懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問各位屋企有養貓嘅媽媽 喺懷孕時期有咩需要注意?到BB出世後係咪要將佢哋先隔離一排?

好緊張 事關我屋企有五個貓大佬!

別墅

nutellalala 發表於 19-3-24 06:02
請問各位屋企有養貓嘅媽媽 喺懷孕時期有咩需要注意?到BB出世後係咪要將佢哋先隔離一排?

好緊張 事關我屋 ...

我屋企有2隻主子,從來唔餵食生肉,先生在家會幫手清理主子便便及幫主子擦屁鼓。先生不在家,我會用即棄手套剷便及幫主子擦屁鼓。每日清理屋企毛髮、抺地打掃。

朋友剛剛生左bb,並沒有分隔bb同主子,因為主子未見過bb,反而會驚左bb自行遠離。之後過左一星期情況先有改善。

別墅

shashatin1234 發表於 19-3-24 07:23

我屋企有2隻主子,從來唔餵食生肉,先生在家會幫手清 ...

我屋企都有兩隻主子喔。 你的主子會唔會好加bb 走過去望呀?我驚第時主子會爪傷bb(emoji)

別墅

抓傷嗰d我都冇咁擔心 因為佢5隻野係膽小如鼠
初頭應該會遠觀敵情 所以只要有我哋在場監管應該冇咩事
我比較擔心嘅係如果小朋友氣管敏感或哮喘 我一開始唔會知道 到d貓貼近佢先病發咁如何是好

複式洋房

我都有隻主子,想問你地有無做弓型蟲test?

大宅

我陀BB前已有兩隻貓。知道有咗後就冇再做剷屎官了,怕會惹到弓型蟲。
BB出世後一直冇隔離過,只係叫佢餵完貓咪要洗手。而家BB兩歲半了,比同齡小朋友很會照顧人,有愛心,又唔怕小動物

複式洋房

你哋俾唔俾主子一齊瞓呀,我依家主子有時都仲係會喺我個頭頂嗰度瞓覺你哋呢?

複式洋房

我家有3主子,無特別呀~好似平時咁,唯一就係老公負責做鏟屎官(emoji)3個主子都好痴我,不過不嬲都無一齊訓架~

別墅

懷孕期間一定吾可以接觸貓隻糞便,有冇弓形蟲都好,但一定有菌,帶即棄手套都要帶手術用果種,而吾係煮食用果種,因為煮食用嘅即棄手套係有一定嘅穿透力,阻隔吾到細菌。另外小朋友返左屋企前一個星期要徹底打掃屋企,同將貓困係一間接觸吾到bb嘅房間,因為吾理bb有冇對貓毛過敏都好,始終要避免貓毛阻礙氣管呼吸嘅風險,而且當bb一個月大嘅時候先慢慢放貓貓同bb接觸下。因為我本身都有兩隻短毛貓,已經吾太會甩毛毛果種,但bb出世之後經常都係bb身上同bb用品上都揾到貓毛(例如:紗巾),所以最後bb都敵吾過鼻敏感。

別墅

yuukbbi 發表於 19-3-25 09:25
懷孕期間一定吾可以接觸貓隻糞便,有冇弓形蟲都好,但一定有菌,帶即棄手套都要帶手術用果種,而吾係煮食 ...

而且貓毛有一定嘅細菌存在,而且多過狗。因為狗都會用冲涼液冲涼,但貓好少真係用到冲涼液,通常靠貓自己用舌頭去清潔身體,但貓都會 全身舐,變相將排泄位嘅細菌都帶到整個身上,所以要更加小心處理同bb嘅相處

別墅

我31週 琴日臨生前仲幫四隻貓沖白白剪指甲,但佢地有三隻都係幼貓,一隻成貓,脾氣好臭,好難搞我12週時遇上山竹颱風 仲出去救左兩隻浪浪 佢地好鍾意起我啲bb用品附近趴住 同埋鍾意痴我個肚

男爵府

Elmomanman 發表於 19-3-24 13:27
你哋俾唔俾主子一齊瞓呀,我依家主子有時都仲係會喺我個頭頂嗰度瞓覺你哋呢?
...

