自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

樓主,算啦,吾好追,勸你盡快忘記件事好好生活
怪只怪自己天真,以為親生兄弟姊妹吾會咁邪惡,殊知愈親愈邪惡。我個人經驗,愈早忘記愈早 move on 你生活愈愉快。

禁止訪問

侯爵府

難相處 發表於 19-3-24 16:06
唔膠,我朋友一模一樣,兩姐弟,同樓主一樣大陸樓,最後兩姐弟一刀兩斷,朋友只怪自己太天真。
...

當年代兄弟間較重親情,我C6朋友佢係幫細媽幾個仔(佢自己說:小時細媽對他不好,只是同根生,所以都幫),斷後,結果全沒來往, 佢以過來人建議C6不要太放心他們,不要無了期幫.為自己留後著

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

子爵府

回覆樓主:

宜家啲樓巿咁貴,你要返間屋,佢住邊呢?佢肯佢老婆都未必制,嫁佢時有層樓,宜家連間屋都無埋,所以比返你係無可能架啦,早廿年幾萬蚊一層樓佢未必會同你爭,你哋都係覺得唔值錢所以無當一回事,宜家升到八百萬就開始著急。
呢啲涉及白紙黑字嘅法律文件,一定要清清楚楚,屋企人都咁話,而且大陸法例又唔熟,揾到律師可能都係隨時坑你一筆,到頭來又係一場空。

男爵府

洋洋 發表於 19-3-24 16:34
我都試過夾份,好麻煩,冇下次
1991年開始買樓出租,換咗幾次,
1999年又換,我兩個姑9見我地一直換大,一 ...

佢地唔係仲想分錢掛!

侯爵府

mimikitty28 發表於 19-3-24 16:26
30幾年前買落,前2年先比返3,5萬你地 咁個廿幾年你地又不聞不問,豆零都無收過期間仲出錢2次裝修間屋,如 ...

此兄弟已叫有付出! C6果D暫時係,有個係有車有屋,成日旅行,日日夜PO

前2年先比返3,5萬樓主兄弟
出錢2次裝修間屋

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

子爵府

完全不可信! 30多年前即係80年代, 即使在40年前嘅1979年, 八萬蚊最多應該只係買到一間冇lift嘅樓仔, 去到80年代前同中, 一般普通嘅上車盤應該係七百到一千蚊呎, 居屋都要十萬以上 , .... 仲要話 八幾年嘅8萬蚊樓, 到而家去到值過千萬, 作料唔該都做下功課先啦!

大宅

fish_1118 發表於 19-3-24 14:11
大陸樓

大陸產權同香港唔同,佢係跟房產證上嘅名,冇帶人持有哩樣嘢,根本你哋同政府落佢名果一刻就已經表示層樓係佢100%擁有,邊個出資大陸係唔會理。而家法律途徑上,最多可以追三十幾年借款嘅利息,但都要有白紙黑字借條先得。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

fish_1118 發表於 19-3-24 13:49
大陸樓!

明晒

大宅

落得b個名先買到,即係b個名真係值咁貴。你地又唔緊,無文件,好似唔預層樓會升咁,真係無仇報呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

近兩年先比番個幾萬蚊,擺明昆你地!但名係佢,睇怕都難追!

大宅

fish_1118 發表於 19-3-24 13:05
真人真事,大家俾啲意見。

3X年前同2兄弟夾份買深圳大陸樓,兄弟A出咗5萬,我出咗3萬,兄弟B就無出錢,但 ...

明白了
係3兄弟

禁止訪問

大宅

南山而家已經係豪宅區,值千萬差唔多,我覺得既然大家係親兄弟,不如搵埋d長輩大家坐底傾,如果傾唔埋起碼大家都知佢係咩人...

水晶宮

grawong 發表於 19-3-24 17:04
完全不可信! 30多年前即係80年代, 即使在40年前嘅1979年, 八萬蚊最多應該只係買到一間冇lift嘅樓仔, 去 ...

可信、大陸d樓可以賠好多、我地屋企都有、人都未、都預左無

禁止訪問

男爵府

我信架,我老豆都係因為錢同兄弟反目,差D打官司。呢個社會好常見啦下話。
樓主除非穩到證據證明你有份出錢,如果唔係就當呢D錢掉落咸水海啦。
但個心就肯定唔舒服架啦,同兄弟B傾下俾翻一筆錢你地,大家以後各走各路啦。

珍珠宮

張就仁 發表於 19-3-24 14:47
係南山好值錢,好方便

89年香港人心惶惶,好多人走佬移民去外國,當時深圳南山區應該還是挺落後荒蕪的,肯反向而行去南山買樓,真的夠眼光和決斷!

我去年在深圳博物館看過「改革開放四十年」的展覽,以前深圳周邊真係超級落後的,一大片一大片的荒地。

珍珠宮

木土土 發表於 19-3-24 14:23
當時唔用B既名,只用你同A名,也可以買到呢間屋嗎?

無B,你地會投資呢間大陸樓嗎?

理性又冷靜的分析。

感性方面,確實又是人性、親情的考驗,很老土的故事。真是天下無新事。

男爵府

越親越唔好有錢葛。呢嗰世界唔熟唔食。

首頁
45678...10

尾頁

跳至