自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

想問樓主係咪認真以為老師要包教識?點會有呢個誤會架?

伯爵府

補習天皇都唔敢講……包識

水晶宮

樓主你以前有冇讀過書?!

男爵府

feifei_baby 發表於 19-3-23 13:35
我小朋友話醒唔醒,話笨又笨唔哂,但我覺得佢喺學校吸收得唔係幾好,返到屋企,聲稱教完嘅課文,根本唔掌握 ...

係。。。。

公爵府

咁老師只係一隻會改簿同做行政工作的教育光碟?我會期望基本概念要教識,至少聲稱教完果課啲重點詞要識讀。唔怪得香港咁多補習社,坊間咁多五花八門嘅補充練習啦,返足七粒鐘都仲要進補,到底個細路返咁耐學做咩嘅呢?

男爵府

feifei_baby 發表於 19-3-23 15:28
咁老師只係一隻會改簿同做行政工作的教育光碟?我會期望基本概念要教識,至少聲稱教完果課啲重點詞要識讀。 ...

其實你可以申請小朋友在家教學,自己教,確保佢教完識哂

至於個學生究竟係學校做左乜,但學極唔識,呢個問題可能要問返小朋友。

同時,其實你又有無自己教過小朋友一d 學術而又 一定學識呢?

公爵府

櫻花bb 發表於 19-3-23 15:27
樓主你以前有冇讀過書?!

我返半日學,我阿媽小學畢業咋,只會考試前同我溫下,平時啲功課有做算,成績都可以,我嘅知識主要係老師教授,根本就唔使好似而家咁要跟得咁貼。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

教育界需要你

珍珠宮

我覺得唔包教識哂
因為又真係有同學係識,所以冇得話老師教得唔好,只能慨嘆自己嗰個慢半拍啦
但我覺得如果小朋友肯主動問,老師一定會答,不過通常d小朋友都由得自己唔識

侯爵府

你單對單自已教一個小朋友,老師一個教幾十個小朋友,點包教識呀!

其實你小朋友成長過程中,你可以保證乜都教得佢識? disagree:

子爵府

生仔果個自己都唔包自己個仔係神童, 靚仔, 叻仔, 乖仔, 天資爆燈, 社會嘅模範啦

禁止訪問

琥珀宮

feifei_baby 發表於 19-3-23 13:35
我小朋友話醒唔醒,話笨又笨唔哂,但我覺得佢喺學校吸收得唔係幾好,返到屋企,聲稱教完嘅課文,根本唔掌握 ...

咁都要問?當然係唔包教識啦!

公爵府

MrsSingSing 發表於 19-3-23 15:35
我覺得唔包教識哂
因為又真係有同學係識,所以冇得話老師教得唔好,只能慨嘆自己嗰個慢半拍啦:sig ...

一到放學時間,啲細路就四出進補,識果啲到底係老師教識、阿媽教識定係補習老師教識根本冇人知。我教完我小朋友佢都可以考10名內,又如何,全部都係阿媽發功...

琥珀宮

feifei_baby 發表於 19-3-23 15:28
咁老師只係一隻會改簿同做行政工作的教育光碟?我會期望基本概念要教識,至少聲稱教完果課啲重點詞要識讀。 ...

不如你開得學校,聲稱包教識啦

公爵府

我細果個讀幼稚園,一日返三個鐘,返嚟全部識哂,冇嘢要跟。

琥珀宮

feifei_baby 發表於 19-3-23 15:35
我返半日學,我阿媽小學畢業咋,只會考試前同我溫下,平時啲功課有做算,成績都可以,我嘅知識主要係老師 ...

你肯定當年你係學到concept 好清楚?我相信只係你媽當年無你而家要求咁高!

男爵府

feifei_baby 發表於 19-3-23 15:41
一到放學時間,啲細路就四出進補,識果啲到底係老師教識、阿媽教識定係補習老師教識根本冇人知。我教完我 ...

樓主小朋友係未讀名校呀?

珍珠宮

一到放學時間,啲細路就四出進補,識果啲到底係老師教識、阿媽教識定係補習老師教識根本冇人知。我教完我 ...

所以你覺得識既同學仔都係課後進補?
我同我小朋友傾開計,佢話上堂時某幾個同學會搶答問題,咩都答啱,我相信佢地唔係補返黎。
反而放學要補習嗰啲,補極都係中遊狀態,我覺得係資質問題。
我小朋友一向都係慢半拍,佢平時有唔識都係我教,但佢又唔係全部都唔識,所以我覺得佢有時某d課程聽唔明,而唔係老師教得唔好。

公爵府

親子王國15週年勳章

也有好多人只在校上堂也能考第一囉!個個小朋友資質,家庭状況等不同,吸收老師教学也不同。你教到是你小朋友有福囉!放鬆D啦!

首頁
23456...14

尾頁

跳至