網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有介紹嗎?只需要上層有床,下層不用的,因為空間唔夠長,一定要訂造,180x 125cm, 要頂到重,因都預咗放書本,好多書。

想鐵的,可自己安裝,但請問運費唔知點好

象牙宮

hellomamiii 發表於 19-3-23 12:53
請問有介紹嗎?只需要上層有床,下層不用的,因為空間唔夠長,一定要訂造,180x 125cm, 要頂到重,因都預咗 ...

上層床, 下層吉位。稱高架床, 公寓床, 小户型高架床

1. 標準是190*120, 夠地方, 就別改呎寸。
改要加費用。

2. 有步梯, 爬梯, 柜梯。
最不占空間是爬梯。 合小學至大學/ 青年人。

3. 步梯 合小孩至中老年人。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

333s 發表於 19-3-23 20:18
上層床, 下層吉位。稱高架床, 公寓床, 小户型高架床

1. 標準是190*120, 夠地方, 就別改呎寸。

謝謝你,要改呀,如果唔係大門開唔到,頂住,頂盡長180cm, 所以好頭痛。濶120都可以。

其實唔敢淘床架,怕尺寸錯我就大檸樂,因運費都唔少,唔知香港元朗區訂幾錢呢,慘,蝸居的煩惱

象牙宮

hellomamiii 發表於 19-3-23 20:55
謝謝你,要改呀,如果唔係大門開唔到,頂住,頂盡長180cm, 所以好頭痛。濶120都可以。

其實唔敢淘床架, ...

大門開唔到? 大門高是 180cm??
click below to read
房門尺寸大全,你想找的這都有- 每日頭條
https://kknews.cc › 家居

床打直入屋的。

唔敢淘床架, 我當初也是。通過比較好久。

1. 床架,較易控制。
2. 組裝, 較簡單, 易D。裝错了, 拆了再安裝也易D。
3. 運費, 較平宜。 (可自行比較下)
4. 可省掉組裝費。 自己安裝, 1个人來協助。 (先裝床的前后) 然后才裝床中間一块。
5. 性價比相對高。
6. 注意, 床離天花, 必須留返 1米高。 不然搵自己笨, 日日撞头。
7. 香港地方細, 愈來愈多人用高架床。
8. 寛D唔怕, 因在上面, 不影響下面空間。雙人床也行。
9. 房間長 180cm, 尽頂墻, 也較穩。 小心地腳線減去 1cm。
10. 鉄床腿是柱狀, 正方形。也很穩。

市面上的 木材料的組合床, 內就是鉄床, 再鋪木板。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

右方床
有放書的地方。90*25cm

理性討論交流者。

象牙宮

amazing
床腿在天花上。

下面地方更大。

理性討論交流者。

男爵府

333s 發表於 19-3-24 15:20
大門開唔到? 大門高是 180cm??
click below to read
房門尺寸大全,你想找的這都有- 每日頭條

謝謝你,我真的是淘了,才今朝7點下單,剛先看到你提醒要留1米高,立即和賣家傾,佢話已下料做好了,師傅話可開孔整低5cm, 如果改唔到就全床切5cm, 唉,我冇經驗,我訂了長180,濶100,床下高145。現在希望可改成床下高140, 咁床上至天花才夠1米,賣家唔多想,現在等覆。

鬼整佢工廠整得咁快 仲以為今日放假

象牙宮

hellomamiii 發表於 19-3-24 17:11
謝謝你,我真的是淘了,才今朝7點下單,剛先看到你提醒要留1米高,立即和賣家傾,佢話已下料做好了,師傅 ...

你行動甘快?。

我 mimi momo, 傾了好多次, 才下單。
床上和天花要有1米距離。 成人坐在床很舒服, 可叫歌, 看書。 (不能走路)
床下和地下距離, 1.7米 (亞州男性高度)
1.5-1.6米也行。中高架床。

床下高1.4米多數是小朋友床。

理性討論交流者。

男爵府

333s 發表於 19-3-24 17:42
你行動甘快?。

我 mimi momo, 傾了好多次, 才下單。

床下高1.4米,不是床,我只放琴和鞋櫃。唉,自己心急,噚晚傾好,今朝去入錢,7點攪掂,以為沒甚麼,看到你消息立刻度,出事,因我上層和天花只有97至95cm,唔夠100cm。如果改不了就切吧。 賣家說明天才覆我。
佢心急就真,開工都唔講聲

