1-3歲

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我唔系好清楚,不如你問問醫生啦。今年第4次入院,真係見到都心痛

禁止訪問

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

依家春季,BB系容易生病,三歲之後有抵抗力就唔會經常生病。

珍珠宮

haha748494 發表於 19-3-24 14:39
依家春季,BB系容易生病,三歲之後有抵抗力就唔會經常生病。

係亞,春天比較容易病

侯爵府

baby2012me 發表於 19-3-23 10:46
好頭痛,10月細b氣管好差
一年已入院4次啦,今次係發燒3日唔退,第一日燒去睇開的醫生話喉嚨同肺都清,只俾 ...

我囡1月份中過呢隻病毒,無藥食,要自己打敗呢隻病毒。起初發燒39度,食左退燒藥會跌番落38.幾,藥力過後又高燒返,延續燒到第三晚去到40.2,即刻同佢入院,照X光,肺有小小花,要留院,之後就check到呢個病毒,得退燒藥食,留院2晚,要等無左燒先可以出院。
你囡囡出院記得戴口罩,醫生同我講話中過呢隻病毒,如果身邊有人病,頭幾日好容易再比傳染。
我囡到依家身體0k,無話有手尾。
(emoji)(emoji)

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

rsv好似係所有bb2歲前一定會中
hib...係咪身邊有家人都中左先傳染佢?

禁止訪問

公爵府

幫你唔到
唯有祝福你bb

侯爵府

baby2012me 發表於 19-3-26 10:50
你好叻呀住兩晚走得
醫生話我仔除了中這隻還中了另一隻菌(hib )怪我無幫佢打hib疫苗,而家佢住院又唔肯 ...

我女係醫院都唔肯食野架,淨係飲奶。

男爵府

我個小朋友依家2嵗半。今年1-3月入左兩次院,1月中左人類偏肺病毒,印象好深刻係距嗰次病係勁咳架,然後就因為高燒晤退入院,驗到呢隻病毒。醫生話呢隻病毒冇葯食架,而且係會好咳,咳都會照肺時影到個肺花架,只要高燒退左就得,咳要慢慢好。同埋呢隻係病毒,食抗生毒冇用架,嗰時我都有先扎睇左私家兒科,開埋抗生素都冇退燒,最後先入院check. 第2次入院就係今個月中甲流,由12號開始燒,燒左幾乎2個星期先完全退燒

禁止訪問

別墅

貓狗褓姆

回覆樓主:

岩岩3月中中左 17號開始燒。19睇私家,22仲未退+無精神+絕食,入院 驗後中左呢種 26完全退哂好返出院 28號返學 點知今日又病過 又係高燒
心都灰.... 明天唔退又無精神又唔食的話又要入過院

禁止訪問

別墅

貓狗褓姆

baby2012me 發表於 19-4-8 00:11
退左未呀?肯食肯玩就好啲,希望今次唔好又要入院啦!快啲好返

半夜仲燒 再食藥 今朝退左 宜家暫時未燒返 希望過24hr 咁先算正式退 係咁keep住洗鼻 飲水

子爵府

jarjarjar 發表於 19-3-28 22:32
我個小朋友依家2嵗半。今年1-3月入左兩次院,1月中左人類偏肺病毒,印象好深刻係距嗰次病係勁咳架,然後就 ...

我女聖旦節個陣都中過呀,反覆燒同咳住左一個星期醫院

佢仲中埋肺炎,落左3隻抗生素,到第3隻先起到作用,嚇到我死。整天迷迷糊糊淨係飲奶

首頁

尾頁

跳至