我一路都同貓一齊瞓同一枕頭
依家第二胎,無事

男爵府

入院帶紗巾或毛巾比bb用
出院前比貓大爺習慣下先

男爵府

yuukbbi 發表於 19-3-25 09:25
懷孕期間一定吾可以接觸貓隻糞便,有冇弓形蟲都好,但一定有菌,帶即棄手套都要帶手術用果種,而吾係煮食 ...

你bb有鼻敏感係check左關貓毛事?

別墅

bbbbb001 發表於 19-3-26 00:29
你bb有鼻敏感係check左關貓毛事?

吾關,係天生呼吸系統比較差。加上bb未大,小心處理會好小小,所以要隔離貓貓等牙b一歲先可以放返埋一齊,而且貓毛好易吸入鼻,始終養得貓嘅都好難避免身上冇貓毛。有啲就會用蚊帳覆蓋bb床等貓毛入吾到去牙b個環境,但始終蚊帳通風係差小小,我就寧願困貓入另一間獨立房。

男爵府

yuukbbi 發表於 19-3-26 06:00
吾關,係天生呼吸系統比較差。加上bb未大,小心處理會好小小,所以要隔離貓貓等牙b一歲先可以放返埋一齊, ...

如果你見個初生BB都應該知道
所謂貓毛其實比起紗巾或者毛巾上邊嘅纖維係大/粗幾多倍
如果貓毛都阻到鼻孔呼吸,又或者入到鼻哥窿,你諗下有幾多野入到個鼻哥窿?

不過你點做係你個人選擇,但貓毛會影響呼吸呢件事唔成立亦都冇研究證實

我建議樓主唔好隔開貓見bb,保持清潔就得

男爵府

我屋企都係5隻貓主子
晚晚同佢地訓
其實冇餵佢地食生肉, 就冇咩大問題
多D幫佢地抹手抹腳, 減少細菌, 同保持屋企清潔

別墅

bbbbb001 發表於 19-3-26 09:21
如果你見個初生BB都應該知道
所謂貓毛其實比起紗巾或者毛巾上邊嘅纖維係大/粗幾多倍
如果貓毛都阻到鼻孔呼 ...

我自己個小朋友都係初生
無錯貓毛係粗大過纖維,但你幾時有晨過紗巾會甩纖維?如果毛巾會甩纖維嘅應該都係用左啲吾適合bb用嘅毛巾,正如大人有啲衫會起毛粒,有啲吾會一樣。
試淋下,貓毛一日甩數百條,只係吾想到時牙b嘅囗鼻都有,阻礙呼吸。
仲要記住bb個個體質吾同,只係純粹避免事件嘅發生而作一個提醒。吾通你又可以一口咬定係吾會存在依個問題?
加上,個個都知湊住個初生b又有幾多時間做清潔?除非有其他屋企人幫手湊。

男爵府

yuukbbi 發表於 19-3-26 19:35
我自己個小朋友都係初生
無錯貓毛係粗大過纖維,但你幾時有晨過紗巾會甩纖維?如果毛巾會甩纖維嘅應該都係 ...

自己睇,相中衣物纖維根本無處不在,你估好似甩貓毛咁”難”咩?貓毛比起呢張相嘅纖維粗好多倍,好難好似微塵咁樣阻到BB呼吸。

係你自己無證實就話係貓毛阻住呼吸,既然件事根本冇發生度,但你又堅持要「提醒」貓毛會阻住呼吸,咁好明顯要舉證嘅係你唔係我

別墅

bbbbb001 發表於 19-3-26 21:41
自己睇,相中衣物纖維根本無處不在,你估好似甩貓毛咁”難”咩?貓毛比起呢張相嘅纖維粗好多倍,好難好似 ...

請你睇真啲衣物嘅纖維係依附係衣物上,但你又幾可可以係口鼻附近揾到纖維???定係你圖中嘅物品本身的物料已經吾太好?但貓毛係周圍飄架,微塵更加吾會阻礙到bb呼吸啦,粒子愈細係愈容易通過呼吸道,通過得到嘅嘢又點會造成阻塞丫,寧可信其有,不可信其無。只係作善意嘅【提醒】,【提醒】又何需舉證?吾通獸醫提醒我,我又要話你知?吾通有人試過,我又要開名道姓通知你?吾通有雞先定有蛋先又可以【 舉證】?

首頁

尾頁

跳至