自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有咩好選擇?
同屋企人去family trip,佢地未去過歐洲
唔購物觀光為主
多謝見多識廣的bk jm教路

珍珠宮

「搭」

珍珠宮

再者,無日數?

琥珀宮

畀面勳章

最方便係鄰近既法國或義大利

男爵府

chanchanmichell 發表於 19-3-24 21:26
有咩好選擇?
唔購物觀光為主

你觀光方面,想看什麼類型先,還有要顧及個國家要好近瑞士才可以嗎 交通要考慮嗎?如想看皇宮丶皇宮花園丶城堡,維也納也不錯,有個舊城區,hallstatt個鹽洞也是好體驗。慕尼黑丶斯圖加特又有平治丶寶馬博物館,拜仁主場安联球埸丶集中營博物館,慕尼黑也近瑞士,又可去新天鵝堡

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

瑞士附近國家一係意大利,一係德國,一係法國。我會選意大利,只係個人喜愛。

伯爵府

chanchanmichell 發表於 19-3-24 21:26
有咩好選擇?
唔購物觀光為主

如果睇風景為主,可以搭德國or奧地利,其中圍繞博登湖一帶被3國包圍,湖光山色 ,好值得一遊

珍珠宮

由Basel 可以day trip 去 法國Colmar 同德國黑森林(Freiburg 入,去Triberg)

男爵府

回覆樓主:

我上次搭左奧地利。如果未去過歐洲,搭法國或意大利都唔錯。純打卡,可半日去埋列支(超無野睇,但寄左張post card,又多一國)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有咩好選擇?
唔購物觀光為主

幾時去先?暑假既話一定要北上,避熱浪。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

北寄貝 發表於 19-3-24 22:43
我上次搭左奧地利。如果未去過歐洲,搭法國或意大利都唔錯。純打卡,可半日去埋列支(超無野睇,但寄左張po ...

唉,我差d 去到列支,最後唔夠時間去唔成。呢世都唔知仲有冇機會再去。

瑪瑙宮

Conybrownbb 發表於 19-3-24 22:05

如果睇風景為主,可以搭德國or奧地利,其中圍繞博登湖 ...

我去果陣日日天陰,勁失望,勉強見到個湖既對面。 我見人地d 相超級靚。

日日食特產黑森林蛋糕至開心番。

伯爵府

bosch 發表於 19-3-25 04:43
我去果陣日日天陰,勁失望,勉強見到個湖既對面。 我見人地d 相超級靚。

日日食特產黑森林蛋糕 ...

我去嗰次又雪又雨亦有出太陽,所以都見到藍天湖面嘅面貌 天氣真係好緊要,有陽光同陰天影出黎嘅相差別好大

珍珠宮

有咩好選擇?
唔購物觀光為主

幾耐先?
由奧地利維也納行Sound of Music 條路去瑞士,再由瑞士行德國嘅Romantic Road, 前段唔使講,香港人老幼都對套戲有認識,後半段係歐洲文化古城遊,交通工具可以全程火車/旅遊巴(有固定班次行指定路線hop on &off套票)或自駕,你停多少市鎮就按需要自定啦。

大宅

回覆樓主:

瑞士、德國、奧地利

珍珠宮

歐洲真是任你搭

要睇你去幾多日,同行人有没有特别的地方想去。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我會選奧丶法丶意或德!

男爵府

bosch 發表於 19-3-25 04:34
唉,我差d 去到列支,最後唔夠時間去唔成。呢世都唔知仲有冇機會再去。
...

放心,唔可惜;見到國王個城堡同寄左postcard,順路可以去埋海迪之家,海迪開心好多,又靚好多。

首頁

尾頁

跳至