懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

--------------------------長文------------------------------------

16年9月驗到有左...呢篇文其實生完阿B後係醫院訓唔著寫的, 直至而家先POST出黎同大家分享下...

由有左好開心既一刻開始就注定成個懷孕歷程都要成日出入醫院,可能本身都食左十幾年煙,血壓近呢幾年偏高,睇親私家,普通傷風感冒都check到偏高(試過check到14x/15x/18x不等),次次醫生叫我要定期check下
到9月尾發覺有左時,完全冇諗過高血壓帶黎既影響,開頭扮流啡(因為06年試過宮外孕)想早d入院check,肯定個胎係係子宮入面成長,當時5週扮流啡入左瑪嘉烈,當日留院半日,已check到血壓偏高,印象中唔休息下去到14x,去到下午出驗血報告同睇超聲波,醫生話照到胎long,所以可以排除住宮外孕,到時產檢
由於由5週已入過院有record, 所以開頭幾次產檢都去政府到照超聲波(陰道),直至8週睇到BB有心跳,醫生就安排做正常產檢,去到16週產檢政府發覺血壓偏高,開始要我係屋企mon住,一路定期每個月返醫院產檢時,次次血壓都高(14x),開頭唔乖,幾日量一次,血壓都係咁上下高,去到產檢交比醫生睇就比醫生鬧,之後醫生開始開藥比我控制住,(果時記得係17年1月頭既事)我又唔乖,成日唔記得食藥,結果到返去產檢,都係冇咩幫助,又比醫生鬧,同埋加藥既份量,係呢個時候,應該到已經睇過2-3次私家,都話我血壓高,但係阿B size正常(中碼B)
直至去到3月頭產檢,遇到蘇醫生,真係鬧得甘,話想我入院觀察睇下咩事,同埋照下超聲波睇下阿B點,果下忍住淚水,諗都冇諗過要入院,到入院後,又量BP,又驗尿,又抽血,發覺除Bp高,其他冇異常, 但照超聲波就發覺阿B肚圍(AC)比正常細左2週,胎水/臍帶血氧正常,佢就話懷疑係妊娠毒血症,我已中2/3樣條件,阿B細同埋血壓高,話唔理既話除時有生命危險,當時即幫我打2支強肺針比阿B,話如果開始攻擊我肝/腎功能就隨時要開刀拎阿B出黎,醫生想佢能夠留多一日係母體就多一日,當時未有蛋白尿(26週6),所以就比我1個禮拜返醫院2次,逢星期二/五,入去做CTG/BP mon/驗血/驗尿/照超聲波,全部報告BP正常先比走,中途都留過幾次院,訓1-2晚,都係因為BP唔合格
去到28/29週開始,血壓藥加到最高份量(仲係用緊最安全果隻血壓藥)1日4次,每次兩粒.
去到31週左右,開始發覺自己面腫(同事講先發覺),呢兩個禮拜入親院都是打埋豆,驚隨時生因BP太高,32週試過嚴重胃痛自行入產房,但好彩果時都未係生得,過左一晚控制返,跟住去到33週左右,開始發覺水掌/腳面水腫,面色好差,同埋每日尿量開始密,但每次痾好少,同埋每日血壓最少都14x/10x,好難落返13x/8-9x,去到34週6返醫院產檢,一驗尿驗幾次已發覺蛋白尿張驗紙變哂色!駁完CTG,血壓都keep住上到15x以上,A3房即刻幫我換紫袍打豆豆,call落產房, 要緊急開刀
入到產房生時好驚,手術室好凍好凍,不斷打冷陣,佢會駁條喉入被內吹暖住,跟住要好似彎弓蝦米咁打側身曲起打麻醉針落尾龍骨,勁驚,不斷問醫生痛唔痛,但唔痛既程度係打完都唔知...後續

大宅

認識瑞士牛牛第一回

boese917 發表於 19-3-22 17:55
--------------------------長文------------------------------------

16年9月驗到有左...呢篇文其實生完 ...

