家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

唔知誰是楊總,雖然佢提及目標價可以不理,不過見佢分析得頭頭是道,今年業绩增長背後數字的解讀看得出他的確花了不小時間研究。持有平保或其他內地保險股的投資者值得用半小時去看一下 。

https://youtu.be/ocwdUr-42rs

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wallshar 發表於 19-3-28 23:46
唔知誰是楊總,雖然佢提及目標價可以不理,不過見佢分析得頭頭是道,今年業绩增長背後數字的解讀看得出他的 ...

Thanks for sharing
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

原來尋晚聽是佢第3次評論。今日再用了一個半小時聽了第1和第2次,獲益良多。

複式洋房

wallshar 發表於 19-3-29 20:25
原來尋晚聽是佢第3次評論。今日再用了一個半小時聽了第1和第2次,獲益良多。
...

我都有睇講得好清晰,學到好多嘢。

男爵府

畀面勳章

oldchan2001 發表於 19-3-30 07:40
我都有睇講得好清晰,學到好多嘢。

基金經理李馳2年前出左的1本書, 面有一章詳細分析平保,講佢如何為平保估值,有興趣深入研究的可以買回來看看。

大宅

又係e個節目.......
n年前葳葳搵左個財演,叫林森x,個個禮拜係電台猛唱好隻壽頭,講到吳買就蝕底咁滯。好多人比佢洗腦買左,我就係人辦。當時壽頭4x蚊,財演的所謂依據,又係睇住業績講,勁過e個楊x 10倍!
隻壽頭下場係點,吳洗多講,我舊年趁大牛市先清得八八九九,輸左既$搵其它補番,叫做執返身彩。
平保係內險首選,e點我多年前已經講左。到個價上到e個水平,條友先至黎吹,我有d驚~
總之,ed財演出得黎唱,一定有目的。個目的絕不會是想袋錢落你袋,切記

男爵府

畀面勳章

Hinlongmami 發表於 19-4-1 17:45
又係e個節目.......
n年前葳葳搵左個財演,叫林森x,個個禮拜係電台猛唱好隻壽頭,講到吳買就蝕底咁滯。好 ...

佢唔係而今日先至叫人買平保,如果你有聽齊佢所有訪問,佢最早的第一個訪問在16個月前出街時佢已經睇好平保。
佢第一集訪問時已經交待過佢對平保的分析亦係師承早年林森池對國壽的分析的。
另外林森池並非四十幾元先閞始叫人買國壽,如果你有睇佢另外一本書 '證券分析實踐--從香港經驗認識國企前境' ,林森池幾元時已經叫人買國壽了。
至於點解為當國壽仍然5,6 元只有小數人聽到佢分析而當國壽升到四五十元時就大把人跟風將林森池捧上天,就同過當大巿低位時,無人有興趣講股票,高位時就爭住入巿一場不足為奇 。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔需要時時抱住陰謀論去諗,平保的知名度,日日都有無數的分析出街。以平保的size 已經吾係咁易被一段放在youtube 上,hitrate 唔太多的分析影響到吧。如夾硬話佢另有目的,最多都係提高自己的知名道吧了 。
重申一次 重要的是學到如何分析,而唔係聽到佢話5年升3倍就跟風。
所以我第一段就寫得好请楚佢講的目標價可以不理。

子爵府

回覆 wallshar 的帖子

Thanks for sharing , 得閒我都去睇下講D咩先,jm 講得岩,聽到人講會升5,10倍就仆入去,真係好易仆親

大宅

wallshar 發表於 19-4-2 07:44
佢唔係而今日先至叫人買平保,如果你有聽齊佢所有訪問,佢最早的第一個訪問在16個月前出街時佢已經睇好平 ...
你有所不知, 也可能是有所不講, 林森x當時吹隻壽頭吹得非常誇張. 佢同時間亦狂踩平保, 講到買股票只有買壽頭和中移先係識買股票咁滯.
乜野幾蚊買壽頭ed野就無謂講啦. 佢有心益人洗等到廿幾三十蚊先講?當時平保仲平過壽頭(仲未拆細添). 錯左就係錯左, d池粉亦無需要再撐落去. e個財棍近年潛晒水, 無辦法, 佢根本解釋吳到, 也面對吳到因為信佢而輸到pk的大量池粉.

我並無怪責任何人, 包括佢, 只怪自己當時太天真太無知. 諷刺的是, 壽頭條數已經被佢曾經狂踩的平保/港交冚番晒有突.
如果單憑睇本業績就可以發達, 咁仲邊會有窮人?

男爵府

畀面勳章

Hinlongmami 發表於 19-4-3 15:11
你有所不知, 也可能是有所不講, 林森x當時吹隻壽頭吹得非常誇張. 佢同時間亦狂踩平保, 講到買股票只有買壽 ...

投資之道各師各法,我亦同意數字是死的,看得懂年報的數字的意義並不代表一定精於投資,要不然每個會計師,每個經濟學家都是股神了。重要的是聽完分析要能夠獨立思考,反覆求證,而非只係問 no.

例如這個討論區有人好有霸咁舉了幾個例子話佢只信政府醫生,大部份私人醫人生個個都只顧自己利益,醫療保險一定係bupa 最平因佢地無代理慳到代理佣金。聽完這個分析後你會豪無保留咁相信定係將佢的分析配合自己的親身體驗去求證。如屬後者我相信最小有一半以上人唔會認同。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

楊總從林森池處學到佢國壽的分析後,最後加上自己的分析去選擇平保而非國壽。同樣道理,聽完楊總對平保的分析後,大家可以將佢的分析结合自己對平保的知識或其他自己認為有用的資料去判斷現價的平保有無投資價值。

首頁

尾頁

跳至