 發表於 19-3-23 22:44
但係我amh低啊!數量少

40+ 就是這個數。現實是很多人40+ 還再努力ivf。不少明星4字頭人工授孕,她們amh 不會比你多。

當然明星多d 錢試ivf, 但如果這是關乎一生的幸福,如錢可負擔,我會努力去試。最多幾年後把錢再賺回來。

而且,ivf 和試自然並沒有衝突。可兩者並行。

大宅

回覆 kissyoubaby 的帖子

請問你睇邊個醫生呀?

大宅

kissyoubaby 發表於 19-3-23 22:50
我明白的,多謝你!岩岩去完廁所,姨媽黎到啦!唉!又失敗了

再分享多一樣,係有次我去一個婦科醫生照卵泡,佢話,如果hk 醫生見一個病人做一兩次ivf 唔成功,會叫佢唔好再試。我心諗,身體是我的,如果我有錢,我中意試就會試。

hk 醫生覺得ivf 貴而高齡機會率比二三十歲嘅人低,覺得唔值得嘥咁多錢去做。但人生唔係有錢就幸福。佢覺得inefficient 就叫人放棄幸福不要試。這是我不喜歡在hk 做ivf 的原因。在台灣,價錢平一半,而且醫護是很支持的態度,不會潑病人冷水。而事實想有不少成功例子都係4字頭, 我地只係要比人努力多點,或多靠點運氣,但也不是成功率無希望。

大宅

Chubbpiggy 發表於 19-3-23 23:00

請問你睇邊個醫生呀?

寶德黃慧儀醫生

大宅

咁你有無試ivf? 其實ivf好少一次就成功!如果真係想要小朋友,就要趁早快d開始。唔好拖了!

別墅

kissyoubaby 發表於 19-3-22 16:09
等待再等待, 有朋友也像我一樣嗎? 歡迎入嚟一齊傾下計,分享下過程中的方法、成敗或喜樂。

大家互相一齊支 ...

我嘅情況跟你差不多. 做了兩次IVF 不成功. 諗住去台灣再試吓. 努力呀!

大宅

bee101 發表於 19-3-23 23:11
我嘅情況跟你差不多. 做了兩次IVF 不成功. 諗住去台灣再試吓. 努力呀!

請問香港做,每次費用多少?

首頁
12345...20

尾頁

跳至