自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔出聲je...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我5歲已明白生老病死,人在情在!

伯爵府

我覺得青春期時遇到親人過世先會悲傷吧

用戶要求終止服務

syne403 發表於 19-3-23 22:45
我覺得青春期時遇到親人過世先會悲傷吧

唔會真情流露,會收埋喺心,收埋先係最大傷害

公爵府

happybebebe 發表於 19-3-23 22:02
我想講,表達傷心唔一定係立即大喊同苦口苦臉。傷心,可以係好慢長咁影響一個人,透過各種異常行為去表露佢 ...

我故友走時小朋友8歲
上山時仲,跳脫活潑

但大半年後
開始不開心、成日喊,無安全感

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

人人都唔同

珍珠宮

回覆樓主:

九歲那年,公公過世。
我知道公公死了,但沒有悲傷。 到小六那年,某天下午,突然憶起公公生前點滴,淚流不止,覺得好醜(怕比人知自己喊),就趴在床上,頭埋在棉被中,嗚嗚的哭起來。心很痛,很不捨,甚至記得喪禮時,自己和表弟妹哈哈笑,覺得非常不堪。 到初中某年,夢見我和公公二人搭巴士。夢中的我發現公公在身邊,我好興奮,衝出口的第一句是: 公公,我好愛你! 公公呆了一下,笑了。 我急急再講:我話我好掛住你呀! 公公瞇瞇眼一直笑。 (回想起來也眼濕,夢境至今廿年了。)

所以嘛,沒有固定的答案,可能有一天,“叮”一聲,悲傷就來了。那一刻,突然長大了。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

用戶要求終止服務

貓頭雀 發表於 19-3-23 23:52
九歲那年,公公過世。
我知道公公死了,但沒有悲傷。 到小六那年,某天下午,突然憶起公公生前點滴,淚流 ...

本人親屬昏迷入院,年少時嘅我,一見到,我竟然係講啲九唔搭八嘅嘢,因為果刻我係不懂反應,從來未見過咁震驚嘅情景....唉

wcpcelia    發表於 19-3-24 08:55

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

懂的。我幼稚園時寵物去世,不停哭了一整晚,那種悲傷,到現在還記得。

伯爵府

happybebebe 發表於 19-3-23 22:09
對於有人話個細路同死者關係唔好,呢樣我可以話一定錯!

咁我可以話你知小朋友可能知死亡傷心,同時4/5歲左右已經會有希望父母離婚或其中佢關係唔好的死就可以冇咗呢位家人

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

Joball 發表於 19-3-23 23:23
我故友走時小朋友8歲
上山時仲,跳脫活潑

我識嘅都係咁。

我覺得這年紀的第一個反應是要學大人,而佢地心目中成熟的大人是不會哭,平靜,冇事一樣。可能有刻意扮開心,否定自己嘅情緒

大宅

回覆樓主:

人人唔同,
我啲親人死咗我都唔會悲傷

水晶宮

回覆樓主:

五六歲就應該知,但唔一定用嚎哭黎表達,甚至如常跳跳紮,其實可能係小朋友的渲洩方式,同意其他人講唔好單憑表面去判斷,注意佢心理變化同內心感受更加重要

珍珠宮

Cwa68 發表於 19-3-23 15:55
聽說有小朋友佢爸爸過身左
但個小朋友冇傷心
仲周圍玩

6~7歲都小學了,我家嘅細路會好明白喎,而且一家情緒肅穆,如果平日親子感情密切,點會感受唔到?

有次我99接我仔放幼稚園,就係公園遊樂場跌底損咗額頭,姐姐即捉阿仔返嚟叫車要返屋企,佢一見嫲嫲有血,大喊叫嫲嫲唔好死,救命呀,十字車嚟都唔肯放手。果年4歲到。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

但個小朋友冇傷心
仲周圍玩

冇話幾多歲,人人不同,死既對象唔同,反應亦不同。

珍珠宮

好心唔好再用有冇喊去judge 人啦,
台灣喪禮請人哭喪,你又覺得佢地傷唔傷心

tester5    發表於 19-3-24 08:40

珍珠宮

huiwo太太 發表於 19-3-23 17:20
小朋友3歲,同佢講生老病死,媽咪都會有一日死去,隻傻豬仲喊哂口,話唔要媽咪變老唔要媽咪死。
...

我覺得講生命課題好深入細節,佢地年幼可能難把握,但分離意識其實係好直接感覺到。
我姪仔姪女細時,家中隻狗患癌要安樂死,得三五歲人仔,爸爸就話第日天堂見,被佢地追問幾時去天堂探狗狗呀,一知唔得就喊,見教堂就跑去問;領返隻新狗,佢地堅持唔準用佐治仔嘅床鋪食物。抱住新歡又講,想想下又喊,搞足3個月。

水晶宮

但個小朋友冇傷心
仲周圍玩

小朋友與佢爸爸生前感情好嗎?
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

但個小朋友冇傷心
仲周圍玩

睇一個個人,唔否認有人會冇咩同理心。

但,有d人感情好豐富,有d人比較冷淡,而冷淡既,又唔表示佢唔傷心,只係唔表現出黎啫,可能佢傷心過喊出黎果個,亦比懂釋放自己情緒既傷心得較耐。

珍珠宮

goat 發表於 19-3-24 08:24
好心唔好再用有冇喊去judge 人啦,
台灣喪禮請人哭喪,你又覺得佢地傷唔傷心
...

請人哭喪係體面,等於打齋/搞祉禱告別,亦有麻將愛好者叫親友開幾枱,派對女王搞送別派對。
大人應該處理好孩子安排,有次我去喪禮,直情屏風圍咗一角係比班孫輩做功課打機,總之大人物到就出嚟鞠躬,叫聲人就是。咁咪免討論,現眼人前,人家感評亦唔怪得人。

首頁

尾頁

跳至