自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

上年12月腳踝扭傷,已第一時間睇鐵打,睇症七次,針灸兩次,常在家拉筋,但每日都痛,有時行得耐仲會腫同硬晒,按落去都係痛,依兩日條腰都有點痛,請問有冇人有過經驗,應如何是好?謝謝

子爵府

回覆樓主:

要照X光,睇吓係咪曾經有骨折

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

吉蒂0603 發表於 19-3-24 11:45
要照X光,睇吓係咪曾經有骨折

係,已照,冇骨裂

複式洋房

回覆樓主:

韌帶可能有事

琥珀宮

coffeejoeybb 發表於 19-3-24 11:39
上年12月腳踝扭傷,已第一時間睇鐵打,睇症七次,針灸兩次,常在家拉筋,但每日都痛,有時行得耐仲會腫同硬 ...

我覺得要完全唔好用力,比時間佢復完。

珊瑚宮

coffeejoeybb 發表於 19-3-24 11:39
上年12月腳踝扭傷,已第一時間睇鐵打,睇症七次,針灸兩次,常在家拉筋,但每日都痛,有時行得耐仲會腫同硬 ...

消腫未?未消腫冰膚。消腫后-無野做,得閑細細力用按摩膏按膚。(梁華都幾好用)
(我腳骨列都只做了幾次跌打,$400幾一次,無做針灸-知道無用)。看下跌到醫師跟手返家照板煮碗)

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

12312 發表於 19-3-24 12:17
消腫未?未消腫冰膚。消腫后-無野做,得閑細細力用按摩膏按膚。(梁華都幾好用)
(我腳骨列都只做了幾次 ...

明白,因為成3個幾月,有點擔心,行得多企得耐都會痛,基本每日都痛,所以想尋求解決,謝謝。我都已經一心留家養傷了 。

男爵府

coffeejoeybb 發表於 19-3-24 12:19
明白,因為成3個幾月,有點擔心,行得多企得耐都會痛,基本每日都痛,所以想尋求解決,謝謝。我都已經一心 ...

有時long高隻腳少少等血氣運行

珊瑚宮

coffeejoeybb 發表於 19-3-24 12:19
明白,因為成3個幾月,有點擔心,行得多企得耐都會痛,基本每日都痛,所以想尋求解決,謝謝。我都已經一心 ...

整到骨列1個多用后才知骨列, 還要是政府照x-ray才知骨列。
醫院護士說我好忍得。2個幾月后,我去了台灣玩水、玩浮潛。

珊瑚宮

冰膚消腫非常幫到復原。(而且吾使錢)

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

12312 發表於 19-3-24 12:30
冰膚消腫非常幫到復原。(而且吾使錢)

好謝謝,那我都試下每日full下,我現在係每日用脈衝貼,按返鬆d跟,因為一出完街,腳根就脹同緊

珍珠宮

你都好,可以休養,我仲要返工,又要爬上爬落filing

我一隻腳已六個月,間中小痛,另一隻腳新傷,冇腫冇睇,自己捽!

伯爵府

我都試過,不過照xray後冇發現骨裂,跟住每星期睇物理治療,都要個零兩個月先完全唔痛。但係一落雨天都會feel到有yuen痛

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

三個月都仲痛唔好忽視,再去睇睇醫生或物理洽療師

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

鐵打dum症,細個同你一樣腳踭部位,醫咗大半年都唔好,唔會再信鐵打。
最近試過,用冰連fu 三日,消腫,瘀血浮出,過幾日好番。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

紫翹 發表於 19-3-24 12:33
你都好,可以休養,我仲要返工,又要爬上爬落filing

我一隻腳已六個月,間中小痛,另一隻腳新傷,冇腫冇 ...

我本身返ptm,但因為需要企,日日痛,我唔想咁就一世,所以辭工休養

珍珠宮

coffeejoeybb 發表於 19-3-24 12:36
我本身返ptm,但因為需要企,日日痛,我唔想咁就一世,所以辭工休養

我都痛架,不过忍到

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

coffeejoeybb 發表於 19-3-24 12:32
好謝謝,那我都試下每日full下,我現在係每日用脈衝貼,按返鬆d跟,因為一出完街,腳根就脹同緊
...

消腫未先?未消腫才冰膚。
消腫后我用梁華按摩膏按摩。平時小行,只是落街買下餸。(千其米卒興佢)

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

MM2H 發表於 19-3-24 12:34
三個月都仲痛唔好忽視,再去睇睇醫生或物理洽療師

都已經著手搵梗咩程序,可以得到政府轉介骨科既信,但要排街症再轉介,方圓百里都冇位,都諗梗去唔去私家物理治療喇。

首頁

尾頁

跳至