想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人已經接近34歲,2017年尾驗查AMH 指數, 得0.22 聽到時已經晴天霹靂。於是食了一次排卵藥, 想試下自然懷孕。但不成功。到2018 年, 第二次再食, 做埋人工受孕, 但都係失敗。做完醫生先話成功率好低, 我心諗點解唔一早講。 之後就無再去睇生育科。

係咁不斷睇中醫, 期間都轉左幾個, 因為發覺每個中醫食左半年都無好轉, 高溫期都是偏短。

有諗過驗輸卵管, 不過始終驚痛同埋係入侵性, 同埋我覺得是卵巢早衰的原因導致難受孕。

請問有媽媽都是AMH 低或卵巢早衰而順利自然衰孕嗎?
或者有無備孕的姐妹們有沒有好的中醫介紹?

可以分享一下嗎? 謝謝。

大宅

eternal_star 發表於 19-3-22 16:34
本人已經接近34歲,2017年尾驗查AMH 指數, 得0.22 聽到時已經晴天霹靂。於是食了一次排卵藥, 想試下 ...

人工受孕IUI機會同自然差不多,一般醫生見AMH 咁低都會建議做 試管嬰兒IVF ,因為卵子庫存量不多,你睇邊個醫生?基礎卵泡有幾多粒?
你快些開始IVF 啦,仲有機會架!加油!

大宅

eternal_star 發表於 19-3-22 16:34
本人已經接近34歲,2017年尾驗查AMH 指數, 得0.22 聽到時已經晴天霹靂。於是食了一次排卵藥, 想試下 ...

食DHEA

洋房

努力運動,每星期四至五日,每日最少半小時

洋房

食supplement 有用

大宅

個人覺得你馬上ivf 是最好方法

你只有34 歲,amh 真係幾低,但年青,容易抽到好卵子。你做ivf 嘅成功機會比我超高齡高,因為我年紀大卵子質素差。

你睇中醫未必有用。因為高溫期短,應該是因為你少卵,卵泡少。黃體是由被淘汰的卵泡轉化的。我以前m cycle 比較長,因為卵泡較多黃體期長,現在年紀大卵少高溫期便短了。

因要自然中始終要花一點時間。我覺得機會最高係馬上ivf。

別墅

建議你search 呢個post ,同呢位jm交流下。祝好運!

複式洋房

Manmanman12345 發表於 19-3-22 17:59

人工受孕IUI機會同自然差不多,一般醫生見AMH 咁低 ...

我係睇中環謝X 兒,基礎卵泡好似得2-3 個

我都有諗過做IVF,但見好似成功率都唔高。。驚會越來越失望。同埋諗緊會唔會等調理左D卵靚D,機會會大D?

複式洋房

回覆 yen0422 的帖子

食左係咪會令AMH會高點,懷孕機會增加?請問你有試過嗎?

複式洋房

回覆 yhyeung 的帖子

原來係因為卵泡少,所以高溫期短 我一直仲以為係我卵巢早衰,所以咁。。。
咁請問你有無試過IVF,係邊度做?OK嘛?

複式洋房

c8008617 發表於 19-3-22 20:18
努力運動,每星期四至五日,每日最少半小時

你係咪因為咁,所以最後成功BINGO?

複式洋房

Momofan2018 發表於 19-3-22 20:43
食supplement 有用

係咪DHEA?滴雞精有用嗎?

複式洋房

回覆 yuyuyu_ng 的帖子

感謝!!我去睇下先

大宅

eternal_star 發表於 19-3-22 23:36
我係睇中環謝X 兒,基礎卵泡好似得2-3 個

我都有諗過做IVF,但見好似成功率都唔高。。驚會越 ...

AMH 反映數量,FSH 反映質素,你FSH 幾多呀?做之前調理两三個月養好卵子做IVF ,你未到35 成功機會高好多的

咁謝醫生有什麼建議呀?

複式洋房

Manmanman12345 發表於 19-3-23 00:00
AMH 反映數量,FSH 反映質素,你FSH 幾多呀?做之前調理两三個月養好卵子做IVF ,你未到35 成功機會高好多 ...

果陣謝醫生無同我check FSH, 我仲以為係同一樣野添。

果陣做完一次IUI唔成功,我C6 叫我唔好再睇,佢話我俾自己好大壓力,同埋唔想用呢D方法,又話個醫生當然係想我俾生意佢做咁。 所以之後就轉左睇中醫了

大宅

eternal_star 發表於 19-3-23 00:05
果陣謝醫生無同我check FSH, 我仲以為係同一樣野添。

果陣做完一次IUI唔成功,我C6 叫我唔好再睇,佢話我 ...

生育檢查連FSH 都無驗? 咁你先生有無做精子檢查?

其實我覺得中西醫各有好處,同時睇係無衝突的

大宅

eternal_star 發表於 19-3-22 23:40
回覆 yhyeung 的帖子

原來係因為卵泡少,所以高溫期短 我一直仲以為係我卵巢早衰,所以咁。。。 ...

年紀大嘅人,就可能係卵巢早衰,所以卵子減少。只可知你現階段係卵子少。你以前有無吸煙飲酒熬夜?

我ivf 進行中,台灣做。你有興趣bk 有港,台及其他ivf 討論區,你可看看哪樣適合你。但你的數字似乎不適合再慢慢排公家,和先生商量一下吧。

因為ivf 針對黃體期短都有用藥,比較適合你的處境。黃體期短不是太有其他方法去改善,多數用藥。運動飲食係可以改善身體,但真是需要起碼半年才可有顯著改善呢。你的amh 數字我覺得不適合花這段時間。快快把握現在ivf, 機會率還是不低的。

複式洋房

Manmanman12345 發表於 19-3-23 00:28
生育檢查連FSH 都無驗? 咁你先生有無做精子檢查?

其實我覺得中西醫各有好處,同時睇係無衝突的

果陣做IUI 有做到精子檢查,不過可能係因為我地係由屋企拎過去,都要差唔多成個鐘,所以有機會唔準,果次得出的結果係形態同活動量都唔達標。之後都無再叫C6 再次驗,因為知情佢唔係咁鍾意。

複式洋房

yhyeung 發表於 19-3-23 08:09
年紀大嘅人,就可能係卵巢早衰,所以卵子減少。只可知你現階段係卵子少。你以前有無吸煙飲酒熬夜?

我ivf ...
我無飲酒食煙熬夜,不過係有幾年開始會夜少少訓練,大約點幾兩點咁,加上前幾年甲亢,食左藥兩年左右,唔知呢d 會唔會有影響。

同c6 傾過,我知道佢好似唔多想IVF, 所以想知有無試過係靠中藥/ 藥物或運動可以自然受孕。

大宅

eternal_star 發表於 19-3-23 15:06
果陣做IUI 有做到精子檢查,不過可能係因為我地係由屋企拎過去,都要差唔多成個鐘,所以有機會唔準,果次 ...

如果男女雙方的檢查都不合格,做IUI 成功機會極微,我自己都浪費時間做左一次

食supplement 做運動中醫都可以改善男方精子,反而女方就難好多,如果你們真係想生BB 真係要的起心肝啦!

首頁

尾頁

跳至