婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我大肚果陣我奶奶叫我落(未知男女),
而家生咗仔仔出嚟,
因為同另一半有啲事,我想離婚,
我係咪無權唔比佢媽見個孫?

我老公唔想離,我想離,
佢媽亦好大口氣叫我地離,
罵個c6仲留我依個女人喺度做咩。

如果分居,我一定帶埋個仔走

珍珠宮

回覆樓主:

有無權我都唔清楚,不過你嘅情況,唔想俾99見都好正常!

公爵府

angel.W 發表於 19-3-23 18:30
而家生咗仔仔出嚟,

法律上沒有規定祖父母的探視權,也就是說如果離左婚.....你晤俾祖父母探bb,佢地也無你符。但親生父親是肯定有探視權的。你可以規定他來你家探bb,or要必須有你在場的情況才可以探視bb。但為左bb有一個完整的家庭,你是否一定要離婚嗎? 有必要嗎? 有商量的余地嗎?

大宅

美之選468 發表於 19-3-23 18:39
法律上沒有規定祖父母的探視權,也就是說如果離左婚.....你晤俾祖父母探bb,佢地也無你符。但親生父親是肯 ...

我曾經有個post係講我老公玩交友apps,
以為原諒到,原來係好難放下,
但既然揀咗留下又生埋仔所以繼續一齊。

但最近又知道佢2017年尾做兄弟,
又識咗個姊妹,個姊妹有男朋友,
但我老公仲去溝人,
我問過個女仔,佢話我老公得閒會問有冇掛住佢,
又話掛住個女仔。當然依啲野我老公死口唔認。
佢媽亦講到仲留我依個女人喺度做咩,
我已經想分開

公爵府

angel.W 發表於 19-3-23 18:59
我曾經有個post係講我老公玩交友apps,
以為原諒到,原來係好難放下,
但既然揀咗留下又生埋仔所以繼續一 ...

你C6平日可以俾幾多家用你及bb ? 如果他可以俾到你很豐足的生活水準的話.....你就當打一份工啦 ? ,你C6只是你老板而己,老板有幾多個女友唔關自己事,自己只是打工溫錢而己。

大宅

美之選468 發表於 19-3-23 19:10
你C6平日可以俾幾多家用你及bb ? 如果他可以俾到你很豐足的生活水準的話.....你就當打一份工啦 ? ,你C6只 ...

結婚初初無家用,各有各洗,係之後先爭取到兩千至三千,我有工作,我亦有娘家,其實我生活都可以自給自足不需要靠人,所以佢媽講到我留喺度好似痴佢個仔咁

公爵府

angel.W 發表於 19-3-23 19:46
結婚初初無家用,各有各洗,係之後先爭取到兩千至三千,我有工作,我亦有娘家,其實我生活都可以自給自足 ...

吓.....要爭取先有2000~3000蚊? 快離婚。

侯爵府

畀面勳章

你C6會不會同你爭撫養權?就算撫養權之後歸你,父親仍然有權見,不過其他親友冇特定。

大宅

美之選468 發表於 19-3-23 20:05
吓.....要爭取先有2000~3000蚊? 快離婚。

我都知講出嚟都肉酸,佢話佢要供樓,我又有份收入唔錯的正職。 層樓唔係我名我當然唔會幫手供,同埋我份工收入好係我本事,點能夠話我收入好就唔比家用。之後就同我講水電都係佢比

大宅

o_____o 發表於 19-3-23 20:05
你C6會不會同你爭撫養權?就算撫養權之後歸你,父親仍然有權見,不過其他親友冇特定。
...

一定會啦,佢同佢屋企咁要面

公爵府

angel.W 發表於 19-3-23 20:10
我都知講出嚟都肉酸,佢話佢要供樓,我又有份收入唔錯的正職。 層樓唔係我名我當然唔會幫手供,同埋我份工 ...

