懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

來緊會喺QE 做唐氐,請問有經驗既媽媽:做完幾多日知結果架?定立即知?打電話講定寄信通知?
謝謝!

複式洋房

cmyuk 發表於 19-3-22 17:20
來緊會喺QE 做唐氐,請問有經驗既媽媽:做完幾多日知結果架?定立即知?打電話講定寄信通知?
謝謝!
...

formally會同你講有事嘅話就兩個星期內電話通知,但聽返好多經驗,如果真係touchwood有事,通常三四日就會有電話。

別墅

cmyuk 發表於 19-3-22 17:20
謝謝!
...

無事唔會通知,有事應該五日內一定有電話

別墅

多謝以上2位媽媽既回覆🙏

我是諗緊幾時做T21.. 那麼可能唐氏之後1星期吧。

男爵府

cmyuk 發表於 19-3-23 09:50
多謝以上2位媽媽既回覆🙏

我是諗緊幾時做T21.. 那麼可能唐氏之後1星期吧。 ...

12wk, 唔駛理做唐氏前/後

別墅

回覆 肥虎虎 的帖子

12週最好?政府安排左12週2做唐氏,如果這星期又做T21即一星期抽2次血,可以嗎?還是隔一星期較好?
另外,我想如果唐氏超高危到(touch wood)1:2,也要抽羊水(100%準),似乎已沒有做T21的必要?

男爵府

cmyuk 發表於 19-3-23 10:14
回覆 肥虎虎 的帖子

12週最好?政府安排左12週2做唐氏,如果這星期又做T21即一星期抽2次血,可以嗎?還是 ...

唔駛隔,我自己都係兩日痴埋做
12wk血濃度最適宜
所以政府一般都係排12 wk

T21 唔係just for唐氏

別墅

回覆 肥虎虎 的帖子

甘我同一日做又建吾建議?吾想同一星期分2日請假。

男爵府

cmyuk 發表於 19-3-23 16:23
回覆 肥虎虎 的帖子

甘我同一日做又建吾建議?吾想同一星期分2日請假。

我唔覺得有問題
最大問題係走來走去
抽個兩支血仔唔會有影響

大宅

我岩岩有左10週就即刻做左Nifty,呢d
test早做最好,因為touchwood 有咩事都可以考慮要唔要!
之後到左12週都有係屯院做唐氏,當時係照超聲波睇bb有無鼻梁同頸皮厚唔厚,姑娘即時講解,即係自己都有個譜bb有無事!而抽血無問題唔會通知你

複式洋房

cmyuk 發表於 19-3-23 10:14
回覆 肥虎虎 的帖子

12週最好?政府安排左12週2做唐氏,如果這星期又做T21即一星期抽2次血,可以嗎?還是 ...

抽羊水係有1% 流產風險,多數媽媽會選擇先做T21。我同一日內做哂醫院唐氏同T21,分別抽左6支+1支血,我覺得無問題wo,行得走得,食返多d野無事啦。

複式洋房

小小晴 發表於 19-3-23 17:54
我岩岩有左10週就即刻做左Nifty,呢d
test早做最好,因為touchwood 有咩事都可以考慮要唔要!
之後到左12週 ...

我都想知政府做唐氏2期會點check?
我果日去威院,等左個幾鐘抽左2枝血。。跟住個姑娘知我果朝睇完私家產科,問我拎左報告入晒電腦,跟住上床聽一聽心跳就落床,由入房計前後2分鐘(emoji),但我見其他人全部15分鐘以上。。。所以想問下係咪之後會再度頸皮?

大宅

shing_pat725 發表於 19-3-25 00:22
我果日去威院,等左個幾鐘抽左2枝血。。跟住個姑娘知我果朝睇完私家產科 ...

屯院係先聽講座,跟住有份野填基本資料,當中有問你有無係出面做其他test check唐氏,有既話佢俾你揀抽唔抽血驗多次,而照聲波就一定會幫你照!
我出面有自己驗Nifty!政府既野我都有照驗,我果次係講座>超聲波睇鼻骨同頸皮>抽血,一日裏面乜都做齊!唔會因為你出面驗左而政府驗少d野,同其他人既程序照計一樣

複式洋房

小小晴 發表於 19-3-25 00:40
屯院係先聽講座,跟住有份野填基本資料,當中有問你有無係出面做其他test check唐氏,有既話佢俾你揀抽唔 ...

因為個姑娘真係好hea我地,同埋我見其他一齊做唐氏2期都有照bb仲照好耐。。佢純粹照一照個心跳緊呀~咁就算,我老公唔出聲連心跳聲都唔俾我地聽一聽,我地就忟忟地囉。。等左4個幾鐘,抽2枝血,照一照個心喺邊就無喇。。所以先問係咪之後再度頸皮。。

大宅

shing_pat725 發表於 19-3-25 00:45
因為個姑娘真係好hea我地,同埋我見其他一齊做唐氏2期都有照bb仲照好耐。。佢純粹照一照個心跳緊呀~咁就 ...

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/woman/20039.html
佢呢度話中孕期驗只會抽血驗,但如果你話中孕期篩查既其他人都有照既話就真係唔知點解會hea話就話出面check左就唔建議再照多次,但呢個選擇權係我地手上
你當時應該反問返佢:阿姑娘,原來聽心跳都可以check到bb有無唐氏既咩,咁你聽到d咩

男爵府

shing_pat725 發表於 19-3-25 00:22
我果日去威院,等左個幾鐘抽左2枝血。。跟住個姑娘知我果朝睇完私家產科 ...

你有無同姑娘講你起私家做過nifty / t21
有既就唔會同你做頸皮之類

複式洋房

打電話通知的

複式洋房

肥虎虎 發表於 19-3-25 06:48
你有無同姑娘講你起私家做過nifty / t21
有既就唔會同你做頸皮之類

有呀,做左Nifty, 跟住又話佢個中度都係得8成準,最後以Nifty為準,當然啦~你想既到時可以抽水驗架。。咁囉。。好無奈。。唔係為個床位,寧願自己出去私家做晒佢。。

別墅

shing_pat725 發表於 19-3-25 11:33
有呀,做左Nifty, 跟住又話佢個中度都係得8成準,最後以Nifty為準,當然啦~你想既到時可以抽水驗架。。咁 ...

咁奇怪?我都係威爾斯做唐氏,個姑娘超好喎,照咗起碼半個鐘,好似照結構咁詳細,逐part講解得非常清楚,嗰時我都同佢講做咗nifty pro,度頸皮睇鼻骨都一樣做足晒,仲同我講係仔定女添,之後再等一陣喺另一間房度埋宮頸,成個感覺非常良好……所以你真係唔好彩遇到個唔好嘅姑娘

大宅

milktea_elisa 發表於 19-3-25 14:51
咁奇怪?我都係威爾斯做唐氏,個姑娘超好喎,照咗起碼半個鐘,好似照結構咁詳細,逐part講解得非常清楚, ...

我同您一樣,都係超好,無半小時都有15分鐘以上,頸皮度了3次都一樣數,頭頂照落又有,側面照又有,遂樣講,連邊條係臍帶都講埋,好好笑容
只係無話俾我們知是仔定女~

首頁

尾頁

跳至