想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Manmanman12345 發表於 19-3-23 16:16
如果男女雙方的檢查都不合格,做IUI 成功機會極微,我自己都浪費時間做左一次

食supplement 做運動中醫都 ...

係丫。我都覺得果次做IUI 係浪費左,始終聽過好似唔可以食或打咁多排卵藥物。

咁請問你最後係做IVF 成功定自然懷孕?

大宅

eternal_star 發表於 19-3-23 17:21
係丫。我都覺得果次做IUI 係浪費左,始終聽過好似唔可以食或打咁多排卵藥物。

咁請問你最後係做IVF 成功 ...

我第一次IVF bingo 但流左,而家放第二次胎等梗結果啦!希望成功!

複式洋房

Manmanman12345 發表於 19-3-23 17:47
我第一次IVF bingo 但流左,而家放第二次胎等梗結果啦!希望成功!

祝好孕!!等你好消息

請問你係睇邊個醫生?

大宅

eternal_star 發表於 19-3-23 17:48
祝好孕!!等你好消息

請問你係睇邊個醫生?

我第一次去仁安周醫生做曬生育檢查,幾項荷爾蒙指數,照輸卵管等,第二次就去愛群搵翁翁檢查流產原因,免疫指數,血栓等,再做IVF + PGS

大宅

eternal_star 發表於 19-3-23 15:09
我無飲酒食煙熬夜,不過係有幾年開始會夜少少訓練,大約點幾兩點咁,加上前幾年甲亢,食左藥兩年左右,唔 ...

你現在要馬上11pm 訓。11-2pm 係身體分泌荷爾蒙的時間。點幾兩點訓好損害卵子。

或者你去買本生育書,比你c6 睇。你而家個情況幾critical。amh 0.22 是女性40 幾歲的數字,比你年紀應有的差而可叫做卵巢早衰。調理1-3 養好卵子,你已無乜時間可再等。其實你醫生唔應叫你做IUI。你amh 0.22 應該已經要馬上ivf。

你比書c6 睇,女性卵巢功能35 歲後會急速下下降,35, 38, 40, 呢d 係重要關口。你可試自然,但恐怕你1 年後再想做試管,卵子的存量不知怎樣。

30 幾歲試自然可能都要1 年時間。一擊即中的人是會有,但畢竟是要聽天由命。

大宅

eternal_star 發表於 19-3-23 15:09
我無飲酒食煙熬夜,不過係有幾年開始會夜少少訓練,大約點幾兩點咁,加上前幾年甲亢,食左藥兩年左右,唔 ...

還有,0.22 是你2017 數字!! 如果生孩子對你很重要,真心,ivf 是不能再拖了。

大宅

找了篇文章比你睇。

知你c6 唔中意做輔助生育。可是如果真的很想要孩子,也需要理性了解現實。
但女性卵子質素隨年齡變差卻一直難以解決。女士的卵子質素最佳為15至25歲,那時最易懷孕,之後生殖能力會開始下降,25歲開始微跌,35歲以後更插水式下降。

即使人工受孕,取卵時年紀越大成功率越低。陳稱根據芝加哥生殖醫學數據,女士30歲做試管嬰兒成功率為45%,35歲跌至35%,38歲跌到25%,40歲成功率只有15%,42歲只餘下8至9%,到44歲成功率已極低。若能將年輕時的卵子冷藏保存,待數年後再用於生產,受孕成功率可提高,「將30歲嘅卵子放入40歲嘅子宮,理論上成功率會去返45%」。

別墅

eternal_star 發表於 19-3-22 16:34
本人已經接近34歲,2017年尾驗查AMH 指數, 得0.22 聽到時已經晴天霹靂。於是食了一次排卵藥, 想試下 ...

我amh 都同你差唔多
我依dhea 就遲左月經 所以唔敢食了
我建議你馬上ivf

別墅

Manmanman12345 發表於 19-3-23 17:58
我第一次去仁安周醫生做曬生育檢查,幾項荷爾蒙指數,照輸卵管等,第二次就去愛群搵翁翁檢查流產原因,免 ...

你是免疫問題嗎
我都要查下小產原因

大宅

冬菇B 發表於 19-3-24 12:19
你是免疫問題嗎
我都要查下小產原因

不是,應是高0 胚胎異常,我第二次IVF ,3 粒day 5 做PGS, 有2粒pass 到,即係有33% 異常率

但好多人都有免疫或血栓問題,快檢查一下!

複式洋房

yhyeung 發表於 19-3-24 11:42
你現在要馬上11pm 訓。11-2pm 係身體分泌荷爾蒙的時間。點幾兩點訓好損害卵子。

或者你去買本生育書,比 ...

其實而家都1516,唔知係咪真係要考慮IVF, 因為都擔心IVF 會令身體越來越差。同埋自己本身身體抵抗力都弱,好易病。所以做IVF 可能都好易失敗。希望可以調理到個身體好點先。不過學你地話齋,真係時唔等人

複式洋房

Manmanman12345 發表於 19-3-24 12:42
不是,應是高0 胚胎異常,我第二次IVF ,3 粒day 5 做PGS, 有2粒pass 到,即係有33% 異常率

但好多人都有 ...

介唔介意果陣做IVF 時幾歲? 35 係咪已經算高齡?

複式洋房

冬菇B 發表於 19-3-24 12:14
我amh 都同你差唔多
我依dhea 就遲左月經 所以唔敢食了
我建議你馬上ivf

咁而家仲有無食咩藥或睇中醫? 你係咪都做緊IVF?

大宅

eternal_star 發表於 19-3-24 16:10
介唔介意果陣做IVF 時幾歲? 35 係咪已經算高齡?

35 係高0 了,我第一次IUI 36, 第一次IVF 37, 第二次IVF 38了,你快些開始吧!

別墅

eternal_star 發表於 19-3-24 16:12
咁而家仲有無食咩藥或睇中醫? 你係咪都做緊IVF?

我第一次ivf 小產左

大宅

回覆樓主:

有的,就係醫生話除咗ivf都無咩可能既個個月中咗,可能係諗住反正都唔中dodo個時心情好就中

別墅

eternal_star 發表於 19-3-22 16:34
本人已經接近34歲,2017年尾驗查AMH 指數, 得0.22 聽到時已經晴天霹靂。於是食了一次排卵藥, 想試下 ...

我覺得你食幾個月supplements再ivf,雖則個個都話amh唔會變,但我個時有食真係改善左,我根據台灣的生育醫生介紹食的,結果我可以自然,唔洗ivf

複式洋房

totoro_voyager 發表於 19-3-25 14:40
我覺得你食幾個月supplements再ivf,雖則個個都話amh唔會變,但我個時有食真係改善左,我根據台灣的生育醫 ...

你食邊啲supplements 呀?amh 由幾多變幾多呀?

別墅

mercilala 發表於 19-3-25 15:48
你食邊啲supplements 呀?amh 由幾多變幾多呀?

食DHEA, 魚油,抗氧化,Q10, 仲有一款沖劑,最好都係問下先,我係好孕滿x買的,食左幾個月,amh由0.8x變1.2,好左,但醫生話呢個指數係唔會變,唔會多左卵,但係我度真係唔同左,其實我都唔知點解

複式洋房

totoro_voyager 發表於 19-3-25 14:40
我覺得你食幾個月supplements再ivf,雖則個個都話amh唔會變,但我個時有食真係改善左,我根據台灣的生育醫 ...

我都希望可以好似你咁可以自然。咁果陣你係幾多歲?除左食supplements, 仲有無食中藥針灸果D?同埋想問問你食supplements 的份量大約係點?thanks!!

首頁

尾頁

跳至