如果他有樓?雖然只有他一人名,但香港的法律是當成夫妻共有資產的(不管他的物業是婚前還是婚後購買的(除非他可以證明到是由他父母俾錢)你可以要求法庭去拍賣此物業,然後要求他一筆過付清孩子的扶養費(有成功先例的)

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

美之選468 發表於 19-3-23 20:25
如果他有樓?雖然只有他一人名,但香港的法律是當成夫妻共有資產的(不管他的物業是婚前還是婚後購買的(除非 ...

道理上,樓主個老公好應該夾份贍養費養仔,但自己無供樓去分人層樓好似唔太好。除非樓主出買送同日常洗費,老公齋供樓,咁老婆間接幫手供左樓就應該分。
如果唔係反晒面,要佢每個月比贍養費養仔咪算囉

不過搞搞震賤男就算比人分左層樓都係抵死

大宅

SASA滾 發表於 19-3-23 23:12
樓主去搵律師傾吓。
我同事嘅朋友同你情況差不多,搞離婚時男方 特登爭小朋友撫養權,逼佢老婆自願放棄層樓 ...

謝謝,層樓我不打算分,因為我無份供,我最首要既係要撫養權,同膳養費。
不過有朋友驚我勝算唔大,話我老公果邊父母冇離婚,家庭齊整,有物業,
而我父母係離咗婚,我無物業,
擔心個官判比男家養。

大宅

bemybride 發表於 19-3-24 00:21
道理上,樓主個老公好應該夾份贍養費養仔,但自己無供樓去分人層樓好似唔太好。除非樓主出買送同日常洗費 ...

謝謝,層樓我不打算分,因為我無份供,我最首要既係要撫養權,同膳養費。
不過有朋友驚我勝算唔大,話我老公果邊父母冇離婚,家庭齊整,有物業,
而我父母係離咗婚,我無物業,
擔心個官判比男家養。

翡翠宮

angel.W 發表於 19-3-24 10:25
不過有朋友驚我勝算唔大,話我老 ...

BB多數跟媽媽,除非你又吸毒又坐監就難講
你穩陣都係比錢問律師
欣賞你吾分樓亦欣賞你決定行自己既路,當個老公係老板呢D所謂既option真係吾知當自己係乜

大宅

angel.W 發表於 19-3-24 10:25
不過有朋友驚我勝算唔大,話我老 ...
如果你有唔錯收入應該無問題呀,
不過就算判左比你,如果佢唔係公務員佢走數你都吹佢唔漲架!所以你都要有心理準備可能佢會玩野。
有無證據eg 對話記錄提過佢媽想你墮胎之類?
如果有咪試下話麻麻未必錫個孫

大宅

bemybride 發表於 19-3-24 12:02
如果你有唔錯收入應該無問題呀,
不過就算判左比你,如果佢唔係公務員佢走數你都吹佢唔漲架!所以你都要有 ...

佢同我都係公務員,
我冇證據顯示到佢媽講叫我落仔,
因為個女人大大聲時 在場聽到既人有ᴄ6, 同大伯,都係佢自己人,
仲有一樣野, 係我要出去產後檢查,ᴄ6打比佢問方唔方便睇一睇個孫,佢媽竟然話「有事先識打嚟搵我」,其實要咁計,真係錫個孫?
如果真係離婚我都會講

bemybride    發表於 19-3-24 17:01
bemybride    發表於 19-3-24 17:01

大宅

mini1204 發表於 19-3-24 11:54
BB多數跟媽媽,除非你又吸毒又坐監就難講
你穩陣都係比錢問律師
欣賞你吾分樓亦欣賞你決定行自己既路,當 ...

多謝,我唔煙唔酒冇不良嗜好。
都打算搵律師問問

男爵府

angel.W 發表於 19-3-23 18:30
而家生咗仔仔出嚟,

bb的爸爸有權可以見bb,其他人係無權㗎,就算離唔離婚都好,你有權比bb見或者唔見任何人

首頁

尾頁

跳至