夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

兔兔123 發表於 19-3-23 17:54
不好意思 ?想問你是否男士 ? 你的留言我十分同意

我不是男士

男爵府

空巢媽媽 發表於 19-3-23 11:38
所有, 對女人來說唔好結婚更好
永遠保持高貴, 保持上風
一結了婚就唔值錢!

若干年後,無哂新鮮感,可以走得更快,更爽

大宅

mini1204 發表於 19-3-23 18:11
樓主都只係分享下,事實好多男人當老婆係張枱張凳,女人一吾老黎就吾比掂吾比摸,雙方愈走愈遠。睇吾到佢點 ...

多謝你,其實我真係好耐冇開post,因為這裡好多判官、好多自以爲是的人!曾經我已經放棄在BK回應!因為被傷害過,今次打咁大編嘢出來,其實真係想分享比多啲人想想自己的婚姻關係!好多嘢都有兩面,我希望是幫助迷網的人,但竟然比人睇到我是搵藉口!可能嗰啲人自己本身思想唔好!諗嘢偏激吧!

大宅

Sinmasinma 發表於 19-3-23 18:27
如果我C6睇到就好喇!生左BB!兩個月,唔好話做愛,連錫佢都廢事!有時我都好心酸(emoji)
...

這種感覺真係好痛,不過真係唔好比佢惡化下去,試下同C6講下感覺!剛剛生完唔好只集中在小朋友身上,兩夫妻更需要維系!或者試下主動出擊

男爵府

mini1204 發表於 19-3-23 18:11
樓主都只係分享下,事實好多男人當老婆係張枱張凳,女人一吾老黎就吾比掂吾比摸,雙方愈走愈遠。睇吾到佢點 ...

同意~我覺得樓主只是作出正面的分享啫佢的個案令好多有同樣問題的夫妻可以作為借鏡

大宅

mingmama 發表於 19-3-23 21:34
同意~我覺得樓主只是作出正面的分享啫佢的個案令好多有同樣問題的夫妻可以作為借鏡
...

這個就係我分享原因,因為同一情況,有人會選擇埋怨,收埋自己想法,覺得失望⋯⋯唔會同另一半提出自己的委屈,之後關係就一直惡化!好多時這樣會慢慢出現更多問題!到有第三者介入,就令到段婚姻關係紙咁薄,好容易被破壞!

子爵府

熱血金章

樓主,你姨個post係”夫妻情感”姨版算好高質,文筆又易明。
我同意你睇法,係華人社會,男人對情感好保守,好少表達自己對另一半既愛意,由其婚後有小孩後,好住大家都focus係小孩身上,男主外女主內,夫妻好像同屋共住營運個家庭,對”愛”已經沒有了索求。 偏偏女性天生感性,須要情感上既支持,但男士們往往忽略了對太太的呵護,日子久了,太太多了埋怨,男士又不明白太太的須要,好多時當雙方感到煩惱,寂寞時,第三者好易成虛而入(不論男定女,也有出軌既可能)。

子爵府

熱血金章

其實女人好易氹,時而幽默,時而温柔,大事時幫女人做決定,女人係須要依偎另一伴,但現實生活,香港女性好強.....好多老公係豬隊友,真係踢一踢先郁一郁。高質既老公一定存在,但..,,,比較上較少吧。

講到底,溝通好重要,好既關係要雙方維繫,是但一個不配合,好難維持。

大宅

鍾太2009 發表於 19-3-23 22:28
樓主,你姨個post係”夫妻情感”姨版算好高質,文筆又易明。
我同意你睇法,係華人社會,男人對情感好保守 ...

你講得好啱呀!男人同女人就是在情感上太大分別了!多謝你,你的文筆好我好多,所以我寫的令咁多人誤會,仲要比人番舊post~

大宅

鍾太2009 發表於 19-3-23 22:37
其實女人好易氹,時而幽默,時而温柔,大事時幫女人做決定,女人係須要依偎另一伴,但現實生活,香港女性好 ...

