自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

good_pig 發表於 19-3-23 13:50
有需要就補習啦
老師只負責講書。補習社負責催谷。

父母負責教書,最好係老師講前教左先。

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

識唔識真係好睇個人資質,有d學生唔識就唔識

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

老師教學生就只有一套方法供全班同學共用,能適應的就吸收好尐,唔能夠吸收當然成績唔好,而每個學生吸收的方法都唔同,所以家長/補習班的幫助是有需要的,亦表明老師是沒可能教識所有同學,家長要教小朋友如何摸索自己學習的模式,對日後升上高中同大學更有幫助。

男爵府

feifei_baby 發表於 19-3-23 15:41
一到放學時間,啲細路就四出進補,識果啲到底係老師教識、阿媽教識定係補習老師教識根本冇人知。我教完我 ...

你唔好再賴學校老師啦!也不要自己邀功。你根本係睇低老師能力,自以為是,以為自己叻過老師。
但我想講,我小朋友除了小一外,小二到現在小六,所有功課都係自己做,偶然唔識會問,否則自己搞掂晒,但有些同學上完補習班都係唔識,數學係最佳例子,有d人一教就識,有d教極都唔識,咁唔通你又話個補習老師流gei ?其實小朋友識與唔識係好多因素,如果你小朋友的成績好係因為你教識,咁對老師就唔公道。不過我諗你唔會明白lor

大宅

叻既小朋友咪一教就識,
唔叻既咪教極都唔識

公爵府

ellako99 發表於 19-3-23 16:00
你唔好再賴學校老師啦!也不要自己邀功。你根本係睇低老師能力,自以為是,以為自己叻過老師。
但我想講, ...

如果你前設係所有學校同老師也是盡責用心教學,咁唔使講。我小朋友也是自己搞掂哂功課,我見佢作業啲深題目都識,就問佢兩句,點知佢話係老師喺堂上「抄答案」俾全班。

其實老師嘅壓力喺邊?原來大部分家長對老師嘅教學冇期望,教唔教得識冇所謂,小朋友學得唔好家長就積極進補,我小朋友咁樣我都係輕輕問下老師佢上堂專唔專心,問完都知老師唔會幫,唯有回家自己咬牙慢慢教。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我感覺包教識既老師,真係唔多架

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

feifei_baby 發表於 19-3-23 13:35
我小朋友話醒唔醒,話笨又笨唔哂,但我覺得佢喺學校吸收得唔係幾好,返到屋企,聲稱教完嘅課文,根本唔掌握 ...

如果單對單,你認為老師要教到佢識,都無可厚非既。但一班最少廿幾人,老師冇可能做到佢地每一個人都吸收到,真正理解明白。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

回覆樓主:

咁樣問得都夠好笑

伯爵府

會唔會小朋友資質問題

用戶要求終止服務

回覆樓主:

學習是自己嘅事,回家有無多練習?唔識有無問?自己學車學急救學煮餸都唔係一學就識啦,都係靠多練習同唔識就問。同埋仲要加個人資質,學車都有人不停肥佬、有些人煮幾十年飯都仲煮緊地獄料理啦!

公爵府

回覆樓主:

一班咁多人
點可以就咁就教得識吖

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

一對一都未必包教識,要睇小朋友自己既資質!

男爵府

feifei_baby 發表於 19-3-23 16:17
如果你前設係所有學校同老師也是盡責用心教學,咁唔使講。我小朋友也是自己搞掂哂功課,我見佢作業啲深題 ...

同你講都浪費時間

水晶宮

jt824 發表於 19-3-23 13:40
如果要包教識,咁考試應該個個都一百分,人人都考第一

子爵府

feifei_baby 發表於 19-3-23 13:35
我小朋友話醒唔醒,話笨又笨唔哂,但我覺得佢喺學校吸收得唔係幾好,返到屋企,聲稱教完嘅課文,根本唔掌握 ...

私人補習都無包教識

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

qqaa 發表於 19-3-23 15:39
咁你生個仔出嚟有無保証佢將來一定造福社會對地球有貢獻? 唔包嘅話你只係一部生仔機器?
...

簡單直接嘅比喻
我明,如果樓主唔明,係貼主嘅問題(照樓主嘅邏輯

子爵府

feifei_baby 發表於 19-3-23 16:17
如果你前設係所有學校同老師也是盡責用心教學,咁唔使講。我小朋友也是自己搞掂哂功課,我見佢作業啲深題 ...

係大部份家長都明白孩子是自己,最緊張同有責任嘅係家長

珍珠宮

其實有咩可能全班都識老師教既野
一班成30人、30個腦、30個思維.....上幾個鐘堂就全班同一個表現,其實都幾機械人模式...
學習係要開發小朋友腦筋,而唔係死記死認然後考試個個一百分。
有人受到老師嗰套,所以唔洗進補。但有人唔適合或者吸收唔切,反而受到其他人嗰套,咁樣唔代表學校的老師無能吖。
如果肯定全班都要課外進補,咁就可以怪老師做唔到野。

男爵府

熱血勳章

qqaa 發表於 19-3-23 15:39
咁你生個仔出嚟有無保証佢將來一定造福社會對地球有貢獻? 唔包嘅話你只係一部生仔機器?
...

can’t agree more

首頁
34567...14

尾頁

跳至