自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我仔仔十歳,近年先懷疑佢係adhd, 細個完全唔似,只係一個極度獨立同成熟既小朋友,從來唔失控佢又同d同學好好,個個當佢leader,d老師又一直話佢唔似adhd,只係一年班開始討厭返學唔肯做功課,話返學冇用,見矖校長,都係so what, I dont care果隻

近年開始瘋狂得好厲害(但係有時又好鬼乖好生性)出街成日攪lee攪lo, 做好多曵野,又成日大叫,周圍跳,話極唔聽,上堂又根本掛著玩,係外國住,老師又冇乜投訢,可能因為全班都曵到c, 我年年都有問老師覺唔覺佢有adhd,佢哋都話唔似,似性格問題多d

男爵府

到今年開始不停有一,兩個老師話佢上堂攪攪震,叫我同佢talk

睇家庭醫生話佢可能係adhd, 叫我自己決定食唔食藥
我到衣家都唔明adhd唔係天生家咩?. 乜adhd會大個先有家咩?定係根本係反判期?排期睇兒童精神科又排到年尾

我想問如果佢冇adhd,去食藥係咪都會有效果?定係唔會有分別

男爵府

同埋佢個人好偏激好跳
如果佢覺得個2個老師乞佢憎,唔respect佢,pick on 佢,佢冇可能乖乖地上佢哋堂,亦冇可能respect個老師
當d social worker,或者一d佢覺得佢nice既老師,佢又好respect好聽話家喎
低年班時返學就比較甩流,但近年佢自己返學都記得邊日要帶咩
某d situation佢又好正常,好似岩岩搭完16個鐘長途機,佢可以自己一個坐,完全冇搔擾任何人,做任何crazy行為
我真係唔能夠既定到底係性格問題定adhd

大宅

2018復活節勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

天生同遺傳有關,衹係多數上小學,功課同香港教育制度,要D小朋友專心坐定定難D,才會較易發覺

水晶宮

BK Milk勳章

chrisdina 發表於 19-3-22 17:45
同埋佢個人好偏激好跳
如果佢覺得個2個老師乞佢憎,唔respect佢,pick on 佢,佢冇可能乖乖地上佢哋堂,亦 ...

反伴行為多
其實比香港好
香港邊有老師會包容到

男爵府

yvonneguo125 發表於 19-3-22 17:46
天生同遺傳有關,衹係多數上小學,功課同香港教育制度,要D小朋友專心坐定定難D,才會較易發覺
...

佢一直外國返學,不過我都覺現今世代既外國學校都嚴左好多

佢鐘意返學同d同學仔玩,但唔鐘意上堂
叫我homeschool同請one on one tutor,話返學冇用,學唔到野,waste time

公爵府

chrisdina 發表於 19-3-22 17:37
我仔仔十歳,近年先懷疑佢係adhd, 細個完全唔似,只係一個極度獨立同成熟既小朋友,從來唔失控佢又同d同學 ...

你的小朋友不似adhd,他只接受/尊重nice的老師,會很乖,很受教,這證明他根本無病,他是自尊心太強的孩子,他需要別人的肯定及鼓勵,需要贊美,需要大人/長輩看到他的優點,這種孩子....你愈是說他差.....他會愈來愈差俾你看。他很需要別人的尊重及接受(這種孩子觀察力特別強,報復心也強)

大宅

chrisdina 發表於 19-3-22 17:37
我仔仔十歳,近年先懷疑佢係adhd, 細個完全唔似,只係一個極度獨立同成熟既小朋友,從來唔失控佢又同d同學 ...

你有冇test 佢IQ, 似乎是高IQ冇耐性?

禁止訪問

男爵府

美之選468 發表於 19-3-22 17:57
你的小朋友不似adhd,他只接受/尊重nice的老師,會很乖,很受教,這證明他根本無病,他是自尊心太強的孩子 ...

我都覺,上2年係女老師乜都贊果d,頂多投訴d功課做得求其,從來冇話佢攪攪震
今年轉左男老師,手法強堅d

屋企環境我還可以控制到,學校情況都係被動,
你有冇好提議點處理好?真係好苦惱

佢其中一個同我投訴既老師,連我都覺得態度差,乞人憎果種,我直情同老師講,如果你已經令到我個仔覺得你唔respect佢,佢真係唔會respect 你,so please from now on, he will respect you and you willrespect him當然同時, 我同個仔教育左一大論,衣個世界係咁,冇可能所有人順你,無論返工返學都一定會遇上你唔鐘意同人地唔鐘意既人,解決辦法得2個,一係你轉校逃避,一係stick with it,乖乖地唔好攪事,捱2年。

男爵府

babybaby69 發表於 19-3-22 18:03
你有冇test 佢IQ, 似乎是高IQ冇耐性?

