自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

上年12月發現奶奶醫療卷總數少左,問返老人院職員話有機購上來同老人家做物理治療,但院舍沒有詢問我地,自己扣左數,我查詢下院舍話扣佢幾百蚊,但最近我手痕上醫療卷網查下奶奶有幾錢,點知條數又唔岩,現在院舍又話要問物理治療機構,我打去物理治療機構初初話俾返條數我睇,但過咗幾日都冇覆我,我再追問下又話叫我打去衛生署問,之後又話唔好啦我去查下先,佢哋喺度拖。其實我應該點做呢係咪可以自己打去衛生署check?

大宅

11111 發表於 19-3-22 18:59
上年12月發現奶奶醫療卷總數少左,問返老人院職員話有機購上來同老人家做物理治療,但院舍沒有詢問我地,自 ...

樓主 首先要認真同院舍講清楚 如你真不接受物理治療服務 因也有可能老人家見人做 佢又想做 或者以為吾駛錢 或好少錢之類

物理治療公司扣醫療券都應有單據呀 如再he a 你 你講明投訴 不迌口同老人家搞清楚先

大宅

一去不回 發表於 19-3-22 19:17
樓主 首先要認真同院舍講清楚 如你真不接受物理治療服務 因也有可能老人家見人做 佢又想做 或者 ...

我奶奶有腦退化,根本佢地手法有問題,我係醫療卷到查左,扣左3次,都冇收據比過我,亦都冇經我哋同意。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

醫療券真係金礦······

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

11111 發表於 19-3-22 19:40
我奶奶有腦退化,根本佢地手法有問題,我係醫療卷到查左,扣左3次,都冇收據比過我,亦都冇經我哋同意。
...

咁可唔可以報警?

大宅

Poyau 發表於 19-3-22 19:47
醫療券真係金礦······

係!
現在醫療券可以配埋眼鏡 我99就係咁被「專業視光師」游說配了副漸進老花鏡,中間有條線的漸進,仲要千幾蚊。

wcpcelia    發表於 19-3-23 14:28

伯爵府

上年12月發現奶奶醫療卷總數少左,問返老人院職員話有機購上來同老人家做物理治療,但院舍沒有詢問我地,自 ...

醫療卷使用要長者本人或保証人簽名才可扣數,院舍要保留單據影印本,如院舍作假可向社署投訴它

水晶宮

老人院是正苦定私家? 佢地都病責任把關,呢件事向社署投訴監管

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

東南西北 發表於 19-3-22 23:17
係!
現在醫療券可以配埋眼鏡 我99就係咁被「專業視光師」游說配了副漸進老花鏡,中間有條線的漸進,仲要 ...

我老公副全視線老花加近視(無線)都吾駛一千,不過在日本配,香港配眼鏡真係好貴

大宅

我奶奶係呢間老人院住緊,如佢地肯退錢,我都唔想再進一步投訴,但現在兩邊都推來推去,我會再比小小時間佢地,等佢地回覆。
我想係度講,如有親人係老人院住的話,真係要留意下醫療卷有冇被人扣數

子爵府

11111 發表於 19-3-23 10:42
我奶奶係呢間老人院住緊,如佢地肯退錢,我都唔想再進一步投訴,但現在兩邊都推來推去,我會再比小小時間佢 ...

如果繼續喺度住我就真係唔敢投訴

首頁

尾頁

跳至