懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Kat00Kat 發表於 19-3-23 12:21
回覆 Ohohmybaby 的帖子

我就係識有個大陸人,好憎小朋友,生小朋友純為迫老公同佢結婚,等佢可以申請嚟香 ...

照你咁講,小朋友真係好慘

水晶宮

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 13:44
聽完咁多媽媽回覆,我諗辛苦既重點,係在於一份心裡的責任

你都可以咁講。不過責任呢樣嘢,你係可以選擇積極地面對,或消極地面對。要識得調整自己心理。

另外,我都理解到其他新手媽媽有時要面對家人/男家壓力(有可能喺餵BB方面,亦可能係其他嘢),又或者傳統坐月嘅要求,所以搞到唔開心/好辛苦。我自己可能比較幸運,唔係同男家住,6299講唔啱聽嘅嘢先生會幫我擋。我本身家人又冇話坐月點點點嗰啲傳統嘢。我媽好西化,話最緊要我食得飽同開開心心,佢仲會陪我出街食 tea。所以我真係冇咩心理壓力,坐月雖然自己湊B同成日餵奶,但都好輕鬆。

珍珠宮

最辛苦應該係睡眠不足。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我自己果時候系啱開始湊bb,咩都唔識,而且好多嘢都係要自己落手,有時候聽住bb不停咁喊,真係好崩潰架。泵奶既話,我覺得達到供需平衡之後就得,唔系十分辛苦

大宅

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 08:15
我就係唔明點解會咁?我想生過既媽媽話我知坐月點解會覺得辛苦,等我諗辦法避開辛苦既地方
...

怕辛苦就唔好做媽媽啦

大宅

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 10:42
其實我個人好欣賞餵母乳的媽媽果份堅持同毅力,我都知道母乳有一種特別抗體可以令BB健康d

但如果媽媽經常 ...

就算媽媽病,母乳都會有益因爲有抗體

係個個人情況都唔同,但我諗每個媽媽有得喂都會想喂如果連喂奶都怕,點解要生?不如你答我

坐月唔算辛苦,生又真係好痛,最辛苦果Part係湊大一個小朋友

別墅

cometingliu 發表於 19-3-23 08:32

你係咪肯定你一有得休息第一秒會訓著先

認同!同埋一嘔奶爆片又好多野要處理。
最痛苦係塞奶發燒,一掂就痛
我餵到3個月後先叫餵順左冇塞咁多

珍珠宮

肥虎虎 發表於 19-3-23 08:13
其實坐月正確黎講係乜都唔做齋休息
當然香港好難實行

除非請陪月就會稍微休息得好D

大宅

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 13:44
聽完咁多媽媽回覆,我諗辛苦既重點,係在於一份心裡的責任

希望你第時會係一個好媽媽

我懷孕34周,由頭到尾都未諗過點樣令自己坐月舒服啲
因為選擇做媽媽,已經有辛苦的準備
但係我相信會值得的

大宅

回覆 pigpiglamlam 的帖子

所以個小朋友現在大咗咪同佢關係疏離囉!

子爵府

Kat00Kat 發表於 19-3-23 18:49
回覆 pigpiglamlam 的帖子

所以個小朋友現在大咗咪同佢關係疏離囉!

有個咁ge老母邊個都唔想親近啦

禁止訪問

男爵府

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 09:36

如果有99&自己阿媽輪住,加埋自己,3個人,每人睇8個鐘 ...
我覺得呢到所有媽媽所講既經驗,都好真實。湊初生bb真係辛苦到非筆墨所能形容,有好多野做,每分每秒都有壓力,身心俱疲。我生bb前,都無諗過會係咁既景況,你都算叻,聽人講得多點辛苦,會諗下點避免。但。。。我相信初為人母,無可能避免到辛苦。除非,你好有錢,請到10個8個非常優質的陪月團隊全天候照顧你同bb, 包括陪月姨姨、中醫、西醫、護理、推拿、廚師、美容等等,即係好似千憶新抱果種待遇,你先可以好好休息。仲要有個公關,同你頂曬所有親朋戚友既探訪,處理曬大家既意見。最重要,你要休息,一定唔可以見到bb,甚至聽唔到bb把聲,即係要分開住,母性係本能,一見到一聽到,你就會訓唔安坐唔落。講咁多,即係無可能囉,定係你真係千憶新抱呀?

wingin206    發表於 19-3-24 15:17

複式洋房

Ohohmybaby 發表於 19-3-23 10:42
其實我個人好欣賞餵母乳的媽媽果份堅持同毅力,我都知道母乳有一種特別抗體可以令BB健康d

但如果媽媽經常 ...

其實每個媽媽比自己bb既母乳成份都唔同,差唔多係“度身訂做”…
所以大多數問題都會係:
上唔上到奶/夠唔夠
營養不用存疑~

如果bb係早產周足月已經大不同,有興趣可google一下

侯爵府

初生食得密又食得慢
一餐食個幾鐘都好平常
之後又掃下風換下片,斜抱下先放落床
訓個幾兩個鐘又黎過
未計中途嘔奶呀唔肯訓個d
完全唔夠訓個時
仲要日日招呼幾批上黎睇b既人
情緒係真係好易失控

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

坐月應該有人幫手湊,NB多數系訓覺,我覺得坐月除左好悶,其他都OK吖。

公爵府

牛年勳章

其實坐月正確黎講係乜都唔做

男爵府

我覺得陣痛係辛苦,甚至係痛苦既
自己係半人奶媽,坐月果陣都捱過訓唔夠既情況
我係冇請陪月,不過朝早有屋企人幫手
所以坐月我又唔覺得好辛苦

重要既係你心態上唔可以先入為主用「辛苦」去睇呢件事
因為你生得個bb出黎,就有心理準備照顧好佢
果段時間兩三個鐘我就要起身泵奶/餵奶/換片
但自己冇諗過辛唔辛苦,只係一心想照顧好bb