冇呀,衣面都唔興,d家庭醫生又冇乜提議
好無助,唯有等年尾見兒童精神科

男爵府

忘憂館 發表於 19-3-22 18:08
你小朋友肯定不是ADHD,是性格問題,也可能是資優,有自己一套想法,不過,不論是否資優,也必須糾正行為 ...

我真係好無助,好大壓力,衣家我衣面半夜我已經醒左,諗點搞好
其實我自己讀過行為心理學,已經用曬我識既方法,不過對佢完全唔work,或者有時work幾日,好灰心

已經有社工involve,不過作用不大,佢見社工又好乖,社工又淨係識叫我去上parenting class,根本掉個波走

我都打算再問下相熟professor有咩suggestions

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

教唔掂個小朋友,個小朋友唔聽話曳就話佢有病

伯爵府

bongbongpatty 發表於 19-3-22 17:48
反伴行為多
其實比香港好
香港邊有老師會包容到

係,多嘴啲和活潑啲已比人鬧死

男爵府

littlefunpig 發表於 19-3-22 18:31
教唔掂個小朋友,個小朋友唔聽話曳就話佢有病

Be honest, 你講得岩,我真係教佢唔掂,如果用好多方法都試過唔work,正路都會諗下究竟係咪其他問題,要病向淺中醫,而唔係不停話佢,梗係要改變佢?
我開post就係問問各JM有咩解決辦法

我諗當你冇一個衣d類型既小朋友你係完全唔會明,你可以好不負責任咁講好多冇建設性既說話,而且
我重有一個細仔,乖到天使咁,係咪又係教唔掂呢?

唔該,我係尋求productive opinion, 唔係無厘批評,請尊重發言

多謝合作

男爵府

bongbongpatty 發表於 19-3-22 17:48
反伴行為多
其實比香港好
香港邊有老師會包容到

所以我好彩,如果係香港,我自殺都似

公爵府

chrisdina 發表於 19-3-22 18:16
我都覺,上2年係女老師乜都贊果d,頂多投訴d功課做得求其,從來冇話佢攪攪震
今年轉左男老師,手法強堅d

都係讓孩子自己選擇,是留下,還是轉學 ? 平日多看到他的優點啦 ? 要及時誇獎,哪怕是一丁點的小進步,例如:今天老師無投訴你啦 ! 媽媽知道你很乖,又例如:孩子倒杯水俾你食藥,證明他很有孝心,要謝謝他,告訴他....你知道他是孝順的好孩子,媽媽很爱你!.....慢慢的你會發現孩子的優點愈來愈多,其實好的孩子是贊出來的,不是罵出來的(這是兒童心理學,你懂嗎?)

大宅

chrisdina 發表於 19-3-22 18:18
冇呀,衣面都唔興,d家庭醫生又冇乜提議
好無助,唯有等年尾見兒童精神科
...

你喺邊面呀?如是美加點會唔興Test IQ?
如樓上話齋,如果是資優,應該覺得開心,只係需要找適當的教育。
你唔好咁緊張先,又冇人話佢有病,慢慢找適當的solutions

男爵府

美之選468 發表於 19-3-22 18:57
都係讓孩子自己選擇,是留下,還是轉學 ? 平日多看到他的優點啦 ? 要及時誇獎,哪怕是一丁點的小進步,例 ...

基本上一直係咁做,不過成效真係一時時,(我本身有讀兒童心理學,不過真係摸佢唔透,弟弟就好受)佢係非常非常跳
今日yes既東西,聽會變no,突然唔知幾時又變yes,無端端又變no
學校佢當然唔肯轉,有一大班攪攪震friend,佢係大家既大佬

男爵府

babybaby69 發表於 19-3-22 19:03
你喺邊面呀?如是美加點會唔興Test IQ?
如樓上話齋,如果是資優,應該覺得開心,只係需要找適當的教育。
...

加拿大呀,真係唔興喎,從來冇聽過身邊有小朋友做過
只有係某幾個grade d 老師揀人做,入gifted school

我淨係要求老師填form,比我比family doctor refer 去checkcheck, 已經叫左2年,我覺得佢哋唔太buy label 小朋友,係到今年衣個老師不停complain 我,叫我去check, 我只想快快攪清楚問題所在,去對正下藥, 搵適合方案,有病冇病,都要知!

首頁

尾頁

跳至