自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

mizuho 發表於 19-3-23 01:11
佢讀書成績如何?
有沒有可能係資優兒童,對佢嚟見過,返學上堂嘅內容唔夠challenging,所以想搗蛋吸引其他 ...

佢一年班已經話返學冇用,衣家大個,自己要求單對單補習,學咩對話要單對單,話其他人影響佢,又話想home school.
佢對做生意好有興趣,出去食飯,去d鋪就諗人地賺唔賺到錢,又成日係學校做生意,賣野trade野,搵其他小朋友笨,我都好怕佢行差撘錯
又話high school 結婚,叫個gf返屋企住幫手做家務
成日諗捷徑,唔想努力,我聽到佢d偉論都覺得驚

我覺得佢真係有d叻,但絕對唔係讀書方面
不過佢晚晚臨訓一定自己睇2-3個鐘書
我都覺我努駕唔到佢,越來越吃力

男爵府

回覆樓主:

go to a child psychiatrist.....maybe he is gifted....

男爵府

chrisdina 發表於 19-3-23 01:50
佢一年班已經話返學冇用,衣家大個,自己要求單對單補習,學咩對話要單對單,話其他人影響佢,又話想home ...

To be next Donald Trump.

男爵府

孟母3000 發表於 19-3-23 01:57
go to a child psychiatrist.....maybe he is gifted....

The appt is in Oct

男爵府

dlee_ca 發表於 19-3-23 01:58

唔好講笑
我聽衣個名聽到怕,有一輪日日,係日日提佢
佢好anti Donald Trump

公爵府

chrisdina 發表於 19-3-22 17:45
同埋佢個人好偏激好跳
如果佢覺得個2個老師乞佢憎,唔respect佢,pick on 佢,佢冇可能乖乖地上佢哋堂,亦 ...

感覺上同我兩個女的性格參唔多。
我地係澳洲,又唔覺老師投訴。
睇個幾個醫生先決定食唔食藥。

男爵府

dlee_ca 發表於 19-3-23 01:58

你一講我即刻諗起
我之前比$20佢一個月幫我執碗,佢竟然偷偷outsource 比弟弟$5一個月,自己乜都唔做淨袋$15!
新年又話自己好有錢,唔做,等冇錢先再做
我嬲到立即張個job交比弟弟做,同佢講resign左,我就請第二個!

其實同咁多位JM偈下偈下,又好似唔似adhd,可能其他問題,都幾似反抗患者

男爵府

mandysio 發表於 19-3-23 02:44
感覺上同我兩個女的性格參唔多。
我地係澳洲,又唔覺老師投訴。
睇個幾個醫生先決定食唔食藥。

醫生話佢地adhd嗎?

公爵府

chrisdina 發表於 19-3-23 02:49
醫生話佢地adhd嗎?

冇呀。。我每年去做parents interview 同老師提過佢地的問題,老師都覺得呢d好正常。
不過姐姐鐘意同唔鐘意一個老師都可以變得好快。
以前話唔鐘意一d老師,過一排佢可能就話佢冇咁講。
總之,我都唔點理呢d. 總之姐姐就八足咁多爪,每樣野都有d.

男爵府

maggie_devilkin 發表於 19-3-23 01:06

聽落似ODD,如果真係,再唔處理有機會演變成CD(cond ...

係呢個!唔該晒!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

很多adhd的個案都是五歲以後病徵才浮現的,和幼兒時的聽教聽話可以差別很大。

無論是性格問題或adhd,家長的壓力都會很大,媽媽你要加油,不要把身邊無意義的批評放在心上。

男爵府

banbanmm 發表於 19-3-24 08:47
很多adhd的個案都是五歲以後病徵才浮現的,和幼兒時的聽教聽話可以差別很大。

無論是性格問題或adhd,家長 ...

真家?
多謝您,
咁唯有再等10月見完專科再睇下點講

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

親子王國15週年勳章

似 gifted,因為我教過,係睇落唔受教好活躍,但佢肯坐定果一刻,係非常吸收,一理通百理明,舉一反十。唔鍾意上堂,但如果遇到適合嘅老師,肯同佢講天文地理歷史又出 IQ 題,就聽話好多,甚至會臣服個老師。佢哋討厭上堂進度太慢,會好不自覺地開始自修或者因為悶就搞搞陣,仲好清楚邊啲同學蠢、可以搵笨,悶起上黎連老師都玩埋。你住外國,課程應該會慢啲,功課測考量亦低,滿足唔到佢。佢哋又唔係想搗亂,但又唔知有咩好做,冇適當地方發洩同發展。

但都唔排除有 ADHD,SEN 需要可以同時讀寫又資優又 ADHD,有啲會 ADHD、讀寫嚴重導致遮蓋 gifted 方面,有啲就 gifted 所以遮蓋 ADHD 同讀寫問題。亦有好多細時唔覺,但一要讀書即刻出問題。

男爵府

chrisdina 發表於 19-3-23 01:50
佢一年班已經話返學冇用,衣家大個,自己要求單對單補習,學咩對話要單對單,話其他人影響佢,又話想home ...

你到時問下心理學家會唔會係ASD Asperger, 有人叫呢啲小朋友做little professor, 呢類小朋友智力正常甚至高於一般常人,但非常固執,不善於社交,對social rules 唔理解,一般要六歲以上先可以確診。
我屋企有一個,淨係同係爭論點解要有manner, 都傾左幾年,佢好有自己見解,但人情世顧欠奉。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

似縱壞左

水晶宮

回覆樓主:

佢係咪好鐘意講野?佢係咪對唔公平的事反應大過其他小朋友?

民房

chrisdina 發表於 19-3-22 17:37
我仔仔十歳,近年先懷疑佢係adhd, 細個完全唔似,只係一個極度獨立同成熟既小朋友,從來唔失控佢又同d同學 ...

我仔個case同你差唔多,佢6歲時已被確診有adhd,而家14歲,係未輪到睇政府前我都係睇私家,人地返學大大個書包,得佢一個日日揹個索袋帶本手冊就返學,佢都係覺得溫書做功課係冇用。

男爵府

1998Ruby1998 發表於 19-3-25 04:14
似 gifted,因為我教過,係睇落唔受教好活躍,但佢肯坐定果一刻,係非常吸收,一理通百理明,舉一反十。唔 ...

好有同感
我就係果個老師
我自己不停要睇好多學好多野去head住佢lead佢
真係好攰,學校可以做既又冇乜,除左不停投訢我

首頁

尾頁

跳至