自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

子爵府

feifei_baby 發表於 19-3-23 15:28
咁老師只係一隻會改簿同做行政工作的教育光碟?我會期望基本概念要教識,至少聲稱教完果課啲重點詞要識讀。 ...

咁你有無同小朋友溫書,你溫左佢咪識

水晶宮

回覆樓主:

好多老師有學位並不識教,照書讀

子爵府

feifei_baby 發表於 19-3-23 15:43
我細果個讀幼稚園,一日返三個鐘,返嚟全部識哂,冇嘢要跟。

講緊幾多年前 你嗰時學嘅嘢同而家兩回事,以前大部份人都唔使補習,唔識就問哥哥姐姐或放學問老師,你小朋友有無咁做

子爵府

feifei_baby 發表於 19-3-23 16:17
如果你前設係所有學校同老師也是盡責用心教學,咁唔使講。我小朋友也是自己搞掂哂功課,我見佢作業啲深題 ...

有些人真係覺得在學校學唔到嘢,浪費時間,所以退學在家教學的,你可考慮下

子爵府

回覆樓主:

包教識,就唔會有補習呢件事

wcpcelia    發表於 19-3-24 08:59

子爵府

學習應該自己主動吧!如果老師上堂教完都唔明,一係再問清楚老師,一係自己去搵資料探究。

不過唔係每個老師都教得好,一樣的科目,有d 老師教得好有趣,有d悶到訓著。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

一對三十人,人人即時領悟力不同,專心程度不同,點可以堂上包教識。咁就唔洗要補習社,阿媽亦唔解到噴血。

伯爵府

咁老師只係一隻會改簿同做行政工作的教育光碟?我會期望基本概念要教識,至少聲稱教完果課啲重點詞要識讀。 ...

有大把細路番去發夢、遊魂、傾計掛住玩,你expect 佢地番學7個鐘都好專心試堂?叫你不停煲劇7個鐘我估你都未必得

水晶宮

回覆樓主:

嘩,番學就包識,全班個個考第第一,包唔包埋做狀元先

翡翠宮

回覆樓主:

當然冇包識啦

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

估唔到有人問d咁既問題……我係jm你老公會問你瞓醒未……

珍珠宮

回覆樓主:

邊間可以包教識

複式洋房

feifei_baby 發表於 19-3-23 16:17
如果你前設係所有學校同老師也是盡責用心教學,咁唔使講。我小朋友也是自己搞掂哂功課,我見佢作業啲深題 ...

期望都要睇下合唔合理,只係你背後把尺同呢度的JM唔太相同,希望你小朋友將來可以理解度大部人都理解到嘅野, 點都好,你都係緊張小朋友的好媽媽 另外,希望所有教師只負責教學,唔需要做什麼圖書館主任,同埋無晒d唔合理校長
樓主試下轉去私營學校,日日測驗默書, 又或轉去樓主睇得上眼的教師朋友學校讀會合心水d

珍珠宮

又唔係一對一,點樣包識

水晶宮

feifei_baby 發表於 19-3-23 13:35
我小朋友話醒唔醒,話笨又笨唔哂,但我覺得佢喺學校吸收得唔係幾好,返到屋企,聲稱教完嘅課文,根本唔掌握 ...

梗係、唔係點會咁多補習班、你咪好彩囉佢聽你講

伯爵府

一對一都唔包識啦
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

珍珠宮

20020116 發表於 19-3-23 13:52
娶個老婆肯同你生,都唔一定生仔吧!

包生仔

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

jt824 發表於 19-3-23 13:40
如果要包教識,咁考試應該個個都一百分,人人都考第一

大宅

一班40人,我覺得老師有責任教到八成識,不能就要自己檢討或調整程度,全部識冇可能,差異太大,全部人識叻嗰批應該悶死咗,咁樓主自己仔女係咪嗰兩成要自己衡量。

水晶宮

老師教完課文, 文中的重點詞語, 有人識讀、有人唔識讀, 你係想老師叫每個學生讀一次,令佢找出唔識讀的學生, 或是唔識讀的學生主動去找老師求教?

首頁
45678...14

尾頁

跳至