懷孕前後

跳至
Del  

首頁

尾頁

男爵府

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 09:41
我唔係同99住,我只係假設

單99嚟湊朝早,都夠你嘔血
參考資料,可以重溫[bb來了]
其實係好寫實電視劇

最舒服既坐月,應該係請一個工人加一個廿四小時陪月

別墅

長琦良美 發表於 19-3-23 09:43

單99嚟湊朝早,都夠你嘔血

我有朋友係99&自己阿媽&自己,無乜問題

男爵府

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 09:45
我有朋友係99&自己阿媽&自己,無乜問題

只可以講,個個唔同。其實有人勁揪到自己一條友搞掂哂添。要講案例一定有,你要話有朋友乜乜乜,有呢個前設,其實已經唔駛問人。

坐月辛唔辛苦,有好多因素影響,你個bb 需要、你另一半醒唔醒水、你奶奶&媽媽同你地湊仔觀係未一致、你生完個身體狀況、你個人性格

一樣米養百樣人,做阿媽既樣樣好緊張,同做阿媽既乜都無所謂,已經好大分別

別墅

回覆樓主:

所以我就係想了解下坐月辛苦既地方係乜,然後用自己有限的人力,有限的物力,有限的財力,希望令坐月呢件事變得輕鬆一d

唔好講到坐月比較舒服的媽媽就好似係一種罪過咁

大宅

長琦良美 發表於 19-3-23 09:30

答你最基本問題,夜奶搵人代勞

同意,我係泵媽所以可以泵左奶搵陪月代勞喂呀b,陪月收工開始都係一樣要自已喂,我個陣唔夠奶晚上要補粉,之後等老公收工番黎喂到晚上11點佢就一教訓到大天光,呀b喊到拆天佢都係聽唔到,我就會即刻彈醒,我三個鐘喂一次奶粉,我個仔仲要飲好耐,每餐一個半鐘至二個鐘以上,掃風換片,只係得一個鐘/半個鐘訓教。
想唔辛苦真係要請24陪月。。

男爵府

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 09:57
所以我就係想了解下坐月辛苦既地方係乜,然後用自己有限的人力,有限的物力,有限的財力,希望令坐月呢件事 ...

唔係罪過,我的確支持,有財力有地方既,真係請1個工人+1個24小時陪月/或三個輪更陪月,會好開心。仲要記得,生仔要去私家生,公立醫院係:生完果刻就會將個bb 放係你身邊,要自己照顧」 而你屋企人只可以探病時間留係度。

大宅

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 09:22
講到好似選擇餵奶粉既媽媽就係錯咁,所以呢個社會俾左奶粉媽好大壓力

其實呢係解釋番你聽,我識好多媽媽都唔係因為要自已休息而選擇喂奶粉,人奶媽多數會因為唔夠奶都係要補奶粉(包括我自已),有d朋友就因為產後要番工公司比唔到資源媽媽泵奶所以選擇放棄唔喂人奶。
只不過希望如果有奶最好喂人奶啦,因為奶粉真係無人奶獨有既成份。。

別墅

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 08:05
我未做媽媽,但聽好多生左既媽媽講,坐月辛苦過陣痛,其實真的嗎?

媽媽們話坐月成日無得訓,餵奶,每日訓 ...

反而我覺得無咩辛苦 因為半夜我老公起身餵奶我就訓 日頭就係自己睇但係有屋企人幫手都可以休息但需要兩個鐘起身揼奶 陣痛都吾會好痛 我一聲都無叫過 可能自己忍得痛 同聞左笑氣真係吾痛

大宅

回覆樓主:

當你左人阿媽,就會乜都要自己做,會想俾最好bb,所以一定係試左人奶先,幾辛苦都會做

別墅

回覆樓主:

其實我個人好欣賞餵母乳的媽媽果份堅持同毅力,我都知道母乳有一種特別抗體可以令BB健康d

但如果媽媽經常唔夠訓,食唔好,訓唔到,精神差,本身又係體弱多病,咁呢類媽媽的母乳真係咁有益?

所以母乳定奶粉好d,我諗個個人情況唔同

子爵府

老實講我又唔覺坐月有幾辛苦
辛苦既多數都係無人幫,要自己湊。但坐月好緊要,唔會慳呢筆陪月錢。我有兩個陪月睇24加一個工人,仲有長老得閒過黎望下,老公請一個月假照顧,其實我坐月都無咩做,有budget就對自己好d

大宅

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 09:57
所以我就係想了解下坐月辛苦既地方係乜,然後用自己有限的人力,有限的物力,有限的財力,希望令坐月呢件事 ...

坐月最辛苦係身體好似做左場又長又攰既運動等回氣再加上情緒好敏感自己控制唔到。我覺得會辛苦係因為期望同現實有落差,所以最緊要事前準備得好。
我全人奶,坐月亦只有老公陪左兩星期,又唔覺得辛苦到崩潰。
想餵人奶要做功課做準備,所有資訊都要了解細至bb食奶訊號、食夠表現大至媽媽餵哺姿勢、初初上奶會遇到既困難全部都要睇,我覺得餵人奶反而幫到我睡眠休息,因為埋身攬住bb平衡到我唔洗睇住奶樽既緊張,餵飽左bb佢同我情緒都可以比較平靜。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 08:12
我就係唔明點解坐月其實會無得休息?如果因為餵奶忙,餵奶粉其他人可以代勞,自己其實可以休息 ...

