自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

2018復活節勳章

新移民有褔了,記得缺錢,要人請食飯,有乜怨氣記得要搵佢,何生一定會包容。去佢屋企辦公室一定會熱情款待的。

珍珠宮

wing_wing912 發表於 19-3-23 10:42
叫哂d新移民去哂佢屋企逼爆佢,睇佢點包容

佢家族好似在新界有好多農地,當然樂見越多人揾屋越好,水漲船高,啲地先值錢
佢應該絕對歡迎新移民來佢啲農地居住。不過,當然不是免費啦!

用戶要求終止服務

cinda72. 發表於 19-3-23 13:13
唔駛取消150,檢討1年拎綜援,上樓同福利就夠

香港已被內地人溝淡
民建聯的票就是來自每天的150
就算政府如果真係有心要檢討綜援上樓和福利
但係過唔到立法會架,入面親中政黨是大多數

溫水煮蛙,有一天終於明白這個道理

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

南丁媽咪 發表於 19-3-23 13:23
香港已被內地人溝淡
民建聯的票就是來自每天的150
就算政府如果真係有心要檢討綜援上樓和福利

總之一講到新香港人,千錯萬錯一定唔係政府的錯。所以政府什麼也不要做,絕對是正確。

永遠會話是歷史遺留的問題,是過去政黨的錯,與現今的政黨無關,所以什麼也不要做及改,也是絕對正確。

伯爵府

邊個投d 咁嘅人代表香港人講咁噁心嘅嘢?

珍珠宮

cinda72. 發表於 19-3-23 13:27
其實溝淡我唔係好認同
去食譚仔,海王呢d就知,唔係有呢150,呢d工邊個做?
呢班人係support 到香港低階勞 ...

新移民絕對有幫助解決一些基層的勞動工作。問題是在於比例上有多少有工作,有多少是沒有工作。
另外,如果香港目標只是為了解決基層勞動市場的問題,另一選擇是學澳門輸入外勞,不過應該也有人反對。但外傭在香港也是外勞。

目前,香港更大的問題不是缺基層勞工,而是住屋及醫療問題。

另外,有願意收取低收入的本地勞工,店舖也不會願意投放資金在科技上去改善減少人手,例如自動收費及落單系統、機械洗碗碟機等。

而且不要忘記,食店的成本中,租金佔的比重也不低。只要相比大專院校內的大家樂連鎖式飯堂,同街外的同樣食店,價格可以相差25-30%。

用戶要求終止服務

cinda72. 發表於 19-3-23 13:27
其實溝淡我唔係好認同
去食譚仔,海王呢d就知,唔係有呢150,呢d工邊個做?
呢班人係support 到香港低階勞 ...

我成日都話
150不是問題
但一個低端係可以再帶幾個低端來
除左痴缐已經唔知可以講乜

唔好妄想要政府改福利政策
政府想改都改唔到(當然政府都冇打算改)
只會一路放寛,施麗珊班人講緊一黎香港就可以有公屋,驚未?
因為立法會大多數都要向呢班人打主意
政策有一天只向他們傾倒

團聚的低端人口肯定冇希望,反而希望一班前朝留落的雙非小孩,要來香港接受香港教育的,努力上進,學習國際視野,批判思考,將來貢獻香港,才有希望。

禁止訪問

珍珠宮

cinda72. 發表於 19-3-23 13:50
大陸而家既福利都唔差架
只係收窄香港同大陸福利距離,低端150問題係可以收窄多少
...

大陸福利好是大城市的居民,不要忘記國內是有戶口制度。
去到一些小鄉鎮,福利的差異,特別是在醫療及教育,可以差好遠。

而香港是無權審批每天150人是來自於國內什麼鄉鎮或城市。

禁止訪問

珍珠宮

cinda72. 發表於 19-3-23 13:55
小鄉鎮唔太清楚,但想提高質素,福利入手係必要
若果一刀切晒,d科技未出黎,通漲立即殺埋身
...

有冇聼過兩年前北京要踢走大量外來的低端外來人口。
國內的大城市一樣面對外來低端人口的問題。不過,他們有戶口制度,所以到城市做勞動工作,但什麼當地福利也不會有。

禁止訪問

珍珠宮

佢真係好討厭

珍珠宮

cinda72. 發表於 19-3-23 13:55
小鄉鎮唔太清楚,但想提高質素,福利入手係必要
若果一刀切晒,d科技未出黎,通漲立即殺埋身
...

改福利的申請要求政策最多也只是把問題拖延7年,最終7年後問題也會出現。

至於「若果一刀切晒,d科技未出黎,通漲立即殺埋身」,這個只是短暫的時間問題去解決。
亦可能會出現大幅加價後多了人選擇自己回家煮飯,這樣需求減少,成行成市的食店有部分要關閉,之後租金回落,可以抵銷了上升的工資成本。這個沒有一定答案。

禁止訪問

珍珠宮

cinda72. 發表於 19-3-23 14:02
冇聽過

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/北京低端人口

北京逼遷低端人口惹爭議 NGO自發援助傳遭叫停 志願者迴避媒體 https://www.hk01.com/article/136869

可以參考一下。這些只是全國低端外來人口問題的冰山一角。其實國內一樣面對人口老化問題,而且比香港更嚴重,因為30年前一孩政策的後遺症。

侯爵府

150可以接受,但攞任何福利,綜援,上樓就唔可以比佢地!無付出,就有收穫?傻的嗎?

首頁
12345...6

尾頁

跳至