自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

Do not focus on the Price. Focus on monthly payment and not taking Top/F nor 1/F.
Think how to sell in the future.

You will get the answer.

珍珠宮

細姐姐 發表於 19-3-23 00:30
原裝係幾耐嘅原装?

厨厕原装?好殘舊?

35年樓, 原裝

有基本打過地, 2xx呎實用, 租客壓成$1500 價準時交租

佢一個住2萬鬆收入, 怕下張約佢比唔起

12x 1500 2年約差好遠

子爵府

sjnl43 發表於 19-3-23 01:04
35年樓, 原裝

有基本打過地, 2xx呎實用, 租客壓成$1500 價準時交租

咁好舊喇!

應該要大裝修,先可keep 到好價錢,個租客準時交租,又唔嫌舊,你又唔準備拎舊錢出嚟大装修,我會租俾佢,唔使煩!
佢搬咗,最快揾到租客,前後要一個月,冇租收。又要俾佣agent,半個月租,可能都要清潔,维修,執吓油漆,條數都唔少啦!

珍珠宮

細姐姐 發表於 19-3-23 01:12
咁好舊喇!

應該要大裝修,先可keep 到好價錢,個租客準時交租,又唔嫌舊,你又唔準備拎舊錢出嚟大装修, ...

以你經驗, 平幾多好

男爵府

父母有買樓經驗會問,無就唔會。

wcpcelia    發表於 19-3-23 14:19

子爵府

sjnl43 發表於 19-3-23 01:14
以你經驗, 平幾多好

同乜嘢比較先,好難講平幾多,

咁附近。差不多單位,全新靚装,10 年裝修,係收幾多錢?係用供求去set 個市埸價,
你放個單位出去,你叫一萬租,人哋10年前裝修係9 仟,咁你咪等吓先囉。

係用比較去set個價,同埋考慮我先前講個d 因素。
講真,35年原装厨厕,你又唔想落本整,平平地租咗佢,算囉!

珍珠宮

細姐姐 發表於 19-3-23 01:25
同乜嘢比較先,好難講平幾多,

咁附近。差不多單位,全新靚装,10 年裝修,係收幾多錢?係用供求去set 個 ...

最重要係我唔識, 好易比人劏死牛

你有經驗嗎? 好多師傳係睇人黎開價

大宅

siufcat 發表於 19-3-22 22:20

三十年洋樓

我住緊新界區30年樓齡的洋樓低層,樓下係街市(每晚有食環洗地的)
但係會有老鼠的(即使你間屋幾乾淨都好,我住左4年,見過一隻,煩左好耐)
半夜會有落貨聲(手推車/發泡膠箱的聲音)
日頭會有叫賣的聲(我女2歲已經學識講埋嚟睇埋嚟揀,暈)
如果你接受到的咪ok囉

子爵府

sjnl43 發表於 19-3-23 01:30

如果想個單位值租,真係要落本大装修。而家人工材料貴,2xx 呎,都要20幾萬

你將装修錢,加埋落樓價到,再用新租金,去計回報,個回報率應該會提升。如果長期收租,係應該將個資產增值
装靚咗,係你去揀租客
殘裝,就租客揀你
我d agent 教我的

子爵府

我有長期用開師傅,又好有興趣搞装修,但而家真係好貴!

子爵府

佢減1500x12 都係萬八蚊,你間屋又要吉兩個月,萬八蚊裝潢整唔到乜野,又要跟裝潢,之後又再俾agent 佣金,你計一計要洗幾多錢

難得佢唔介意舊肯租,就俾佢繼續租

子爵府

細姐姐 發表於 19-3-23 01:38
如果想個單位值租,真係要落本大装修。而家人工材料貴,2xx 呎,都要20幾萬

你將装修錢,加埋落樓價到, ...

但2xx呎樓,租金一般1xxxx,上落2000-4000,點解值得投放20萬去裝潢除非打算賣

男爵府

你而家有地方住,就睇多D先,預算咗幾錢,就依呢個範圍去睇,先將唔鍾意撇除,了解多D區,睇睇下你會知自己想要乜嘢樓,有時一睇啱好鍾意就揀到

子爵府

nikfan 發表於 19-3-23 01:48
但2xx呎樓,租金一般1xxxx,上落2000-4000,點解值得投放20萬去裝潢除非打算賣
...

太舊,層樓有好多問題,電線殘舊,電力唔穩定,租客成日揾你,揾師傅上去整,好難揾人執漏,好煩! 窗框又老化,翻風落雨,又漏水,入水,唔到你唔整!

伯爵府

BK Milk勳章

樓主要買個樓好艱難啊,好似細姐姐話,買樓是不需要看的,我都沒看,平過市價20萬,再看回報率ok就買得過。網上看看whatsapp下就可以看樓買樓。你等等下都貴晒。我層唐樓都沒管理費。唐樓好啊,又平,2,300萬都可以size OK,近地鐵站。後生爬下樓梯無所謂。多餘的cash還可以用來防身,做其他投資。我是你就買300樓下的唐樓,100萬買商舖。有得住有得收租,有得升值,有得防老以後做點小生意。我現在都想買個細的商舖開個美容院,超小型的,要存錢,希望10年內可以做到。

子爵府

nikfan 發表於 19-3-23 01:48
...

其實,打算賣先唔會整! 加埋裝修錢落樓價到,樓價貴咗,競爭力低咗!

子爵府

細姐姐 發表於 19-3-23 02:02
其實,打算賣先唔會整! 加埋裝修錢落樓價到,樓價貴咗,競爭力低咗!

學到野

子爵府

appledai 發表於 19-3-23 01:56
樓主要買個樓好艱難啊,好似細姐姐話,買樓是不需要看的,我都沒看,平過市價20萬,再看回報率ok就買得過。 ...

你都好叻,識諗,有計劃,有打算!
你的唐樓,還有被收購的潛質!

伯爵府

20年前買居屋我連間屋係邊都唔知

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

siufcat 發表於 19-3-22 22:20

三十年洋樓

會有老鼠

首頁
23456...7

尾頁

跳至