網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

第一次淘寶,打算買風扇燈,睇咗網上教學,頭暈眼花(emoji)中

大宅

我用淘寶直送, 覺得價錢OK, 唔知係咪平. 價錢比你參考, 剛淘咗42"風扇燈, 直送運費RMB85 上門另外收HK$20, 我星期四上午落單, 星期六下午送貨了.

男爵府

sealspeaking 發表於 19-3-24 18:24
我用淘寶直送, 覺得價錢OK, 唔知係咪平. 價錢比你參考, 剛淘咗42"風扇燈, 直送運費RMB85 上門另外收HK$20, ...

係菜鳥嗎?我訂咗四盞風扇燈,再加六個吸頂燈,問題係房企平日無人收件(未入伙) 先唸住係附近自取,但發現有點私集的自取點有重量限制,依家唔知點搞好,一頭煙

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

新世代有麗貞商場自提。
http://www.hkrefill.com/user.php ... ;code=kbay_richland

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

kennyskhui 發表於 19-3-24 19:51
係菜鳥嗎?我訂咗四盞風扇燈,再加六個吸頂燈,問題係房企平日無人收件(未入伙) 先唸住係附近自取,但發 ...

有冇JM 可以幫忙指點下咁樣情況點做好,我上門,自取都行,運費唔駛最平

男爵府

andyman 發表於 19-3-24 19:52
新世代有麗貞商場自提。
http://www.hkrefill.com/user.php?act=selftake_chargedetail&code=kbay_richland ...

請問有限重量嗎?我見到多寶,每單上限10 公斤,我咁多燈實超過

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kennyskhui 發表於 19-3-24 19:57
請問有限重量嗎?我見到多寶,每單上限10 公斤,我咁多燈實超過
呢樣唔知喎, 但我有日在我呢邊自取點見到件貨係浴室寶, 問下個店員, 佢話呢件貨50KG。你可以旺旺新世代問下呀。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

andyman 發表於 19-3-24 20:11
呢樣唔知喎, 但我有日在我呢邊自取點見到件貨係浴室寶, 問下個店員, 佢話呢件貨50KG。你可以旺旺新世代問下 ...

(emoji),唔該

大宅

kennyskhui 發表於 19-3-24 19:51
係菜鳥嗎?我訂咗四盞風扇燈,再加六個吸頂燈,問題係房企平日無人收件(未入伙) 先唸住係附近自取,但發 ...

集運我用開神州, so far ok, 有大貨物(超重/大件物品)專綫, 網頁資訊如下:

你可以同客服溝通吓先 https://item.taobao.com/item.htm ... 96ccfTCrjKx&id=532852070066&ns=1&abbucket=14#detail

溝通好認為OK 可以喺 https://www.szjy188.com 開個account, step by step 集運, confirm order, 畀錢, 然後就送貨/自提.

10件貨咁多, 又重又大件, 送貨好啲喎. 我兩把風扇燈 用1架手推車疊高都"tup tup冚" 純屬個人意見!!

男爵府

sealspeaking 發表於 19-3-24 22:15
集運我用開神州, so far ok, 有大貨物(超重/大件物品)專綫, 網頁資訊如下:

你可以同客服溝通吓先 https: ...

我都想送貨,但驚控制唔到l 時間,如果可以控制到周六日,最多我成日係度等開門俾他

大宅

kennyskhui 發表於 19-3-24 22:25
我都想送貨,但驚控制唔到l 時間,如果可以控制到周六日,最多我成日係度等開門俾他
...

好多時送貨大哥都突然打電話嚟話喺附近,我會叫佢另約日子,屋企邊會有人成日喺到 佢星期六有送貨的
我亦試過預先打電話去香港客服(網頁有電話資料),叫佢mark底星期六送貨,OK!

男爵府

kennyskhui 發表於 19-3-24 22:25
...

好灰,以前見人淘,好似好易,到自己搞咗成日都搞唔掂,好多問題

男爵府

sealspeaking 發表於 19-3-24 22:30
好多時送貨大哥都突然打電話嚟話喺附近,我會叫佢另約日子,屋企邊會有人成日喺到 佢星期六有送貨的 ...

唔該曬,放心多了,好驚到時無人係度,唔知點算

大宅

kennyskhui 發表於 19-3-24 22:31
好灰,以前見人淘,好似好易,到自己搞咗成日都搞唔掂,好多問題
...

試吓試吓就得, 玩玩吓淘上癮添

禁止訪問

禁止訪問

大宅

kennyskhui 發表於 19-3-24 19:57

最好不要用「多寶」,負面評價多。如多貨再加上大件野有機會計體積費,建議用「點對點」集運,但此集運只有送上門服務。你可以註明送貨前致電通知。

複式洋房

kennyskhui 發表於 19-3-24 17:41
第一次淘寶,打算買風扇燈,睇咗網上教學,頭暈眼花(emoji)中

611easy有自提點,用開幾次,都幾ok
九龍灣-麗晶
九龍灣宏光道麗晶花園商場2樓218-19分舖

大宅

PearheadNg 發表於 19-3-28 08:50
611easy有自提點,用開幾次,都幾ok
九龍灣-麗晶
九龍灣宏光道麗晶花園商場2樓218-19分舖

我第一次用佢,1點收左件成日都未顯示到庫平時係未咁

複式洋房

香寶 發表於 19-3-29 18:22
我第一次用佢,1點收左件成日都未顯示到庫平時係未咁