留名睇,上胎生前入院 都check 到中左,今胎都好驚中

水晶宮

回覆樓主:

第一胎26周中,而家第二胎,驚更

洋房

siuball 發表於 19-3-22 18:08
留名睇,上胎生前入院 都check 到中左,今胎都好驚中

我而家都第二胎,27週,暫一切穩定

洋房

李露眉 發表於 19-3-22 19:52

佢應該有比亞匹靈你食?我暫時27週都穩定

水晶宮

boese917 發表於 19-3-22 19:54
我而家都第二胎,27週,暫一切穩定

食更阿士匹靈,你有無

大宅

認識瑞士牛牛第一回

boese917 發表於 19-3-22 19:55
佢應該有比亞匹靈你食?我暫時27週都穩定

阿士匹靈我敏感唔食得呀

別墅

你嘅懷孕經驗真係好艱辛,過完一關又一關,我上年11月生咗bb,懷孕期間都有啲高血壓同妊娠糖尿,到咗37週話怕我有妊娠毒血症所以催生

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我睇到都好緊張,媽媽加油吖。

大宅

李露眉 發表於 19-3-22 19:52

請問你第一胎時26周中, 醫生點安排? 我之前都係妊娠毒血....可惜...想再試, 但又好驚

大宅

係咪血壓高先有妊娠毒血症架

大宅

我而家10週,我都有血壓高問題,喺屋企量通常11x/8x,但去醫生量,尋日升到153/99,量左4次都係咁,最高去到163/112,我拎個血壓計去藥房測試,我d血壓都142/93,但喺屋企永遠正常或偏高好少。
我本身已經食得清淡,孕前有一直運動,但都係咁,我好煩又好擔心

水晶宮

119ching 發表於 19-3-25 22:17
請問你第一胎時26周中, 醫生點安排? 我之前都係妊娠毒血....可惜...想再試, 但又好驚
...

26周住院到31周
蛋白尿不斷多,不能再等

而家22周,我都驚更

水晶宮

kei_lovelife 發表於 19-3-26 02:40
我而家10週,我都有血壓高問題,喺屋企量通常11x/8x,但去醫生量,尋日升到153/99,量左4次都係咁,最高去 ...

我都係,去親醫院都高,產檢時,有張紙要我每日mark低血壓

別墅

boese917 發表於 19-3-22 17:55

16年9月驗到有左...呢篇文其實生完 ...

死啦 我同樓主差不多 我都係血壓高但食吾到藥,呢幾日開始尿頻又屙得少 係差不多一個鐘兩次..而家次次產檢都要照超聲波...

洋房

Lumichan 發表於 19-3-26 07:55
死啦 我同樓主差不多 我都係血壓高但食吾到藥,呢幾日開始尿頻又屙得少 係差不多一個鐘兩次..而家次次產檢 ...

你而家幾多週?妊娠毒血最安全就係一早知,醫生不斷check住,會安全好多

洋房

kei_lovelife 發表於 19-3-26 02:40
我而家10週,我都有血壓高問題,喺屋企量通常11x/8x,但去醫生量,尋日升到153/99,量左4次都係咁,最高去 ...

雖然醫院成日都有講,但確實你去到醫院放鬆心情,唔好當血壓一回事既心態去量,會正常d

洋房

多多168 發表於 19-3-25 23:30
係咪血壓高先有妊娠毒血症架

唔一定,但血壓高係妊娠毒血病徵之一
我而家第二胎都係本身血壓高,但係就暫冇妊娠毒血徵像

大宅

boese917 發表於 19-3-26 08:58
唔一定,但血壓高係妊娠毒血病徵之一
我而家第二胎都係本身血壓高,但係就暫冇妊娠毒血徵像
...

都吾知點解會有呢樣野,好鬼驚中

別墅

boese917 發表於 19-3-26 08:54
你而家幾多週?妊娠毒血最安全就係一早知,醫生不斷check住,會安全好多
...

35週1
係呀 我從20週開始就1星期一次產檢
我10週就第一次見醫次 keep住一個月一次
12週就2星期產檢一次

首頁

尾頁

跳至