自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

亞女12歲就快13歲.未來月經,但時時都話頭暈,試過暈到嘔,睇唔到野,我想問問是因爲青春期嘛?如果我想和她睇醫生,請問睇私家門診定睇政府醫院好希望有經驗的媽媽可講我知

翡翠宮

畀面勳章

青春期唔會咁,快些同佢睇醫生。
日日是好日

男爵府

樓主有冇帶囡囡去睇醫生?我以前十零歲時都成日頭暈,我媽帶我睇e生量血壓話我血壓低所以易暈!
仲有我細時成日節食減肥!所以成日面青唇白頭暈暈!

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

睇私家醫生先

wcpcelia    發表於 19-4-1 16:00

別墅

小肥肥888 發表於 19-3-30 00:35
亞女12歲就快13歲.未來月經,但時時都話頭暈,試過暈到嘔,睇唔到野,我想問問是因爲青春期嘛?如果我想和 ...

快啲去睇西醫,如果檢查完冇事。就應該係頸椎有問題。我個女之前都係咁,因為佢哋玩電話同埋做功課都成日耷低頭。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

來 D 去睇 私家診所,check 下血壓 或 有無貧血咁

子爵府

小肥肥888 發表於 19-3-30 00:35
亞女12歲就快13歲.未來月經,但時時都話頭暈,試過暈到嘔,睇唔到野,我想問問是因爲青春期嘛?如果我想和 ...

唔關青春期事
細個時經常係咁,由小一小二已開始
頭暈,有時天旋地轉,
有時眼前一黑咩都睇唔到,有時聽到聲,有時連聲都聽唔到...(短就幾秒,長嘅幾個字)
一定要立即坐底,企唔到行唔到...隨身要有餅乾,糖,水...最好有埋甜嘅飲品...

睇過哂醫生,照過,驗哂血...搵唔到原因
細個時多起上黎每星期都有...隨著年齡增長,慢慢少左發生...同埋咁多年已習慣...
宜家接近三十歲,一年平均發生4-5次...但冇先兆,話黎就黎

仲有要留意打針有冇不良反應...預防針,病左打嘅針都係,基本打親當下冇事...5-15分鐘後會全身發冷,臉色白嘴唇紫...跟住好暈,要訓底半小時至一小時先正常返

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

睇醫生先,驗一驗安心d, 頭暈好多原因,不過青春期荷爾蒙變化都有可能,我女有個同學就係,話頭暈作嘔,睇嘢有時有重影,佢父母好驚係腦瘤,入咗幾次醫院,咩都check晒,MRI ultrasound...冇結果,搞咗成年,最後係m第一次嚟就開始冇咩事,不過,都係睇完醫生驗清楚晒至係。

水晶宮

回覆樓主:

耳水唔平行

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

spikenard 發表於 19-3-30 08:02
耳水唔平行

x2

侯爵府

會唔會係壓力?
我仔讀高小時開始間中話頭暈,甚至會趴係枱面,最後留意是讀書壓力,睇得出佢唔係扮嘢,
唯有比佢休息甚至上床瞓一陣

子爵府

好媽媽勳章

kamyee503 發表於 19-3-30 03:34
唔關青春期事
細個時經常係咁,由小一小二已開始
頭暈,有時天旋地轉,

耳水不平衡都有呢d症狀,有無check過?

子爵府

rose-mag 發表於 19-3-30 05:57
睇醫生先,驗一驗安心d, 頭暈好多原因,不過青春期荷爾蒙變化都有可能,我女有個同學就係,話頭暈作嘔,睇 ...

睇野有重影要小心,有冇check 埋眼?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

artroboy 發表於 19-3-30 09:08
睇野有重影要小心,有冇check 埋眼?

佢媽咪話check得都check晒,眼耳口鼻腦都冇事,幾乎成年冇返學,仲入過幾次醫院,最近一個月前喺街撞見佢地,個女高咗,話症狀差不多冇晒,醫生相信同荷爾蒙轉變有關。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我細個都係。
後來發現係耳水不平衡。

子爵府

rose-mag 發表於 19-3-30 09:19
佢媽咪話check得都check晒,眼耳口鼻腦都冇事,幾乎成年冇返學,仲入過幾次醫院,最近一個月前喺街撞見佢 ...

咁就應該真係似荷爾蒙失調,真係嚇死。

王國長老

artroboy 發表於 19-3-30 09:34
咁就應該真係似荷爾蒙失調,真係嚇死。

係呀,佢地一粒女,喊死個媽咪,同學老師都好關心個女仔,知道佢冇咩事,大家都安樂晒。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

畀啲南棗水佢飲

男爵府

多謝哂大家。我會一陣和她睇留下診所先,比醫生檢查左先

男爵府

畀面勳章

我小時候都成日頭暈,生完女後有耳鳴,我媽咪亞姨都有耳鳴及耳水不平。我覺得係內耳平衡功能較差,所以從少有頭暈。而似乎這是母親家族共有的情況。

首頁

尾頁

跳至