象牙宮

一個安全距離的估算法就是

坐在床上然後高舉雙手, 量手指到床板的高度就是最小需要保留的高度囉

這就是模擬起床後伸懶腰所需要的高度空間

請問放高腳床天花板離上層床板要多少cm才夠?? - 家電綜合- 居家討論區 ...
https://www.mobile01.com

理性討論交流者。

男爵府

333s 發表於 19-3-24 17:50
一個安全距離的估算法就是

坐在床上然後高舉雙手, 量手指到床板的高度就是最小需要保留的高度囉

唉,賣家而家唔鬼理我,真係自己衰,改來改去,現在佢話明天覆我,我最終出了2個方案,1: 全床切3至5cm. 方案2:床下改低5cm。

賣家話我成日改,師傅發火,叫我不要改好了

自己心急,以為好簡單,唔知上層要留1米,低能....現在算起,之前我只預咗93cm,白痴

唔知成品點攪

男爵府

樓主 請問你買邊間呀?可以share link嗎?

男爵府

p_b 發表於 19-3-24 20:52

仲未有更新回音,唔share啦,不知福禍.

象牙宮

hellomamiii 發表於 19-3-24 17:47
床下高1.4米,不是床,我只放琴和鞋櫃。唉,自己心急,噚晚傾好,今朝去入錢,7點攪掂,以為沒甚麼,看到 ...

床下 : 琴和鞋櫃 = ok, good

理性討論交流者。

男爵府

333s 發表於 19-3-25 09:50
床下 : 琴和鞋櫃 = ok, good

但現在仍然唔覆我改唔改到低一點,唉,剛話跟開的客服外出,唔清楚,好擔心

象牙宮

p_b 發表於 19-3-24 20:52

好多。

視自己要
1. 爬梯, 还是柜梯; 步梯。
2. size :
單人床 100/120cm
雙人床 120/135/150cm

my research :
最平爬梯 + 更省空間。

柜梯.... 置杂物。 柜小, 不太劃算。要加 500元。 (用塑柜, 大及更劃算)
步梯.....置杂物更多。 千元左右及最貴2.5千左右。

(別買貴哦)

理性討論交流者。

象牙宮

hellomamiii 發表於 19-3-24 19:18

唉,賣家而家唔鬼理我,真係自己衰,改來改去,現在佢 ...

佢選你煩。你回答, 大家有商量。
不能合作, 你想我取消單?。

錢入淘宝, 沒入 seller 戶口的。
東西是標準的。 只剪床腿的。

我是來回傾了差不多5-7回。下單的。

理性討論交流者。

象牙宮

hellomamiii 發表於 19-3-25 09:55
但現在仍然唔覆我改唔改到低一點,唉,剛話跟開的客服外出,唔清楚,好擔心
...

如你擔心, 為了 客服來聯絡你。
先取消單。 注明 待細節確定了。再下單。
就是了。客服必來找你的。
我地真目的不是 cancel, 是為了更清晰。
叫她畫床圖, 帶明細呎寸。給你 re confirm. ***

----------------
天花離床板 97 cm (理想是100cm+) 人坐直高度
地下離床板 145 cm (理想是 150-170cm) 人站立高度

理性討論交流者。

男爵府

333s 發表於 19-3-25 10:16
如你擔心, 為了 客服來聯絡你。
先取消單。 注明 待細節確定了。再下單。
就是了。客服必來找你的。

唉,早知等你教完路才買,客服沒有圖,反而我畫了多幅給她看,叫佢比師傅睇,但似乎佢冇,只用上文字解釋我的尺寸要求。

我沒有按退款,因為是自己改變,只是我估不到佢光速造床(星期日早上付錢,下午4點想改尺寸,已說造好) 剛剛覆我床可低5cm, 前護欄都矮5cm,下午發貨。
佢叫我自己打俾師傅,我話我普通話唔得, 叫佢代講,結果結局和昨天一樣,即係冇講我的新方案。

算了,只差一點點,都是自己白痴心急。

象牙宮

hellomamiii 發表於 19-3-25 10:46
唉,早知等你教完路才買,客服沒有圖,反而我畫了多幅給她看,叫佢比師傅睇,但似乎佢冇,只用上文字解釋 ...

床下145cm, 站在床下,要低头, 也沒事。
床栏不受影響的。

床烂如太低。怕摔倒 可以淘。

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至