我想表達的就是這些~同道中人!大家都要為自己婚姻努力(emoji)(emoji)

男爵府

aeaemama 發表於 19-3-23 23:04
我想表達的就是這些~同道中人!大家都要為自己婚姻努力(emoji)(emoji)

完全明白你想表達什麼呢度好需要你呢類正能量post

大宅

mingmama 發表於 19-3-23 23:12
完全明白你想表達什麼呢度好需要你呢類正能量post

多謝你,其實我睇完啲人的回應,真係有點自覺厚多士!打算從此再失蹤,唔好再亂出post,因為係度真是有太多判官

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

aeaemama 發表於 19-3-23 23:26
多謝你,其實我睇完啲人的回應,真係有點自覺厚多士!打算從此再失蹤,唔好再亂出post,因為係度真是有太多 ...

唔洗理人點睇,想講乜就講乜
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

唔駛理人講乜。
我認同你講既野,上一段廿年婚姻,我就是做唔到你所講既野,所以失敗了。
這次我在對既時候遇上對的人,一定會做到你所講既野,大家一齊努力。

大宅

crystal媽咪 發表於 19-3-23 23:28

我都是自我感覺良好,我行我素柴吾過米吾量!

子爵府

多謝你,其實我睇完啲人的回應,真係有點自覺厚多士!打算從此再失蹤,唔好再亂出post,因為係度真是有太多 ...

小忌廉C 姐, 咁又唔洗失蹤.... 妳依個係良性post 來, 就算誤會, 都可帶出了正面的效果, 而且回貼的C9, 已唔算激烈了.

有時出post, 自己都會學到更多跟人溝通和表達的技巧, 總會有人不認同自己, 咪由佢囉, 但自己會學到更多對不同的人用不同的方式談話, 了解更多人的心理, 都有得著的.

我都有看妳的舊post, 又唔係咩野唔見得光, 咪由佢囉, 我一般都會睇過對方才回貼的, 這樣會更了解這個人, 更貼身的回. 我都沒有把自己舊post 收藏, 赤裸裸又唔係咩野秘密.

我亦曾出過一些主題敏感的post, 都有C9 不認同及收到不是預期的回覆, 誤會了咪當給她吐下氣囉, 當然都有D C9 覆到不可理會, 咪唔好理佢..... 無需要影響自己的原意.

大宅

longsky 發表於 19-3-23 23:41
唔駛理人講乜。
我認同你講既野,上一段廿年婚姻,我就是做唔到你所講既野,所以失敗了。
這次我在對既時候 ...

有無乜經驗同大家分享?
我相信唔係自己努力就可以令婚姻完滿
確實係要遇着對的人, 加上環境造就
沒有奶奶, 沒有老人家, 沒有小朋友, 沒有經濟上的問題, 已沒有了八成的爭執了, 夫妻係要經歷柴米油鹽, 疾病痛苦的partner, 但耐了男人覺得太太不再可愛不再吸引,覺得人三先係真愛, 出外只係風花雪月, 玩樂, 短時間當然好開心, 小三永遠讚到你成個一哥咁, 太太則會指責自己, 大部分男人就飄飄然,迷失了自己, 同三歲小朋友無分別, 一個成熟的人就會明白指出自己錯處, 不停不厭其煩提醒自己的才是好人, 才是愛錫自己的人, 可惜男人到了咁上下就會跌入小三陷阱!

大宅

crystal媽咪 發表於 19-3-23 23:28

大宅

aeaemama 發表於 19-3-23 22:03
這個就係我分享原因,因為同一情況,有人會選擇埋怨,收埋自己想法,覺得失望⋯⋯唔會同另一半提出自己的 ...

樓主
我正正就經歷梗你講既情況

應該補救不來了

珍珠宮

哈哈,若果妳係厚多士。咁我就係厚麵皮。

支持妳!

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

首頁
12345...9

尾頁

跳至