自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

老師角度 識著唔代表唔會忘記

公爵府

1998Ruby1998 發表於 19-3-23 19:16
算好,未遇到老師玩針對同向學生發脾氣。上到小學,一切講彩數。

我小朋友乖咋,佢話啲老師成日好惡咁鬧細路罰細路。有時課室有人打交又唔理,欺凌都唔知,我問冇老師巡小息?佢話得風紀...

子爵府

親子王國15週年勳章

feifei_baby 發表於 19-3-23 19:20
我小朋友乖咋,佢話啲老師成日好惡咁鬧細路罰細路。有時課室有人打交又唔理,欺凌都唔知,我問冇老師巡小 ...

唔關乖事架,有啲老師係純碎睇你唔順眼就針對你,學習超班即刻鬧你唔跟進度唔尊重佢。
小息當然冇老師巡啦,小息係改功課好時機。

伯爵府

回覆樓主:

包教識一定係單對單先得,個個資質智力都唔同,善長既又唔同,要針對性教就好啲

用戶要求終止服務

feifei_baby 發表於 19-3-23 18:55
我唔要求識哂,只求佢對課題有基本理解,我返屋企可以教佢方法去加深記憶,同彌補課堂跟唔到嘅嘢,佢小一 ...

大班集體教學係咁㗎啦
你入課室就知低年級成個課室幾咁混亂,維持秩序都去咗半堂。
到高年級又傾打機傾無謂嘢,上堂又係唔專心。
中學大學瞓覺發呆

男爵府

試下將心比己,你做老師,面對一班三四十人,可能仲要教幾班,你可以包教識嗎?

如果小朋友唔識,我會叫小朋友試下主動問老師,老師冇可能知道每個小朋友識幾多,明幾多。

伯爵府

feifei_baby 發表於 19-3-23 18:55
我唔要求識哂,只求佢對課題有基本理解,我返屋企可以教佢方法去加深記憶,同彌補課堂跟唔到嘅嘢,佢小一 ...

如果覺 得小朋友系好叻好有記性, 勸你幫佢試下轉去私校或名校, D老師i應該會對得住份糧 小朋友又可以變成精英, 樓主 加油

伯爵府

feifei_baby 發表於 19-3-23 19:20
我小朋友乖咋,佢話啲老師成日好惡咁鬧細路罰細路。有時課室有人打交又唔理,欺凌都唔知,我問冇老師巡小 ...

你既小朋友咁乖, 唔好浪費左佢既資質

大宅

就算堂上識了, 都有可能回到家忘記了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

係咁㗎喎!

我細個讀神校d老師仲會狗眼看人低,如果你屋企有錢會對個學生另眼相看!

大宅

回覆樓主:

你一對一,未明哂可以講到明,唔揭去下一頁。老師一對20,18個都明,餘下2個唔出聲,點確保人人都明?即教即問全班?默書都要下一堂啦。

同埋,咩叫識?
「明」同「識」都係好糢糊嘅,你意思係指聽到?寫低左?講得返?背得返?默得返?應用得返?
老師應該可以確保到頭2點,但其他係小朋友自己要回家溫喎(即係家長出手啦)。咁又叫唔叫好老師呢?

香港幼稚園同小學課程本身就好多,個課程本身就無預時間俾學生係上課時做應用,另點相信好好嘅老師都搞唔掂

子爵府

回覆樓主:

冇學校可以包識…即時識不代表之後都識……
因為每個小朋友個記憶體和處理器都不同。
不過如果覺得學校應該包教識,而現校做不到你要求,何不選擇轉間包教識的?
照你邏輯,學校應該包教識,那理應大部分學校都能包教識,衹係你不好彩入讀了一間教唔識的……

公爵府

竇漪房 發表於 19-3-23 20:11
係咁㗎喎!

我細個讀神校d老師仲會狗眼看人低,如果你屋企有錢會對個學生另眼相看!

我細個都讀神神地果啲學校,有啲老師我今時今日仲記得,我係中游份子,老師當然錫啲叻嘅,但我都冇被忽略,墊底果啲就慘啲... 我小朋友我特登揀間出名有愛心的學校,想佢童年開心啲,咁佢返學係開心嘅,但學科我跟得好辛苦,我唔expect放工仲要起勢咁跟,我想放工同佢玩下、一齊閱讀,但現實係要睇功課、溫默書測考,最深印象係有次佢話第日測驗要考十個成語,我打開本成語書,佢完全空白,果晚我要格硬質10個成語連同解釋入佢個腦.... 教完可以唔記得,但如果當刻有學到明到,再recall好歹都有啲印象,但佢好似斷片咁...

公爵府

Suncloud 發表於 19-3-23 13:58
我排隊接放學,聽個更家搞笑嘅。有老師同家長投訴小朋友唔做功課,家長話返個老師:[啲功課你哋比嘅,你自 ...

我同意啊

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

梗係唔會包識啦,如果包識嘅話真係唔使落堂

你單對單教小朋友,小朋友當然易吸收,起碼一唔明就即刻可以反映到比你知,一班二十幾三十人,點可以做到根據每位小朋友程度/性格有唔同教法

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我覺得老師主要係教同講解,吾識既就主動問老師,而吾係老師講完再每個學生測試佢係咪真係識,呢個要求太難,始終吾係一對一教。

你細路吾識,佢自己有無主動問?如果無,而做功課吾識時你又教到做啱晒,其實老根本吾知個細路吾識。如果你想老師教,應由佢做錯,之後小息問老師點改正,咁老師就可以教佢。

你咁講,就好似約個責任比左老師,要求老師教識每個學生,但其實應該係每個學生有責任令自己識,吾識就主動去問。

用戶要求終止服務

feifei_baby 發表於 19-3-23 20:28
我細個都讀神神地果啲學校,有啲老師我今時今日仲記得,我係中游份子,老師當然錫啲叻嘅,但我都冇被忽略 ...

讀得成語應該係三年班。
到小五小六應該唔駛咁,因為到時好多嘢大人自己都唔識,到時放學去補習啦,幾乎個個都補。我啲小朋友就無補,因為我全職喺屋企,自己俾練習啲小朋友操。數學同英文我都會指導吓。

用戶要求終止服務

以前細個功課唔識,會打電話問同學,但而家呢代啲小朋友唔傾電話㗎啦,或者放咗學去學游水返課外活動,小朋友唔明咁就唯有大人自己跟

大宅

除非一對一, 否則成班人你點樣可以要個老師教到每個人都要識? 咁係咪如果唔去成班人一齊識晒咁就唔教去下一頁? 咁樣亦都會有好多家長投訴個教書進度? 每個小朋友嘅資質都唔同, 佢學識一樣野要嘅時間都唔同, 要求老師要去教識晒所有學生有啲強老師所難

我好認同呢度人話反而係學生有責任要令自己食係上完堂之後,唔識就要諗, 有問題就問老師
,訓練下自己嘅思考能力,唔係樣樣野都靠老師

珍珠宮

包識.....
你估打針咩
老師只能盡力
點可能包識
要「識」就靠你自己小朋友的資質同努力

如果返學上堂包識
咁人人都考第一啦

首頁

尾頁

跳至