懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我等左2年先第一次驗到有bb,我今日3wk5,沉日開始狂打乞次流鼻水同鼻水倒流到喉嚨痛,
今日去左睇醫生,醫生話d藥唔會對隻病菌有乜影響,即唔會殺到佢果d,只係舒緩病症等我無咁辛苦,
我岩岩訓醒,呻左一堆鼻涕,都仲係黃色,咁係咪即係隻菌好勁呀?
我好驚呀,會唔會影響bb架,我胎囊都未照架

複式洋房

nanababyhope 發表於 19-3-25 17:57
我等左2年先第一次驗到有bb,我今日3wk5,沉日開始狂打乞次流鼻水同鼻水倒流到喉 ...

唔好咁擔心 我氣管炎咗好耐到依家仲未好,我睇醫生個陣都仲未知有咗,最近先知原來6週,放心,醫生知你有咗開藥都會好安全!我最終依家睇中醫

水晶宮

回覆樓主:

你諗多左

大宅

好驚影響bb呀,醫生話d藥唔會殺菌,我無食到,淨係食左喉糖
佢話可以

複式洋房

nanababyhope 發表於 19-3-25 17:57
我等左2年先第一次驗到有bb,我今日3wk5,沉日開始狂打乞次流鼻水同鼻水倒流到喉 ...

我懷孕初期流鼻水喉龍發炎,因為勁流鼻水,吾睇醫生頂吾順,不停流...最後我睇左西醫,我淨係食左一日藥,目的是止鼻水就算,其他都吾敢食了,始終都係吾想食咁多藥,等自然好,例如用鹽水浪口,焗陳皮水。

珍珠宮

唔使太擔心,藥效都需要時間,醫生知道你情況,開嘅藥都係安全嘅

大宅

nanababyhope 發表於 19-3-25 18:23
好驚影響bb呀,醫生話d藥唔會殺菌,我無食到,淨係食左喉糖
佢話可 ...

剩係食喉糖點消炎?你換過個醫生罷啦
正常不論睇中醫西醫,你話咗佢知有BB,佢自然會開唔影響胎兒既藥俾你,惟一問題係會好得慢啲

別墅

諗多左 醫生話無問題就得㗎啦 又要吾信醫生

別墅

再唔食藥快啲好返就真係影響到

大宅

jwingbb 發表於 19-3-25 18:44
剩係食喉糖點消炎?你換過個醫生罷啦
正常不論睇中醫西醫,你話咗佢知有BB,佢自然會開唔影響胎 ...

佢有俾孕婦食得嘅藥我呀,但孕婦係唔食得消炎藥,所以無消炎藥都正常,但係其他藥我唔敢食

大宅

信醫生,只要有同醫生講懷孕佢地就識做!
我懷孕期間試過幾次感冒睇醫生,發覺醫生俾既藥同我老公食果d差不多,又咳水又剩,我有照食,到而家bb出左世都無事,健健康康!

大宅

nanababyhope 發表於 19-3-25 19:09
佢有俾孕婦食得嘅藥我呀,但孕婦係唔食得消炎藥,所以無消炎藥都正常,但係其他藥我唔敢食
...

你醫生話孕婦唔可以食消炎藥?我兩個醫生都有開俾我喎

民房

當初我7week果時有流感,一開始就係唔想食藥驚影響bb,食中藥,但反覆發燒,最後睇急症,醫生好好,知道我有左,就幫我照bb心跳有無事,之後開左抗生素(話對bb無影響)試下得唔得,如果唔得就要食特敏福(會對bb有side effect),好彩最後唔洗食特敏福!琴日產檢bb都好正常!我個人覺得你病唔食藥快啲好,啲菌起身體越耐,對bb影響咪仲大,只要你講有左,醫生會開啲對bb無影響嘅藥,如果有side effec,醫生一定會同你講清楚風險的~

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

胎兒仲細,唔會影響到,如果唔信醫生,可以再睇多個醫生。

大宅

jwingbb 發表於 19-3-25 22:43
你醫生話孕婦唔可以食消炎藥?我兩個醫生都有開俾我喎

係呀,我之前懷疑bingo喉嚨超發炎佢都無開

大宅

Kaman0113 發表於 19-3-25 22:50
當初我7week果時有流感,一開始就係唔想食藥驚影響bb,食中藥,但反覆發燒,最後睇急症,醫生好好,知道我 ...

我最後食左2次藥,好d就無食了,但係今日好似無加深
去左驗hcg,等緊report,好不安

男爵府

傷風感冒應該唔會太嚴重,唔好自己嚇自己

民房

nanababyhope 發表於 19-3-27 14:58
我最後食左2次藥,好d就無食了,但係今日好似無加深
去左驗hcg,等緊report,好不安
...

唔好擔心,心情都會影響bb㗎~大家個bb都會健健康康平安出世(emoji)

大宅

nanababyhope 發表於 19-3-27 14:57
係呀,我之前懷疑bingo喉嚨超發炎佢都無開

我好初期既時候都試過喉嚨痛+發燒成個星期,仲做埋快速測試驚係中咗流感。嗰陣未知自己有咗,但因為打算有BB所以同定醫生講有可能已懷孕,請佢地小心開藥。佢地講到明雖然未知我係咪有咗,但幫我開既藥都可放心食。我擔心咁病落去仲大獲(5日完全未退過燒),所以好信佢地食晒。

大宅

回覆樓主:

唔好咁擔心啦要信醫生

首頁

尾頁

跳至