自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Ol0314 發表於 19-3-22 22:56
成日話150影響本地醫療
但有無人諗過 36萬多的外傭
都嚴重影響本地醫療系統?

其實我覺得政府可以試下,叫親人照顧返d老人家,甘政府就當每個月出錢請親人照顧,例如:每月有9000-10000支助比佢地照顧,我唸應該好多親人都會願意照顧返自己阿爸阿媽掛
日本の平安を祈ります

大宅

之前住過幾日公立醫院,只有見到外傭來送飯,反而病房一半之上係操內地口音人士

珍珠宮

Ol0314 發表於 19-3-23 01:34
如果36萬無影響 咁為何150 有影響?
我講緊醫療

首先,應該係固定36萬人,與到目前20年合共110萬人作對比,不是150人。

2. 36萬人的年齡分佈,大多數是25-50歲的壯年工作年齡。而110萬包含了很多可能已經在50歲以上開始步入老年多病的年齡。

3. 外傭一般申請來港工作簽證申請時要提供身體狀況及檢查報告,所以為呃醫療的機率會低一點。但每日150人,香港入境事務處是完全沒有任何審查權。

4. 只要約滿及顧主有藉口解約,外傭就要離開香港,就算不走,也喪失香港的公營醫療權益。前排不是已經有一個例子嗎?
但單程證就算一到港離婚,也可以繼續留港。

5. 一般顧主已買醫療保險,所以小病會睇私家醫生。發現不對勁可解顧趕走。

珍珠宮

kk80400 發表於 19-3-23 02:29
其實我覺得政府可以試下,叫親人照顧返d老人家,甘政府就當每個月出錢請親人照顧,例如:每月有9000-10000 ...

我怕係好多人會申請攞錢,至於是否真的有照顧就⋯⋯⋯或突然多了很多需要照顧的老人。

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

竟然同外傭比

禁止訪問

伯爵府

小鳥兒 發表於 19-3-23 02:51
之前住過幾日公立醫院,只有見到外傭來送飯,反而病房一半之上係操內地口音人士
...

之前我入完真係見到個老工人同我一齊做婦科手術,僱主仲黎探病,人家在港工作廿年照顧兩代,僱主對她貢獻力讚,差外僱有好多但好的都唔小,車箱讓座多外僱姐姐,大6 人只爭位

珍珠宮

回覆樓主:

最憎班蝗蟲

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Alex123 發表於 19-3-23 02:54
我怕係好多人會申請攞錢,至於是否真的有照顧就⋯⋯⋯或突然多了很多需要照顧的老人。
...

但係有乜好過自己親人照顧,到時d人亦都唔會話政府冇老人院冇床位照顧老人家,呢d情況都要有政府巡查之下辦理
日本の平安を祈ります

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

baby317 發表於 19-3-23 00:21
點會係5萬4
20年加埋已經超過100萬
識唔識計數

咪係,樓主又係果150

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

多數傷風感冒啲外傭都係睇樓下醫生啦,係啲150綜緩戶少少事都去急症貪唔洗錢

男爵府

工人姐姐幾多嵗?單程平均幾多嵗?

大宅

jojo1234 發表於 19-3-22 23:30
樓主係150中之一?

叫佢錄句廣東話擺上網比我地聽下就知

大宅

回覆樓主:

外傭有買醫療保險架其實

伯爵府

ANNAFRIEND 發表於 19-3-23 01:43
呢條數計唔掂,計唔完,總之香港好快玩完。仲要攞庫房幾千億整個咩大愚起7成公屋喎,攞幾千億為左起阿公比 ...

埋單一定過萬億。政府通常報細條數厄你落叠先,之後咪不停追加囉。當年鄭汝華夠拍晒心口話高鐵唔會超支,而家你咬佢食?好似退休後入咗中資做高層。

大宅

回覆樓主:

近來越來越多外傭專登來香港醫病,貪香港唔炒得又有免費呀嘛,仲有人全包,專登來生仔都唔少,去健康院產檢外傭多過本地人咁滯就知情況幾嚴重,根本應該立外傭法一旦懷孕有病就要遣返原居地

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

想知你5萬4點黎?
另,姐姐再多,都冇居港權、冇福利、冇1變4、4給16。。。
如果你自己識計數,自己計下條數吧~

如果你想政府cut姐姐,冇可能。姐姐協助香港好多家庭,解放香港婦女既勞動力。對香港經濟,有直接正面既影響。

伯爵府

香港有啲人不嬲都係對人唔對事。

珍珠宮

kk80400 發表於 19-3-23 10:28
但係有乜好過自己親人照顧,到時d人亦都唔會話政府冇老人院冇床位照顧老人家,呢d情況都要有政府巡查之下 ...

觀念上是好,但執行上有很多困難。加上一定有資產審查。這樣下,已經有很多目前請工人照顧老人家的已經不可能申請。
從來沒有人反對親人照顧,只是你要自己解決經濟上的問題。加上如果又有小朋友要照顧,也可能很難同時照顧。
如果沒有審查,個個老人家也可以申請家人照顧補助,這樣就變成全民退休保障補助,之前只是講給4-5仟一個月已經有好多人反對。
所以可行性不大。

子爵府

醒目開學勳章

我亞媽請了七年幾工人
從來無用過政府醫療
試過一次睇私家牙醫
有保險賠的

首頁

尾頁

跳至