自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

tsung 發表於 19-3-23 12:06
愛如春雨

滋潤萬物呀

但明明係”人如潮水般洶湧 破壞萬物於有聲” 佢....搞錯哂

tsung    發表於 19-3-23 22:38

水晶宮

tester5 發表於 19-3-23 19:08
你咁講就唔啱,自己批?
「自己」是「香港」嗎?
香港只係一個「特區」,「一國」永遠大於「兩制」

咁上海北京嗰D又得?

珍珠宮

回覆樓主:

short short 地

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章

wing_wing912 發表於 19-3-23 10:42
叫哂d新移民去哂佢屋企逼爆佢,睇佢點包容

絕對讚成

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

cinda72. 發表於 19-3-23 13:27
其實溝淡我唔係好認同
去食譚仔,海王呢d就知,唔係有呢150,呢d工邊個做?
呢班人係support 到香港低階勞 ...

呢個我認同

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

BBgaga 發表於 19-3-23 19:27
咁上海北京嗰D又得?

上海、北京是直轄市,由中央直播接管。經濟龍頭,國家對此等地方人口政策比較緊。
而香港是什麼?中央既計劃都出左「粵港澳大灣區」發展藍圖,香港遲早要容入大灣區內,所以溝下溝下,完全不是問題,亦不在國家考慮因素。來多d大灣區居民更好,對國家計劃更有利。

伯爵府

我上網找不到,係彭定康將名額加大一倍!?
我又好奇當年係唔係彭定康話新移民,一年就可以綜援?

水晶宮

tester5 發表於 19-3-23 19:49
上海、北京是直轄市,由中央直播接管。經濟龍頭,國家對此等地方人口政策比較緊。
而香港是什麼?中央既計 ...

國家計劃....這樣對待香港.....

珍珠宮

回覆樓主:

大宅

cinda72. 發表於 19-3-23 13:13
唔駛取消150,檢討1年拎綜援,上樓同福利就夠

我同意,我唔反對落黎做野自食其力既新移民
同埋唔好再講過去係邊個邊個令呢班人攞到福利,無意思,我只關心邊個而家敢出聲去改,唔理佢係咩政黨我都會支持

伯爵府

Heixsap 發表於 19-3-23 19:59
我同意,我唔反對落黎做野自食其力既新移民
同埋唔好再講過去係邊個邊個令呢班人攞到福利,無意思,我只關 ...
10年先有得攞福利就最好了,邊個議員肯講

公爵府

Mm233 發表於 19-3-23 10:06
立法會今天復會,辯論由新民主同盟議員范國威提出的「改革移民及入境政策」,由於議題涉及中港關係,一如 ...

條數佢點計數㗎?以2018年為例:
當年單程証人口(150X365) = 54750
+ 當年(2018)出生人口 = 53700
- 當年(2018)死亡人口 =47000

2018 年人口浄增長:
54750 + 53700 - 47000 = 61450個人,亦証實真係有入冇出喎。

真係要何先生照顧呢61450 個人一年嘅洗費,親身體驗一下「愛如春雨般輕盈,滋潤萬物於無⋯⋯」

https://www.censtatd.gov.hk/hkstat/sub/so20_tc.jsp

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

包容呀,大家要融入社群.隻西啦!

公爵府

李斯特 發表於 19-3-23 20:20
10年先有得攞福利就最好了,邊個議員肯講

咪自己呃自己啦,嗰10年蜜月期冇用㗎。依家回歸咗20年啦,就算真係住滿10年先可以申請公屋同綜援,即係話2008 年嗰班單程可以申請各種福利啦!

但係連同2009 年或以後嗰班,咪一樣同您每日搭車搭船搭地鐵,甚至一樣响公園唱歌跳舞,一樣响街市撞口撞面

有病唔通唔睇去急症室咩?
放心,睇完咪一樣走數!

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

珍珠宮

tester5 發表於 19-3-23 19:08
你咁講就唔啱,自己批?
「自己」是「香港」嗎?
香港只係一個「特區」,「一國」永遠大於「兩制」

你有你道理。但香港與內地的審批只是內政問題,不是國與國的外交事務,理應香港有自主權。而且香港人口政策也是香港的內部事務。現在外國人申請入境香港也是香港政府自己審批,國家絕對沒有干涉,除非你唔信香港政府。

除非審批什麼人去香港是涉及國家安全,這樣國家就要負責審批。
不過,如果該人士影響國家安全,香港批出單程證,國家仍然有權可以阻止佢出境。

珍珠宮

李斯特 發表於 19-3-23 19:52
我上網找不到,係彭定康將名額加大一倍!?
我又好奇當年係唔係彭定康話新移民,一年就可以綜援?
...

時代變遷,問題就會不同。當年可以改,為何今天不能改?是否港英政府留下的要求或政策是好是壞,現今香港政府就必須跟著,一點也不能改?

琥珀宮

回覆樓主:

伯爵府

Alex123 發表於 19-3-23 20:46
時代變遷,問題就會不同。當年可以改,為何今天不能改?是否港英政府留下的要求或政策是好是壞,現今香港 ...
咁我覺得佢衰囉,種下因,今日嘅果。
我只知大陸人多左,攞慣左,如果可以改……
我當然

男爵府

開心吸收勳章

不知所謂唔係香港人先講得出

珍珠宮

李斯特 發表於 19-3-23 20:57
咁我覺得佢衰囉,種下因,今日嘅果。
我只知大陸人多左,攞慣左,如果可以改……
我當然

現在的問題就是為何不能改?

而且政府完全唔覺得是有問題。更加認為是對香港有利。所以唔認為有什麼要改。

首頁

尾頁

跳至