自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

...

大宅

becky_green 發表於 19-3-29 15:00
事緣揾左2個月工都冇消息,但系jobsdb 就見到好多agent 有好多openings,就send CV apply, 睇下有冇機會int ...

Lee啲agent超衰

大宅

agent都要追數
遇到呢d本身以為可以幫到自己
但最後都係得個吉!

wcpcelia    發表於 19-3-29 15:27

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

jm用得agent少,所以中伏。 當學精左

男爵府

回覆 油麥麥 的帖子

我都好ODD, DRAKE連叫我做基本自我介紹都冇, 全個interview用左15 MINS, 只係問我之前所有公司D 薪酬福利, 仲想問埋compliance d 料...

男爵府

回覆 jack5163 的帖子

plz advice? 如果下次再有agent call me , how to reply them more smartly and know their purpose?
我之前用過robert half 都有interviews.

子爵府

我上年搵工,都俾左好多前公司的package,一心想走講左都無所謂。
但介意有d公司hea in.
試過一間則樓,一間consultant. 一等又用左我一個下午

別墅

回覆樓主:

學精咗。下次唔好再上當

子爵府

回覆樓主:

呢兩間出名攞人料
d agent 對眼生喺額頭

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好cheap!
我有份幫老闆約面試,將心比己,都會為人著想(例如,試過老闆臨時抽飛,我「又蟻又西」都一定搵個大大地嘅落去同人見個面,約見兩個老闆會盡量前後腳)
要人特登請假混吉太無品

男爵府

事緣揾左2個月工都冇消息,但系jobsdb 就見到好多agent 有好多openings,就send CV apply, 睇下有冇機會int ...

page我宜家都有搵佢地,但我真係有工見架喎~~

不過唔鍾意佢地作啲好好聽嘅藉口叫我去試contract工,跟住話有機會轉perm呢啲!我覺得哂氣啦,為左錢,乜都覺得出,氹人去做呢啲西公司~~

男爵府

回覆 朱古力妹妹 的帖子

PAGE,我由2017 到而家前後見過2個consultant, 完全冇工見..............

大宅

becky_green 發表於 19-3-29 16:12
回覆 朱古力妹妹 的帖子

PAGE,我由2017 到而家前後見過2個consultant, 完全冇工見..............

靠自己啦...佢哋出嘅ad唔一定「真有其job」㗎,

大宅

becky_green 發表於 19-3-29 15:28
回覆 jack5163 的帖子

plz advice? 如果下次再有agent call me , how to reply them more smartly and kno ...

advice唔敢當大家交流下。 自己會要求disclose 邊間公司請人,同agent講無時間見佢架啦,除非係見工。如果佢點都要我見佢先介就算或者佢方便就黎我公司附近見我。 我覺得agent 都係賣緊我地豬仔賺錢,無理由我迎合哂佢d 要求。試過見工前agent 點都話要personal 見我,咁我就見工前半個鐘叫佢黎我見工附近既coffee shop.
或者我唔mind同佢做face time

子爵府

jack5163 發表於 19-3-29 16:17

advice唔敢當大家交流下。 自己會要求disclose 邊間公司請 ...

JM 可能你比較高級,專業人士,或者難搵你呢個post先可以做到。

子爵府

又真係幾慶。
佢地除咗套料做survey, 亦可能要fulfill公司要求每個星期要in/請夠十個八個candidates上嚟。

子爵府

而家agent 都冇乜生意,轉左營都唔奇。
多左公司上linxxx direct hire, HR 直接approach candidate .

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Janicefin 發表於 19-3-29 16:39
而家agent 都冇乜生意,轉左營都唔奇。
多左公司上linxxx direct hire, HR 直接approach candidate .
...

係呀我都試過有大公司HR inbox我(同大量agent保險,果d就唔理啦)
所以如果想搵工,要執靚網上份cv

大宅

回覆樓主:

我曾經係Haxx做了幾個月contract, 知少少agency的運作~recruitment consultant見過/call 過多少candidates, 每星期都要交數,而僱主同一個職位可能交給2至3間recruitment agency,他們為了賺取commission,會選出最快上工的candidates 。Haxx 會交5份CV,而Mixxael Paxx會交10份CV。上去時要有心理準備,見你不一定有工介紹給你。

首頁

尾頁

跳至