懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我生完得番半條命都無,好累好辛苦,當生完就會神經質,訓訓下教一聽到bb喊聲就會醒。
好彩個陣有請陪月幫我。。

大宅

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 08:12
我就係唔明點解坐月其實會無得休息?如果因為餵奶忙,餵奶粉其他人可以代勞,自己其實可以休息 ...

你生完就會明白點解坐月無得休息,我地講你唔會明我地經歷過d咩,我仲差d有產後憂鬱!
人奶對呀b好⋯⋯為左呀b健康自已辛苦都係值得!我地人奶媽就會係話喂到人奶緊係好,喂唔到都無辦法,都要喂奶粉。唔會因爲係自已要休息所以先要喂奶粉!
但係依加科技幾好都好,奶粉都係搵唔到代替人奶某d獨有成份!

大宅

長琦良美 發表於 19-3-23 09:30

答你最基本問題,夜奶搵人代勞

同意,我係泵媽所以可以泵左奶搵陪月代勞喂呀b,陪月收工開始都係一樣要自已喂,我個陣唔夠奶晚上要補粉,之後等老公收工番黎喂到晚上11點佢就一教訓到大天光,呀b喊到拆天佢都係聽唔到,我就會即刻彈醒,我三個鐘喂一次奶粉,我個仔仲要飲好耐,每餐一個半鐘至二個鐘以上,掃風換片,只係得一個鐘/半個鐘訓教。
想唔辛苦真係要請24陪月。。

大宅

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 09:22
講到好似選擇餵奶粉既媽媽就係錯咁,所以呢個社會俾左奶粉媽好大壓力

其實呢係解釋番你聽,我識好多媽媽都唔係因為要自已休息而選擇喂奶粉,人奶媽多數會因為唔夠奶都係要補奶粉(包括我自已),有d朋友就因為產後要番工公司比唔到資源媽媽泵奶所以選擇放棄唔喂人奶。
只不過希望如果有奶最好喂人奶啦,因為奶粉真係無人奶獨有既成份。。

首頁

尾頁

跳至