懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我成日見到,當穿水、見紅、陣痛時,就會有人叫你快點食多點野才入院,這點我明白要有力及怕入院後冇得食......
但沖涼洗頭才入院.....其實,當要博鬥時,真會出晒汗架啦⋯⋯係咪因爲心理因素(坐月冇得做)才要做呢?!
我現在是38週的,上胎催生就有心理準備入院的。

男爵府

圖圖 發表於 19-3-23 08:06
我成日見到,當穿水、見紅、陣痛時,就會有人叫你快點食多點野才入院,這點我明白要有力及怕入院後冇得食.. ...

雖然好多人話穿水好見紅好,都無咁快生住
食野我都明 及 我都會做
但醫護人員真係唔鼓勵孕婦去沖涼洗頭
1. 細菌感染問題,可大可少
2. 洗走晒實際情況,醫護點幫你做最初診斷

大宅

回覆樓主:

穿水 一定一定 唔可以沖涼 洗頭 要即入院!!
我自己頭一胎 只有陣痛 係沖左涼 洗埋頭,一來坐月無得沖(雖然我最後頂唔住 一星期就沖左 ),二來比自己 分散下注意力,觀察下,我有一次係沖完涼就無再咁密官縮,可能個人放鬆左

水晶宮

我成日見到,當穿水、見紅、陣痛時,就會有人叫你快點食多點野才入院,這點我明白要有力及怕入院後冇得食.. ...

我嗰時冇特別專登沖涼洗頭先入院。因為我兩次生完,第二日落得地就去沖涼洗頭,之後都keep住每日沖涼隔一至兩日洗一次頭。所以我唔覺得入院前要特別沖涼洗頭。

生完好污糟,一定要沖涼洗頭。

複式洋房

生完真係成大脾血㗎,頭幾日唔沖都真係要抹下(emoji)

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

洗頭系因為好多媽媽到出月先洗頭,所以如果流啡,好多媽媽都會選擇洗個頭先

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

主要可能覺得坐月之後成個都唔可以洗頭,但都要睇情況喇。

珍珠宮

其實我地都係咁做,都唔清楚點解,身邊D人都係咁做,就跟住做

男爵府

如果話怕坐月唔可以洗頭,.所以洗定先

我就話坐月一定洗頭
醫院咁多細菌, 媽媽又要時時接觸BB, 點可能坐月唔洗頭

大宅

回覆樓主:

因為係醫院唔會沖涼洗頭,所以要沖左先去醫院

水晶宮

asukav6 發表於 19-3-24 20:44
因為係醫院唔會沖涼洗頭,所以要沖左先去醫院

我兩次生都喺醫院沖涼洗頭。。。冇咩問題,反而洗完舒服又醒神。

男爵府

我都覺得好奇怪,其實一直有沖涼啦,咁即係之前嗰日都有沖啦爭一日唔爭得幾遠,我嗰時係產前檢查,跟住發覺胎位不正, BB有機會比臍帶纏着,立即送去開刀所以都係冇沖涼

首頁

尾頁

跳至