自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

chrisdina 發表於 19-3-22 17:37
我仔仔十歳,近年先懷疑佢係adhd, 細個完全唔似,只係一個極度獨立同成熟既小朋友,從來唔失控佢又同d同學 ...

Adhd好少突然發作,基本上從小到大都係咁,亦都唔會時有時無,通常係統一地控制唔到自己,所以我個人覺得比較似反叛或者attention seeking

男爵府

我覺得會唔會係因嗰位串串貢老師唔尊重佢,令佢討厭返學?

聽過杜汶澤話佢細個讀男拔小學,因為一次老師不公平對待,自此就搗蛋唔鍾意讀書。

我也有類似經驗,老師不尊重我及不公,令我討厭返學。

或者解釋俾佢聽,好老師可遇不可求,老師唔好學唔到嘢,唯有靠自己或揾補習老師幫助,返學當學習群體生活

禁止訪問

男爵府

Hemi 發表於 19-3-22 20:57
我覺得會唔會係因嗰位串串貢老師唔尊重佢,令佢討厭返學?

聽過杜汶澤話佢細個讀男拔小學,因為一次老師不 ...

我都覺得有可能,佢已經讀左4年法文,both 老師同佢從來冇投訴,到今年轉新老師,比老師投訴佢話學法文冇用,上堂比人叫出課室坐。佢亦自始極討厭法文,完全hea佢

我自己見家長前都做足功課,了解過個老師係咩人,我明白做學生有時真係好無耐,好老師可遇不可求

之前游水又係,個老師可能話錯過佢一d野,令佢覺得唔公平,之後c都唔再學

佢成日話,明明係人地了佢,叫佢,但係梗係佢係比人話果個,唔fair!
不過我唔知有幾成真,因為佢都成日話我唔公平,明明睇住佢整弟弟,佢都可以唔認,話唔關佢事

唉,我就係好怕佢好似杜汶澤咁諗,已經同佢講過N咁多次,咁做好傻佢明但又唔care

男爵府

忘憂館 發表於 19-3-22 21:03
對著自己親人很難客觀地處理,還是搵專業的外人幫孩子輔導,社工的心理輔導技巧有限,只能應付簡單個案, ...

可能真係,今天睇下果方面資料再硏究一下 thanks

珍珠宮

chrisdina 發表於 19-3-22 21:21
我都覺得有可能,佢已經讀左4年法文,both 老師同佢從來冇投訴,到今年轉新老師,比老師投訴佢話學法文冇 ...

可能反叛期開始,邊個會喜歡比人話,佢做左唔認既原因?怕你話佢?社會係一定會有不公,不過世界並唔係圍住佢轉,平時太就佢?

男爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 hashtag影視迷勳章

我個仔小六同學,又係攪搅震,每日留堂當食飯咁,佢亞媽話已麻目左。香港老師係零容忍的。

侯爵府

chrisdina 發表於 19-3-22 18:42
所以我好彩,如果係香港,我自殺都似

係,好在你在外國,我依家對住d小朋友的學校都想嘔

男爵府

mike89 發表於 19-3-22 22:13

可能反叛期開始,邊個會喜歡比人話,佢做左唔認既原因?怕你話 ...

就係完全唔就佢,佢越要,我反而唔會比
爸爸果日先問佢點解你咁多年都唔明,你越作對,就越得唔到你要既,佢淨係答,佢係most important, 所有野佢係priority! 痴人說夢話,同佢講個個都important,佢完全唔care

我唔覺得佢怕我話佢,佢係真心覺得自己岩,永遠自己岩,點講點分析都係自己岩,人地錯,我真係唔知究竟係咪有d人性格係咁,定有d問題

例如淨係教佢去完廁所要沖廁洗手,當然由toddler開始教,到今時今日衣然唔做!差唔多每次廁所出黎都叫返佢入去
但係出街同去人地屋企又會喎
咁啫係點?勁嘔血

男爵府

ope 發表於 19-3-22 22:20
係,好在你在外國,我依家對住d小朋友的學校都想嘔

最慘,連係外國都不停比人投訴,果種無助
真係好想搞清係
性格,有病定咩原因

男爵府

永遠一百分 發表於 19-3-22 22:16
我個仔小六同學,又係攪搅震,每日留堂當食飯咁,佢亞媽話已麻目左。香港老師係零容忍的。 ...

小朋友其實都好慘
果位小朋友有冇adhd或者其他問題
我覺得如果佢真係個腦有d問題
你不停留佢堂,真係好無辜

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

有冇test過IQ方面
我朋友既仔仔同你小朋友好相似

去做test,原來係資優。

男爵府

回覆樓主:

記得有一種對抗性行為病,除了對抗之外會引申其他好多特別性情,唔記得個專有名稱,你可嘗試search下!

子爵府

回覆樓主:

其實應該細個已經係不過冇人 察覺

男爵府

虎到金來勳章

上等人 發表於 19-3-22 22:55
記得有一種對抗性行為病,除了對抗之外會引申其他好多特別性情,唔記得個專有名稱,你可嘗試search下!
...

ODD

男爵府

上等人 發表於 19-3-22 22:55
...

之前有research 過,都覺得似,年尾見精神科會問問
Thanks

大宅

chrisdina 發表於 19-3-23 00:21
之前有research 過,都覺得似,年尾見精神科會問問
Thanks

聽落似ODD,如果真係,再唔處理有機會演變成CD(conduct disorder)
下面有個22頁powerpt 的link, 你睇下有無用。

http://www.wfups.tc.edu.tw/upfiles/school/board/4036/1415076590_1-2014_11_04.pdf

珍珠宮

佢讀書成績如何?
有沒有可能係資優兒童,對佢嚟見過,返學上堂嘅內容唔夠challenging,所以想搗蛋吸引其他人笑

男爵府

maggie_devilkin 發表於 19-3-23 01:06

聽落似ODD,如果真係,再唔處理有機會演變成CD(cond ...

非常多謝你,會慢慢睇

男爵府

mizuho 發表於 19-3-23 01:11
佢讀書成績如何?
有沒有可能係資優兒童,對佢嚟見過,返學上堂嘅內容唔夠challenging,所以想搗蛋吸引其他 ...

成績非常差
不過由細到大都有人問佢係咪
我重有一個細仔,只可以話大仔好唔同,細仔絕對係正常小朋友

佢細細個已經會有好多好成熟思想,例如叫我唔駛擔心佢,一世人一定會曳下,佢細個曳大個先會乖

首頁

尾頁

跳至