根本唔關餵奶事,三姑六婆亂咁講、俾壓力媽媽,就算唔講餵奶,都講你唔識湊仔、你要「咁咁咁、點點點」,不停咁俾說話同壓力新手媽媽
加上產後荷爾蒙影響,媽媽會覺得好辛苦。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

水晶宮

回覆樓主:

係辛苦。
我請一個24小時陪月,一個8小時,湊孖寶。
要keep住人奶,要keep住2-3個鐘親餵要pump。
newborn又喊,又換片換得often
就算有人湊,做左呀媽點會放心。
仲有中國人式坐月超煩,我已經唔跟足。
加上如果男家勁煩的話就

大宅

cd20121103 發表於 19-3-23 08:25
坐月仲有面對產後 荷爾蒙變化
初為人母的擔心
一夜間身份轉變

絕對同意,雖然陣痛真係好辛苦,不過過咗就冇事,但係坐月要面對好多變化,就算有工人有陪月都好,有啲野真係好難假手于人,除非你真係可以好狠心將個BB完全交俾其他人照顧,加上屋企過千尺BB唔同房,地方大到聽唔到BB喊聲可以令你好好瞓一覺,否則身心俱疲。

水晶宮

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 10:42
其實我個人好欣賞餵母乳的媽媽果份堅持同毅力,我都知道母乳有一種特別抗體可以令BB健康d

但如果媽媽經常 ...

不如咁講,如果你好怕好怕辛苦,認真,不如唔好生。生咗以後,其實唔單係肉體上辛苦,心理負擔係唔會有一日消失的 -- 除非你完全唔錫你仔女,but in that case 你更加唔應該生。

不過,回答返你本來問題。我係全職媽媽,有兩個小朋友,全人奶的。好老實講,我又唔覺坐月好辛苦。攰係攰,但非不能接受的,我亦唔覺得所謂辛苦完因為人奶。我反而覺得全埋身人奶慳我好多功夫。

我冇請工人,第一胎時連陪月都冇請(第二胎有請,因為要煮飯畀大B同埋可有人睇細B等我可以接送大B同佢出街等佢唔好 jealous),所以嗰時都B係主要自己湊,家人拎嘢食畀我。可能因為自己生之前都有湊B同人奶嘅準備,上堂、睇書搵資料,知道出問題要即刻搵人幫,所以真係喺餵奶方面有疑難都解決到。餵得密係真嘅,瞓得一節節,不過好神奇,每次瞓都好快熟睡(聽聞埋身餵奶令媽媽分泌有助放鬆嘅荷爾蒙,等媽媽休息得好啲),而且每朝我一見太陽就會成個精神晒。沖個靚沖或者落街行個圈就更加醒神。我兩次生完坐月都覺得開心,應該冇喊過,餵奶亦順利(第一胎時初初有問題但積極解決)。所以又唔係覺得咁差。我先生好好,支持我餵母乳。雖然第一胎時最初佢都有懷疑我,覺得BB唔夠食之餘此類,但後尾佢睇多咗資料,知道點樣係夠,BB點先健康等,佢就冇再批評了。我唔同6299同住,所以又唔使點理佢地嘅聲音。媽媽會嚟我拎嘢畀我食,佢亦好支持我餵母乳,係我好重要嘅心理支援。

其實唔使太擔心食得唔好瞓唔好母乳會差。老實講,差都係差媽媽身體先,唔係差喺母乳度。當然照顧自己係重要,飲食要均衡(食自己鍾意食嘅嘢都好重要),有時間就休息,但亦唔需要太執著。初生嘅時間好短,一轉眼就過。

別墅

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 10:42

但如果媽媽經常 ...

母乳會因應寶寶的需求提供寶寶所需,到你大肚去聽講座會了解更多。

至於本身體弱媽媽更應該坐月坐好些,但唔代表坐月照顧bb就坐得唔好的。所以有能力就請陪月,你所有的擔憂/想法/睇法/質疑,係因為你未大肚姐。

你試下換下角度再去睇下所有jm的回覆

大宅

回覆 Ohohmybaby 的帖子

我就係識有個大陸人,好憎小朋友,生小朋友純為迫老公同佢結婚,等佢可以申請嚟香港。佢坐月真係有得瞓,都話明憎小朋友,又點會自己湊呢!咪叫個媽咪同自己同住,餵奶、沖涼、換片乜都係個媽做。自己做乜?自己開開心心咁約啲師奶上屋企打麻將,同埋瞓覺囉,bb喊?關佢咩事啫?完全當聽唔到。如果你可以做到佢咁高境界,我相當你坐月都會同佢一樣咁舒舒服服,等人地幫自己湊。

大宅

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 09:36

如果有99&自己阿媽輪住,加埋自己,3個人,每人睇8個鐘 ...

其實現實唔係可以咁計架

當你成為了媽媽你便會明白

別墅

回覆樓主:

聽完咁多媽媽回覆,我諗辛苦既重點,係在於一份心裡的責任

首頁

尾頁

跳至