自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

mlcbb 發表於 19-3-23 22:31
私了邊有得claim 保險... 警察無開file, 私下接受協議, 保險公司已經唔會受理...
...

係囉 。。。。。點解呢到jm 講嘅,同我所認知嘅claim燕梳咁大分別嘅。
仲講到好似可以無限任claim,直至到玩死對方為止咁嘅

伯爵府

無糖車厘子 發表於 19-3-24 13:27
私了有得claim
只系吾告佢
你可以問你agent

私了無報案…有得claim? 三保喎

伯爵府

無糖車厘子 發表於 19-3-23 22:09
佢吾私了上庭官判,判完佢賠幾多錢,賠完米佢自己搞佢d野
照等交通開file 見官
...

官判賠幾多?! 你經驗?

伯爵府

私了有得claim
只系吾告佢
你可以問你agent

車保條款有寫明如果無保險公司書面同意,而承認責任或答應任何賠償,保險公司有權拒絕任何賠償。

邊間車保咁好,咁都肯賠?

伯爵府

無糖車厘子 發表於 19-3-24 13:29
公正行報完系佢比錢先整,你agent教你比左再小額追?
無報警只系吾告佢不小心駕駛,同佢claim 吾claim保險 ...

如果要claim 保險,首先要等警察告完,法庭判左,保險公司先會開始理賠。前後起碼一年,係咪一年放架車係到唔整?

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

私了有得claim
只系吾告佢
你可以問你agent

要claim保險一定要報警開file, 仲要比埋報案編號,警方告邊個既信比保險公司

伯爵府

mlcbb 發表於 19-3-24 14:42
如果要claim 保險,首先要等警察告完,法庭判左,保險公司先會開始理賠。前後起碼一年,係咪一年放架車係 ...

非常正確。我架車舊年10月比人撞尾,到而家都仲未排期上庭,一日未判,一日都仲未可以追討。

仲要自己比折舊同墊底,比人撞都要跌錢,好無奈。

男爵府

mameme 發表於 19-3-24 13:39
私了無報案…有得claim? 三保喎

Sor,睇錯,我是全保

男爵府

Connielai 發表於 19-3-24 14:57
非常正確。我架車舊年10月比人撞尾,到而家都仲未排期上庭,一日未判,一日都仲未可以追討。

仲要自己比 ...

所以對家就知道,打死狗講價

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原廠報左價唔整好似要比返手續費,唔太記得,你可以打返廠問下。

至於claim對方,你買三保唔係全保,無論返原廠定出面車房,都要自己搵公證行做評估,先再整。

最後保留所有單據,等法庭判決,假如係對方錯,可以經小額錢債或區域法院追對方。

三保好多野要自己跟......

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

YuYuMother 發表於 19-3-24 17:25
原廠報左價唔整好似要比返手續費,唔太記得,你可以打返廠問下。

至於claim對方,你買三保唔係全保,無論 ...

請問,我係錯個方,要賠錢的一方
公了,已經收到信,警察話兩方都無錯,唔會告任何一方,我報左保險,保險公司係咪有理由完全唔賠對方?或只賠好小?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

gigi19810326 發表於 19-3-24 17:35

哎,我都唔太肯定,你報左保險,有無問返保險公司點安排?

如果已經收到信,警察話兩方都無錯,唔會告任何一方,按道理應該唔需要賠比對方?對方好大可能自己搞或claim自己保險比墊底費埋單

我都好有興趣知道,你問左可以話我知嗎?謝謝你

伯爵府

gigi19810326 發表於 19-3-24 17:35

全保無論自己啱定錯都可以claim保險, 吾洗自己拎錢出黎整車。只係如果自己啱可以claim番對方墊底費同保險吾會扣ncb。相反自己錯就無左ncb。3保就吾清楚

伯爵府

刑事證據不足,未必代表民事索償唔駛賠。不過公了,所有野都交俾保險公司,佢地有律師評估點做。你只係等結果。最差咪扣ncb 俾墊底。

男爵府

咁程序上如果唔私了
係米落口供 我搵公正行影相 比車房整車留單 等上庭 佢認罪 再入紙小額追佢?

水晶宮

heismama 發表於 19-3-25 00:25
咁程序上如果唔私了
係米落口供 我搵公正行影相 比車房整車留單 等上庭 佢認罪 再入紙小額追佢? ...

唔係。總之唔私了,你照報保險備案,因為官一日未判你都唔可以話絕對岩晒。差佬會開file, 之後排期等上court 由官判。其間雙方都要去兩次差館落口供,直到官判左邊個唔岩,對家會張所有文件比佢燕梳,至於你拎得返幾錢,就由對家保險同你傾。(如果你係勝算)至於你,係呢個過程,搵公証行影相開file. 搵車房整,keep 單⋯⋯etc. 用黎第日官判你勝算後比返對家保險公司拎錢。如果佢唔報燕梳,就先去小額果邊告佢。

男爵府

Kittymummy 發表於 19-3-25 00:52
唔係。總之唔私了,你照報保險備案,因為官一日未判你都唔可以話絕對岩晒。差佬會開file, 之後排期等上cou ...

請問如果我係被撞報左我保險會扣ncb嗎

水晶宮

heismama 發表於 19-3-25 00:58
請問如果我係被撞報左我保險會扣ncb嗎

唔會,燕梳公司只會Hold 起你NCB, 因為個官一日未判。如果你係勝算,到時燕梳公司自然會比返NCB 你。

男爵府

回覆 Kittymummy 的帖子

Tks 咁我報定我自己個份先 tks

首頁

尾頁

跳至