論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

del

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

tracy1008 發表於 19-3-23 14:43
工人話佢聽日放假會寄一箱野返菲律賓,佢話係俾佢屋企人用,佢買左好多日用品,零食之類。頭先我去廚房搵野 ...

係咩海味?佢pack好未?你可以睇到佢個box嗎?

複式洋房

kit2004 發表於 19-3-23 15:26

未pack好,佢有一堆野擺左廚房。岩岩發現2條微力達20幾蚊一條個d都唔見左,而家叫緊佢搵

複式洋房

kit2004 發表於 19-3-23 15:26

海味係惡魚膠

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

不停唔見野,廚房裝cam不能少吧! 鱷魚膠呢d野佢可能知係乜。如屋企冇人整既9成佢拎。你吼佢落街睇下佢d野同佢房有冇你既野先。

複式洋房

kit2004 發表於 19-3-23 15:45
不停唔見野,廚房裝cam不能少吧! 鱷魚膠呢d野佢可能知係乜。如屋企冇人整既9成佢拎。你吼佢落街睇下佢d野 ...

del

大宅

tracy1008 發表於 19-3-23 15:51
我煲過湯,佢應該知係好野,因為煲湯好傑。但佢今日唔落街,聽朝就去寄。我好唔好直接check佢d野。

ps ...

唉 大家明

裝個CAM

男爵府

tracy1008 發表於 19-3-23 15:51
我煲過湯,佢應該知係好野,因為煲湯好傑。但佢今日唔落街,聽朝就去寄。我好唔好直接check佢d野。

ps ...

咁大膽。直接 check 啦。但佢有可能已經把偷左你果啲野收埋係露台/沙發底/櫃底, 等合適時間才拎出來, 所以 check parcel 都未必100%捉到佢。
同佢講你媽以前請果啲工人 (老作啦!) 個個寄野回鄉前都要比你媽 check的。
同佢講你媽教導 this kind of formality is necessary in order to protect the trusting relationship between the employer and the helper.

你仲有第二條路, 就係唔check (如你係好易比工人大到果種僱主)。但就係之後某個星期日, 吼佢放假就係廚房裝cam。佢番來時, 要通知聲佢, 隨便作個理由, 話你朋友屋企差啲火足, 因為工人唔記得熄火。所以係廚房裝個cam幫下眼睇火。我諗佢都會知咩事, 只係講出來好聽啲。

水晶宮

回覆樓主:

仲有幾耐約?人質幾大識唔識講番比你知?

使唔開佢,我都會直接check. 我唔會同佢講理由。心照。

複式洋房

回覆樓主:

人質2歲幾,未識講得明白,就算識講,佢接放學都係得佢2個係街,搭地鐵返屋企,佢要報仇好多方法,見到地鐵有人咳,將我個仔推過去整病佢我都唔知,所以關係不能搞太差。

而家第2個約半年,仲有年半,屋企平時得佢同小朋友,聽有cam。

首頁

尾頁

跳至