1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔20個月,朝早6-7點起身,食完奶同麵包玩一陣,9-10點再訓到12點-1點左右起身食晏,之後返嫲嫲度3-4點又要飲支奶訓到5-6點起身食飯,夜晚10點左右訓覺到第二朝,我覺得係訓太多,但佢又訓得著,唔俾佢訓又係扭計,黎梗8月返N,9點果段時間就係佢返學既時間,應該點樣幫佢戒朝早果覺?

男爵府

9-10點要幫佢漸漸戒瞓覺, 可試同佢去公園玩吓, 將瞓覺時間推遲半至一小時, 之後漸漸又再推遲d, 直到戒咗為止.

大宅

yellowhill@hk 發表於 19-3-23 11:58
我仔20個月,朝早6-7點起身,食完奶同麵包玩一陣,9-10點再訓到12點-1點左右起身食晏,之後返嫲嫲度3-4點又 ...

十點鐘先瞓有d夜,但可能3-4點瞓個轉慢慢早d叫醒佢,寧願早d比佢瞓

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

可以調整下作息,遲D起身,然後去逛下街

大宅

回覆 yellowhill@hk 的帖子

小朋友瞓覺時間會慢慢自己再變,到返n時,相信未到佢本身瞓覺時間就已經出門口,出到街就未必會瞓,返到學校多嘢玩同多其他小朋友又未必想瞓嘅。不過一放學就可能即刻瞓著。
我仔仔本身返學時間都係瞓覺時間,但一返學就佢自己調整咗了,所以唔洗咁擔心

大宅

Allen12345 發表於 19-3-23 16:10
十點鐘先瞓有d夜,但可能3-4點瞓個轉慢慢早d叫醒佢,寧願早d比佢瞓

其實9點幾就入房 食埋奶 俾佢自己訓著就差不多10點幾

首頁

尾頁

跳至