懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

陀第一胎,唔知道陪月係咪好重要,見多數人都會請陪月,好既陪月都好快full。

如果屋企有老爺奶奶幫手,咁仲需唔需要請陪月呢?
想聽下大家既意見呀~plz

男爵府

preciously 發表於 19-3-23 21:16
陀第一胎,唔知道陪月係咪好重要,見多數人都會請陪月,好既陪月都好快full。

如果屋企有老爺奶奶幫手,咁 ...

喱個問題好個人,關乎你願唔願意畀錢、屋企人畀唔畀你請、老爺奶奶可唔可靠等等。我會prefer請,因為由個外人話事,減少磨擦,反正公司有出糧畀我,我咪請陪月囉。

珍珠宮

呢個都要睇番你嘅實際情況

大宅

我覺得有需要,產後荷爾蒙變化,情緒可能都會起伏好大,搵個外人幫手照顧你,有咩睇唔順眼都可以講出聲。再者,老爺奶奶主要係負責玩孫,佢哋煲嘢食俾你嗰套又或者係湊BB嗰度你都未必滿意,最後只會自己谷氣,呢啲錢唔好慳:)

別墅

cometingliu 發表於 19-3-23 22:51
喱個問題好個人,關乎你願唔願意畀錢、屋企人畀唔畀你請、老爺奶奶可唔可靠等等。我會prefer請,因為由個 ...

Icic~睇尼請左坐月舒服好多

別墅

GCHK 發表於 19-3-23 23:29
呢個都要睇番你嘅實際情況

別墅

mrs.suen 發表於 19-3-23 23:51
我覺得有需要,產後荷爾蒙變化,情緒可能都會起伏好大,搵個外人幫手照顧你,有咩睇唔順眼都可以講出聲。再 ...

睇左你既意見之後,覺得要盡快揾陪月謝謝你

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我生左幾個月,生之前我都好大聲話覺得唔需要陪月,如果而家你問我,我會答你,我一定會請! 我自己湊真心辛苦,我99肯幫手但我唔放心,佢比較唔注重衛生,同埋唔小心.... 我自己一個湊又無姐姐,頭兩個月崩潰咁滯 而家就好d 啦 bb 又大左d 又上手左
大事化小, 小事化毛.........

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

mrs.suen 發表於 19-3-23 23:51
我覺得有需要,產後荷爾蒙變化,情緒可能都會起伏好大,搵個外人幫手照顧你,有咩睇唔順眼都可以講出聲。再 ...

真心同意!如果你99肯聽哂你講又或者你信得過佢的話,又有體力日日幫到手的話,都可以唔請,但多數99都只會堅持自己果套 佢最大理由係佢湊大左你老公 所以佢覺得佢果套係岩

大宅

回覆樓主:

經歷過第一胎的地獄坐月(個女日喊夜喊唔瞓覺,無人幫到手,阿媽話煮午餐俾我但中午1點都未見人,99係識叫我食薑醋食薑醋,再唔係就打嚟依依哦哦問長問短。。。。。)

所以我第二胎一照到閃閃就即搵陪月

大宅

kmbb519 發表於 19-3-24 00:11
真心同意!如果你99肯聽哂你講又或者你信得過佢的話,又有體力日日幫到手的話,都可以唔請,但多數99都只 ...

係呀,99都出於善意,你話佢又唔好意思,都係俾佢同bb玩下算啦,大家都唔會咁辛苦:)

珍珠宮

mrs.suen 發表於 19-3-24 00:31
係呀,99都出於善意,你話佢又唔好意思,都係俾佢同bb玩下算啦,大家都唔會咁辛苦:)
...

係,始終同比錢請返黎的有分別

大宅

對我黎講陪月好重要!個陣好彩有佢幫我坐月!
我身邊好多朋友為左慳錢無請到陪月,話屋企人拍哂心口幫佢坐月,坐月頭幾日已經好後悔,因為所有野都係佢做哂。

水晶宮

回覆樓主:

對我黎講好重要。
咩都唔識。
陪月3餐搞掂。
搞掂我孖寶。
請足5.5個月24小時。

唔會比6299幫手答咀。第一個月返左屋企之後無比佢地or 我自己relatives黎,除左我呀媽,過黎睇頭睇尾。

我有朋友唔請,話呀媽識,坐月3餐都要外賣

別墅

我私家醫院生,陪月,紮肚都做晒!

但我可以好好好堅定話,陪月錢係最值得使既! 一個有經驗既陪月幫無知既新手媽媽渡過頭一個月既力量真係唔好睇少... 有冇產後抑鬱症都睇矩呀!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

睇經濟喇,如果經濟OK,請多個人幫長輩手都唔錯吖。

複式洋房

邱優 發表於 19-3-24 09:00
對我黎講陪月好重要!個陣好彩有佢幫我坐月!
我身邊好多朋友為左慳錢無請到陪月,話屋企人拍哂心口幫佢坐 ...

請問你介意pm我你陪月既資料嗎?

複式洋房

我宜家坐緊月可以話你聽十分重要

第一日返到屋企,陪月未到,我地新手淨係餵奶換片都那手唔成勢

第二日陪月到,日間餵奶/幫BB同我沖涼/換片/煮三餐/煲代茶上奶湯,咁我地先安心同舒服少少

如果有能力應該請哂日間晚間陪月就最好,我宜家夜晚餵奶同換片都嘔血咁滯,凌晨點半,四半,七半三餐奶,每餐餵奶一個鍾,換片仲要睇開大開細有冇漏先決定玩幾耐,完全冇時間訓教

別墅

preciously 發表於 19-3-23 21:16

如果屋企有老爺奶奶幫手,咁 ...

一定要請!我二月中生B,諗返如果呢個幾月冇陪月,我諗我已經產後抑鬱,呢啲錢唔好慳,

唔好靠四大長老,大家年代唔同,佢用返以前果套去湊B,我諗你都未必接受到

複式洋房

其實係有需要
不過我自己好唔鍾意有外人喺屋企
同埋入左個陪月黑名單group
見倒啲case有啲陪月都好麻煩
所以一早放棄左
但我媽咪到時會黎我度住陪我湊b
所以我都好放心
每個人情況唔同啊

首頁

尾頁

跳至