自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

30仲話早?20未讀完書嫁人就話早啫!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Koala_Chu 發表於 19-3-23 22:36
我26結婚, 28生囡, 算早, 亦都好似樓主所講, 玩得少

當朋友囝囡重係讀緊幼稚園, 初小... 我兩個囡已經讀中 ...

係囉,我同你結婚生小朋友嘅時間一樣,我個仔今年都中五,我都覺得開始無以前咁困身,除咗平日工作同家務外,會有時間做吓自己鍾意嘅事,再諗吓過多幾年,個仔更加完全唔需要你再理會佢啲嘢,但有啲朋友嘅小朋友仲細真係仲有排捱,所以我覺得時間都幾適合!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

991129 發表於 19-3-24 15:40
係囉,我同你結婚生小朋友嘅時間一樣,我個仔今年都中五,我都覺得開始無以前咁困身,除咗平日工作同家務 ...

每個人選擇唔同, 有d人覺得後生時唔玩, 留番老咗先嚟玩? 睇吓你想要d咩囉! 年紀大去遊山玩水又有另一番體會

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我25歲結婚,26歲生女,今年個女入u我都就甩身
我身邊d朋友仔大女大開始兩公婆享受人生
我妹遲婚細仔先幼稚園,佢都話有排捱到佢地大

珍珠宮

豬C9 發表於 19-3-23 22:17
30歲就結左,依家見到d30幾歲後生女起fb post d相好羨慕,一陣又去旅行一陣又去食好野。身邊幾隻兵企左右。 ...

我廿尾結婚,婚前自由自在背包旅行,三十頭生仔,暫時仲覺得叫剛好(早小小生仔也可)。阿仔依家大d, 自己4X仲有d精力時間可以找自己興趣。
當然未必有廿零3X歲咁活躍啦。但又冇乜覺後悔。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bik1229 發表於 19-3-24 09:22
我同你一模一樣,依家一個大學,一個就DSE,我啲同齡朋友仲攪緊呈分試。

我今年四個trip,兩個兩公婆,其 ...

黎緊4月賣甩兩件去大阪
5月阿仔學校突然放假,一家4口又去個short trip

俾我揀多次,就算遲幾年結婚都只係想事業搏殺。少壯不努力,老來成家有排捱!早個星期至計過淨係我女咁多年學費共80萬(x2即兩件學費都百幾萬,慶幸細個有努力,今日至有選擇,我都會咁教仔女)

男爵府

30歲一啲都唔早,早生遲生各有利弊。

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

三十歲唔早啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

無比較係最好

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

結咗婚一樣可以去旅行, 食好野

象牙宮

回覆樓主:

咁仲早,我22歲添呀

伯爵府

想生BB熱投

30幾重叫做後生女架?

大宅

我21歲生仔,而家個仔21歲,我42歲,都幾好吖,雖然青年時冇得玩,要揍仔,但而家仔大個,我都好自由,先苦後甜,我覺得好好,個仔又同我冇代溝,好似姐弟咁,我覺得早啲好

子爵府

膠舖定打錯字?

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

有事無事走嚟放負POST.

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

30唔算早啦
其實佢地過三字都未結婚,正常叫遲婚啦~以前既年代已經叫剩女
而且35歲算高齡產婦了!
當你d細路已經上大學,佢地可能先岩岩排緊幼稚園。

早生早脫身,我就選早生

大宅

豬C9 發表於 19-3-23 22:17
30歲就結左,依家見到d30幾歲後生女起fb post d相好羨慕,一陣又去旅行一陣又去食好野。身邊幾隻兵企左右。 ...

30歲不算早了

男爵府

如果要生仔,一d都唔早
如果生多過一個,最好早d添

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

30歲差唔多啦。。仲想點喎。。7老8拾先嫁咩。。

大宅

我都未覺得後悔(18歲結婚19,20歲分別生咗2個),係有時會妒忌人哋後生時可以周圍去玩,但依家我仔已經考DSE,見到d朋友依家先生仔,我反而覺得有d高興
我係驅魔人媽媽

首頁

尾頁

跳至